Důvod? Tím jsou neustále se snižující příspěvky od státu, což potvrdili i přední zástupci města včetně starosty města Zdeňka Nejdla. Nutno dodat, že od roku 2005, kdy dohoda o zajištění požární ochrany města mezi městem a hasičským záchranným sborem vznikla, byla výše příspěvku až do minulého roku stejná. O jejím zvýšení rozhodli rakovničtí zastupitelé na listopadovém zasedání.

„Dvě stě tisíc korun z městského rozpočtu využijí hasiči na pořízení záchranného člunu," informovala oficiálně na pondělním zasedání rakovnických zastupitelů tajemnice Městského úřadu Rakovník Eliška Holková. Jak jsme vás již dříve informovali, město o zřízení své požární jednotky neuvažuje. Kvůli značným finančním nákladům.

„Celostátní průměr nákladů na dvě požární jednotky v režimu pohotovosti u měst velikosti Rakovníka je zhruba sedm set až sedm set padesát tisíc korun," uvedla Alida Štulajterová, mluvčí rakovnické radnice.

Místostarosta Rakovníka Jan Švácha poté doplnil, že se jedná o průměrné náklady již zřízených jednotek. „My bychom ale museli jednotku zřídit a také vybavit. Náklady by tak byly jistě mnohokrát vyšší," řekl místostarosta Jan Švácha.

Ani starosta Zdeněk Nejdl si nemyslí, že by bylo nutné jednotku dobrovolných hasičů ve městě zřizovat. Podle něj má město s profesionálními hasiči dobré zkušenosti. „Například rakovničtí profesionální hasiči si za příspěvek zakoupili v minulých letech vysavač na včely a vosy, ale také vyjíždějí v zimním období shazovat sněhové převisy či rampouchy ze střech, a to v rámci právě této dohody," upřesnil informace k příspěvku od města starosta Zdeněk Nejdl.