Ornitolog Michal Kavka uvedl, že na celém Kutnohorsku nyní hnízdí deset párů černých čápů, zatímco páry bílých čápů jsou pouze dva.

Spatřit čápy černé ale není snadné. Jsou totiž plaší a hnízdí vysoko v lesích. Šťastlivci je ale mohou přesto zpozorovat, a to na lovu na potůčcích a říčkách. „Jsou občas k vidění v Kutné Hoře na Vrchlici. Byli ale spatřeni také v Roztěži. Většinou totiž létají sedm kilometrů od hnízda," vysvětlil Michal Kavka. Čápi černí se ale podle jeho slov nejčastěji vyskytují zejména v jižní části okresu.

Jedno z letos obsazených čapích hnízd vysledoval i Josef Jirousek ze Suchdola. „Hnízdo se nachází v lese nedaleko Uhlířských Janovic na modřínu ve výšce asi patnácti metrů," popsal Josef Jirousek. Podle něho se čápi černí usídlili na těžko přístupném místě a do bezpečí svého hnízda se pravidelně vracejí již několik let.

Uhlířskojanovická dvojice ale není zdaleka jediná, která se na okrese dlouhodobě uhnízdila. „Podobné hnízdo sledujeme pravidelně třeba u Hraběšína," potvrdil Michal Kavka.

Nerušit při hnízdění

Oslovený ornitolog zdůraznil, aby se nikdo nesnažil k hnízdu příliš přiblížit. „Čápi nesmí být při hnízdění nikým rušeni. Doporučuji dodržovat vzdálenost od hnízda sto metrů. Pokud čápi vycítí hrozící nebezpečí, jsou schopni svá mláďata opustit," upozornil ornitolog.

Oba druhy čápů se neliší pouze barvou, ale také chováním a zvyklostmi. Černý čáp je spíše lesní pták. Naopak bílý se drží v blízkosti lidských obydlí. Potrava je ale v podstatě stejná. Živí se převážně rybami a drobnými živočichy, které loví hlavně v menších vodních tocích.