„Tu myšlenku jsem v hlavě nosil dlouho. V areálu sběrného dvora, kde nakonec hnízdo vzniklo, dříve fungovala mazutová kotelna. Pamětníci vzpomínají, že čápi o komín opakovaně jevili zájem, ale tehdejší družstvo ho potřebovalo v chodu. Nakonec vždycky odletěli," vysvětluje Kverek.

Protože nyní už se komín nepoužívá, ornitolog, jenž je zároveň kovářem, ve své dílně vytvořil umělou hnízdní podložku s ozdobným letošním letopočtem, na kterou už stačilo pouze připevnit základ hnízda. Za tímto účelem dobře posloužilo psí víno ze zahrady.

„Přirozených hnízdišť se dnes čápům moc nedostává. Proto je dobře, když je lidé podpoří. V okolí jsme podobné konstrukce umístili v Matrovicích, v Lukách u Koprníku, kde čápi aktuálně hnízdí, v Dolním Bousově, Sobotce nebo v obci Střehom," vyjmenovává Kverek. Mladoboleslavsko prý představuje pro čápy ideální lokalitu.

Byla to sázka do loterie. Čápi jsou sice svéhlaví, ale v minulosti už o místo zájem projevili. Čas měl ukázat.

Během samotného připevňování konstrukce na komín, které proběhlo za značného zájmu médií, vyslovila jedna z přítomných dívenek přesvědčení o tom, že čápi do Kněžmosta skutečně přiletí. A skutečně, komín byl prázdný jen týden. Dopoledne 27. března na něm přistál samec.

Novina se hned rozšířila. Ten den to však nebyla poslední dobrá zpráva. Ve dvě hodiny odpoledne si čáp přivedl na komín i družku. Ta byla po příletu špinavá a vypadala značně unaveně, možná už měla za sebou zasednutí na funkčním komíně.

„Vypadalo to krásně, čápi se hned pustili do práce, přistavovali, opravovali. Slova té dívenky se vyplnila. Dnes už jsou ale ptáci opět pryč. Možná si chtěli jen odpočinout po dlouhé cestě, možná našli něco lepšího. Přesto je vídáme létat okolo," vypráví Kverek.

Atraktivní místo pro čápy

Nic však není ztraceno. Podle odhadů se do Čech zatím vrátilo zhruba jen 35 procent čápů a šance na obsazení hnízda potrvají až do května, kdy v poslední vlně přilétají páry, které jinde pohořely, nebo mladé, nově utvořené dvojice. A i v případě, že by letos nikdo nepřiletěl, příští rok tomu může být jinak. Krátkodobé zahnízdění letošních prvních nájemníků je důkazem, že místo je atraktivní.

Jakmile v budoucnu nový pár zahnízdí, je velká šance, že se na místo bude vracet. Podobně tomu je například v Koprníku, kam čápi přilétají pravidelně už od roku 1996.

„V přírodě vám nikdo na nic nedá razítko. Když chcete lidem něco ukázat, nemáte jistotu, že na vás zvíře počká. Nejsme v zoologické zahradě. Když máte ale štěstí, jste svědky velkého přírodního divadla. Trochu toho nepořádku jiště rádi odpustíte," uzavírá Pavel Kverek.