Radní se ale nyní potýkají s technickými problémy. „Nemáme člověka, který by záznam střihal a ani nemáme v rozpočtu peníze na to, abychom videa upravovali. Dalším postupem se zabývá kancelář města. Záznamy samozřejmě zařídíme, ale bude to nějakou dobu trvat," vysvětlil místostarosta Václav Švenda.

Záznamy by měly projít kontrolou kvůli ochraně osobních údajů. Střetávají se tak dva zájmy: právo na informace a právo na ochranu osobních údajů. Radní se tak snaží najít vyváženou hranici.

Město si proto nechalo vypracovat právní rozbor, aby zjistilo, kam až může zajít. „Právní analýza nás pouští o několik kroků dopředu. My se budeme snažit, abychom se dostali až na samotnou hranici otevřenosti," slíbil starosta Jindřich Vařeka.

Zveřejnění záznamu bez úprav

Podle tvrzení radních se tak jedná pouze o administrativní záležitost. Některá města ale záznamy zveřejňují i bez úprav.

„Konzultovali jsme to s Janem Farským, bývalým starostou Semil. To je jedno z měst, které je v České republice s otevřeností radnice nejdál. Oni skutečně zveřejňují záznamy bez toho, aniž by byly v souladu s legislativou. Zatím se jim nestalo, že by je někdo žaloval. Z našeho pohledu to ale úplně v pořádku není," argumentoval místostarosta.

Radní nyní usilují o zveřejnění záznamů po letních prázdninách.