VYBERTE SI REGION

Řezník Jan Baxant: Maso bereme tam, kde to stojí za to

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Začátkem srpna otevřel vyhlášený benátecký řezník Jan Baxant svou novou pobočku v ulici U Stadionu v Mladé Boleslavi. V kompletně zrekonstruovaném objektu našel společně s ním zázemí i další podnikatel z Benátek nad Jizerou, pekař Miroslav Merhaut.

30.10.2016
SDÍLEJ:

Baxant Řeznictví sousedí s Merhautovým pekařstvím.Foto: Baxant Řeznictví

Oba pánové lákají na prvotřídní kvalitu a jejich úspěch potvrzuje fakt, že i bez jakékoliv propagace se obě provozovny hemží zákazníky. S Janem Baxantem jsme si povídali o mase, o tom, jak by mělo vypadat správné řeznictví i o tom, zda plánuje další rozšiřování svého podnikání.

Kdy padlo rozhodnutí, že se z Benátek nad Jizerou do Mladé Boleslavi rozšíříte společně s kolegou Merhautem?

Před Vánoci. Majitelé tohoto objektu, kteří znali mé řeznictví v Benátkách, mi nabídli, zda bych nechtěl otevřít v těchto místech, kde už řeznictví fungovalo, novou pobočku. Protože ty prostory byly dostatečně velké a také v Benátkách sousedíme s pekařstvím Merhaut, oslovil jsem kolegu a dali jsme dohromady tento koncept dvou propojených provozoven.

Dnes se u vás dveře netrhnou. Bylo to tak od začátku?

Otevřeli jsme bez reklamy i propagace. Už první měsíce dopadly uspokojivě, stále však jdeme nahoru. Zákazníky získáváme především na kvalitu masa, čerstvost a vlastní výrobu. Teprve v poslední době jsme to podpořili ještě spoty v rádiu.

Maso máte opravdu krásné. Kdo jsou vaši dodavatelé?

Maso bereme přímo od chovatelů, často na doporučení mých řezníků, které mám po masokombinátech po celé republice. Bereme z těch zdrojů, kde to stojí za to. Česká Skalice, Český Brod, drůbeží nakupujeme ve firmě Rabbit. Na objednávku jsme schopni obstarat, cokoli si zákazník přeje.

Maso zpracováváte přímo tady na provozovně?

Ano, dostáváme vepřový předek a vepřové kostry, tedy maso bez kůže a sádla. To rozbouráme, připravíme na pult a ze zbývajícího masa připravíme mletou směs, kterou buď prodáme, nebo zpracujeme na sekanou, karbanátky, klobásy a podobně pro teplý pult. Denně vaříme jedno hlavní jídlo a jednu polévku za lidové ceny. Každý den také připravujeme čerstvé bagety, chlebíčky a uzená masa.

Na place i tady v zázemí je stále rušno. Kolik máte tady na pobočce zaměstnanců?

Ve dvou směnách pracuje deset prodavaček, dva řezníci a vedoucí. Víte, já nemám rád fronty pro mě osobně jsou ubíjející, takže se snažím, aby byl každý zákazník co nejdříve a příjemně obsloužen. Navíc máme vzadu obrazovky, a když personál vidí, že prodavačky nestíhají, jde jim na pomoc.

Co je u vašich zákazníků hit?

Benátecký uzený bok, naše Benátecké párky nebo chlebíčky. Také sekané prodáme deset kilogramů denně. V Benátkách si pro ni zákazníci jezdí z širokého okolí. To byl právě důvod, proč jsem kývl na nabídku otevřít novou prodejnu v Boleslavi protože zákazníci k nám jezdili i z Mladé Boleslavi. Další expanzi už ale rozhodně neplánujeme, protože když chce člověk dělat něco pořádně, nemůže to dělat ve velkém. Osobně takhle zvládám dohlížet na to, že je vše perfektní a čerstvé.

Vidíte ještě možnost, kam své provozovny posunout?

Vždy se dá něco zlepšit, i když myslím, že naše obchody mají vše, co mají mít čerstvé maso, uzeninu, lahůdky, teplý pult i sousední pekařství. Cokoliv rádi připravíme také na objednávku. Zákazníci jistě ocení i vyhrazená parkovací místa přímo před obchodem.

Jan BaxantRodák z Brna se přistěhoval do Benátek nad Jizerou v roce 1996. Do roku 2001 působil jako řezník a vedoucí v řetězci Globus. V roce 2001 začal podnikat. V roce 2014 otevřel řeznictví v Benátkách nad Jizerou na Burse, letos v srpnu v Mladé Boleslavi. Koncept jeho obchodů vychází z letitých zkušeností v oboru a v obou případech navazuje na Merhautovo pekařství.

Čtěte také: Češi se zajímají o původ jídla v obchodech, méně v restauracích

Autor: Martin Weiss

30.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Co dneska pijeme?
4 4

Kam zmizelo pravé podmáslí?

Situace v hotelu po pádu laviny.
25

Nová naděje. Z trosek italského hotelu po pěti dnech zachránili tři štěňata

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Český agrární diplomat kvůli Trumpovi možná do USA nezamíří

Praha - Nový český agrární diplomat, který měl letos nastoupit do Spojených států amerických, možná do zámoří nezamíří. Ministerstva se rozhodnou těsně před jeho jmenováním. Bude záviset i na tom, zda bude nová americká administrativa v čele s prezidentem Donaldem Trumpem zavádět dovozová cla. Dnes to na tiskové konferenci řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). ČR má v zahraničí čtyři agrární diplomaty, další tři měli letos nastoupit. Kromě USA by měli zamířit do Japonska a Libanonu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies