Potvrdil to náměstek středočeského hejtmana pro školství Milan Němec. „Město na provoz haly přispívat nebude. U všech budov, které zřizuje, hradí kraj provoz. To je zcela standardní," uvedl radní Středočeského kraje a dodal, že kraj nepožadoval žádnou finanční spoluúčast města na celém projektu.

„Potřebovali jsme pouze pozemek pro stavbu části haly," řekl s tím, že i kdyby 
k převodu pozemku nedošlo, stavbě haly by to nezabránilo. „Město Mělník část pozemků pro tuto stavbu darovalo. Pokud by se to nestalo, museli bychom postavit halu 
o menších rozměrech," připomněl Milan Němec.

V souvislosti s výstavbou haly vyšlo nedávno najevo, že Mělník usiloval o to, aby sportovní zařízení bylo postavené jako pasivní stavba. To však krajští radní zamítli s tím, že projekt už má za sebou soutěž. „Docílili jsme ale zařazení pasivních prvků tak, aby se snížily náklady na provoz. 
V tuto chvíli má hala průkaz energetické náročnosti skupiny B, což znamená velmi úsporný provoz," uvedl středočeský radní.

Zájem o snižování provozních nákladů

S tím se ale vedení města stále nechce smířit. Zástupce ředitele gymnázia a mělnický zastupitel Milan Schweigstill by byl stejně jako starosta města Ctirad Mikeš rád, kdyby hala přece jen byla pasivní stavbou. „Mělo by se pracovat na snižování provozních nákladů. Kraj sice tvrdí, že provoz haly bude hradit ze svého rozpočtu, ale kdo ví, co se stane za pár let," zajímal se Milan Schweigstill.

„Nemohou přece tvrdit, že budou provoz haly v budoucnu platit, když se po dalších volbách může změnit krajské vedení. Mohou to zaručit pouze na dobu, po kterou tam budou současní radní," poznamenal zástupce ředitele gymnázia s tím, že Mělník má k dispozici studii od společnosti zabývající se posuzováním pasivních domů.

Ta dokládá, že by se v případě, že by byla hala pasivní stavbou, dalo ušetřit na provozních nákladech půl až tři čtvrtě milionu korun ročně. „A kdyby měla vlastní solární elektrárnu, náklady by se ještě snižovaly," dodal Milan Schweigstill, který stále doufá, že jednání ohledně haly ještě nejsou definitivně uzavřena.

Čtěte také: Mělnická hala mohla být pasivní stavbou, kraj však návrh zamítl