VYBERTE SI REGION

Rakovnický restauratér: Lidé se rádi vracejí k pivům i jídlům z dřívějších dob

Rakovník /ROZHOVOR/ - Jen pro ten dnešní den… Vzpomínáte na píseň v podání Oldřicha Nového? Vybavujete si  atmosféru prvorepublikového stolování? Můžete sami vyzkoušet. Z překotného životního tempa do poklidné doby první republiky se dostanete opravdu snadno.

24.3.2012
SDÍLEJ:

Ondřej SmitekFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Stačí jen otevřít dveře krušovické restaurace Šalandy na Husově náměstí v Rakovníku a atmosféra doby minulé na vás doslova dýchne.

Dnešní uspěchaný svět necháte venku na chodníku, posadíte se k malému stolku, dáte si něco poctivého z české kuchyně a k tomu pořádné krušovické pivo. Vše ještě podtrhuje výhled na krásné náměstí až ke kostelu. Pokud chcete trochu více soukromí, je pro vás v zadní části restaurace připraven útulný salonek.

Nově otevřená Šalanda v Rakovníku je třetí v republice. Zatím ji bylo možné navštívit jen v Praze a v Hradci Králové. Tu rakovnickou vede zkušený restauratér Ondřej Smitek. A věřte, určitě vaše návštěva nebude jen pro ten dnešní den.

Krušovický pivovar se může pochlubit širokým sortimentem piv vracející se k původní tradici. Která z nich můžeme ochutnat v Šalandě?

Celý sortiment, ať to vezmu od pivních speciálů pro jedinečné příležitosti, přes lahůdky typu nefiltrovaného Mušketýra, třináctistupňový polotmavý speciál Staročeský Malvaz až po momentálně velmi oblíbená krušovická piva desítku a dvanáctku, která nabízíme tanková. A nechybí ani černé pivo, které je obecně považováno za šampiona mezi tmavými pivy.

K dobrému pití patří dobré jídlo. Znamená váš jídelníček také návrat k tomu původnímu českému?

Samozřejmě. Kromě jídel na objednávku nabízíme každý den i hotová jídla. Jídelníček sestavuji já ve spolupráci s kuchařem. Nechci, aby se něco opakovalo. Jídelní lístky si schovávám, takže se nemůže stát, že by bylo něco dvakrát v měsíci. Hosté si vybírají ze dvou druhů. Za polední zvýhodněné menu zaplatí šedesát pět korun i s polévkou. Podáváme například plněný paprikový lusk, karbanátek s kaší… Dále si můžete vybrat katův šleh s bramboráčky a křenem, to už za osmdesát pět korun. Krušovickou desítku máme za dvacet dva korun, dvanáctku za dvacet šest korun.

Kdy k vám hosté mohou přijít?

Otevíráme ve všední den o půl jedenácté. O víkendu v jedenáct hodin. V pondělí až čtvrtek zavíráme ve třiadvacet hodin. V pátek a sobotu zavíráme o půlnoci. V neděli ve dvaadvacet hodin. O víkendu také nabízíme ve stálém jídelním lístku hotovkovou kuchyni, například svíčkovou, guláš, kachnu se zelím nebo králíka na smetaně.

Po kterém jídle se nejvíce zapráší?

Nejvíc jde na odbyt dozlatova pečené kachní stehýnko s červeným hlávkovým zelím, do kterého se podle staročeského receptu přidává skořice a jablko doplněné domácím špekovým knedlíkem. A jen pro zajímavost, veškeré knedlíky si děláme sami.

Jaké pivo byste k tomuto jídlu doporučil?

Ke kachnímu stehnu úplně lahodí Krušovice černé nebo nefiltrovaná jedenáctka Mušketýr.

Které pivo jde nejvíce na odbyt?

U nás zatím právě nefiltrovaný Mušketýr jedenáctka. Lidé se rádi vracejí k pivům a vlastně i k jídlům z dřívějších dob, na která byli zvyklí. A troufám si říct, že prostředí u nás je k tomu účelu jako stvořené.

Na co byste nalákal hosty, kteří nehledají jen skvělé pivo?

Určitě na naše výhodné polední menu a další jídla z české kuchyně. Kromě hotovek si mohou vybrat zhruba z dvanácti minutek. Každý den vaříme čerstvá jídla z čerstvých surovin. Nikdy se neopakujeme.

Chodí na pivo také ženy?

Ženy na pivo rády přijdou. Také jsem si všiml, že začínají pít tequilu, třeba zlatou se skořicí a pomerančem. Na to chodí mladé dámy. Jinak si u nás nejčastěji dávají malou desítku.

Na co byste nalákal do restaurace děti?

Na pravou limonádu malinovku. Vyrábí se rovněž podle původní receptury, takže má stejnou chuť, kterou jsme znali jako děti. Než získala konečnou podobu, ochutnalo jí spousta sládků, aby chutnala opravdu jako dříve. Prodáváme ji pod názvem Zulu malinovka. Jinak pro děti máme samozřejmě poloviční porce, zmrzlinu, ovocné poháry.

A co kouření?

Restaurace je rozdělena na dvě části. Přední je vlastně pivnice s krásným barem. Hosté sedí na barových židlích u vysokých stolů s výhledem na náměstí. Tady se kouří i během oběda. Vyšli jsme vstříc silným kuřákům, kterých je stále dost. Pro nekuřáky máme stylový salonek o třiceti místech. Ten je klidný a celý den se tu nekouří. V létě počítáme s předzahrádkou, kde bude zhruba deset stolků.

Jak hodnotíte zájem během prvních dnů, kdy jste otevřeli?

Zatím tu bývá kolem oběda plno. Lidé jsou zvědaví a chtějí vyzkoušet něco nového. Teď už záleží jen na nás, jestli zájem udržíme, a to samozřejmě chceme. Mám kvalitní kuchaře, dva lidi jako obsluhu z mé provozovny a další obsluha je nová a školí se. Máme s firmou Heineken Česká republika daná pravidla, jak pracovat, a podle nich jedeme. Lidé se sem začínají vracet, zavítají sem snad všechny věkové kategorie. Láká je nabídka jídelního lístku i Krušovice, které k našemu regionu patří.

Otevřít v Rakovníku takovou provozovnu chce pořádnou dávku odvahy i zkušeností. Kde jste je všude získával?

Na začátku mi někteří lidé říkali, že to tady nebude lehké, ale já si myslím, že v Rakovníku taková tradiční restaurace chyběla. Hostinskou činnost provozuji zhruba dvacet let. Vyučil jsem se na Moravě u Bolka Polívky, který tam měl restauraci. Pak jsem si udělal školu a odešel do Prahy. Prošel jsem řadu podniků, například hotel Ambassador - Zlatá husa na Václavském náměstí, Žofín, Gastro Žofín u Mánesa. Tam byla velká zahrada, kde se tancovalo. Deset let jsem pracoval v restauraci U Fleků. Tam jsem denně vytočil dva tisíce piv. Teď jsem už přenechal místo mladým. Chci se se svými zkušenostmi věnovat provozovnám. Kromě Šalandy v Rakovníku, mám ještě restauraci v Broumech. Tahle práce mě baví. U Fleků jsem zažil jednu zvláštní příhodu. Chodili tam velké skupiny zahraničních turistů a přišli tam i Japonci. Najednou jedna malá Japonka začala vyskakovat za barem a mávat na mě. Držela japonské noviny a ukazovala mi, že mě v nich našla. Dodnes je mám okopírované a schované. Bylo by krásné, kdyby se mi to stejné povedlo i tady v Šalandě.

Ondřej Smitek

- v restauraterství se pohybuje už od dob studií
- hostinskou činnost provozuje zhruba dvacet let
- vyučil se na Moravě v restauraci Bolka Polívky
- získával praxi v Praze v hotelu Ambassador - Zlatá husa na Václavském náměstí, Gastro Žofíně u Mánesa, pracoval v restauraci U Fleků
- kromě rakovnické Šalandy má ještě  provozovnu v Broumech

Autor: Šárka Hoblíková

24.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Starosta Příbrami: Krampuslauf? Žádná akce nevyvolala tolik diskuzí

Příbram - Žádná společenská akce v historii Příbrami nevyvolala tolik diskuzí, a to před jejím konáním, i po jejím skončení. Ať už si lidé o ní myslí cokoli, byla bezesporu vyvrcholením letošních oslav 800. výročí založení města. Jaké je ohlédnutí starosty Příbrami Jindřicha Vařeky po Krampuslaufu?

Ve Sněmovně opět zasedla komise k policii, má dokončit výslechy

Praha - Ve Sněmovně zasedla dnes odpoledne na další schůzi vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci policie. Na programu jsou zejména poslední výslechy svědků. Před komisí nyní vypovídá policejní prezident Tomáš Tuhý, po něm dorazí olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a někdejší Tuhého náměstek Zdeněk Laube. Komise by dnes měla výslechy dokončit.

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies