VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řezník Jan Baxant: Maso bereme tam, kde to stojí za to

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Začátkem srpna otevřel vyhlášený benátecký řezník Jan Baxant svou novou pobočku v ulici U Stadionu v Mladé Boleslavi. V kompletně zrekonstruovaném objektu našel společně s ním zázemí i další podnikatel z Benátek nad Jizerou, pekař Miroslav Merhaut.

30.10.2016
SDÍLEJ:

Baxant Řeznictví sousedí s Merhautovým pekařstvím.Foto: Baxant Řeznictví

Oba pánové lákají na prvotřídní kvalitu a jejich úspěch potvrzuje fakt, že i bez jakékoliv propagace se obě provozovny hemží zákazníky. S Janem Baxantem jsme si povídali o mase, o tom, jak by mělo vypadat správné řeznictví i o tom, zda plánuje další rozšiřování svého podnikání.

Kdy padlo rozhodnutí, že se z Benátek nad Jizerou do Mladé Boleslavi rozšíříte společně s kolegou Merhautem?

Před Vánoci. Majitelé tohoto objektu, kteří znali mé řeznictví v Benátkách, mi nabídli, zda bych nechtěl otevřít v těchto místech, kde už řeznictví fungovalo, novou pobočku. Protože ty prostory byly dostatečně velké a také v Benátkách sousedíme s pekařstvím Merhaut, oslovil jsem kolegu a dali jsme dohromady tento koncept dvou propojených provozoven.

Dnes se u vás dveře netrhnou. Bylo to tak od začátku?

Otevřeli jsme bez reklamy i propagace. Už první měsíce dopadly uspokojivě, stále však jdeme nahoru. Zákazníky získáváme především na kvalitu masa, čerstvost a vlastní výrobu. Teprve v poslední době jsme to podpořili ještě spoty v rádiu.

Maso máte opravdu krásné. Kdo jsou vaši dodavatelé?

Maso bereme přímo od chovatelů, často na doporučení mých řezníků, které mám po masokombinátech po celé republice. Bereme z těch zdrojů, kde to stojí za to. Česká Skalice, Český Brod, drůbeží nakupujeme ve firmě Rabbit. Na objednávku jsme schopni obstarat, cokoli si zákazník přeje.

Maso zpracováváte přímo tady na provozovně?

Ano, dostáváme vepřový předek a vepřové kostry, tedy maso bez kůže a sádla. To rozbouráme, připravíme na pult a ze zbývajícího masa připravíme mletou směs, kterou buď prodáme, nebo zpracujeme na sekanou, karbanátky, klobásy a podobně pro teplý pult. Denně vaříme jedno hlavní jídlo a jednu polévku za lidové ceny. Každý den také připravujeme čerstvé bagety, chlebíčky a uzená masa.

Na place i tady v zázemí je stále rušno. Kolik máte tady na pobočce zaměstnanců?

Ve dvou směnách pracuje deset prodavaček, dva řezníci a vedoucí. Víte, já nemám rád fronty pro mě osobně jsou ubíjející, takže se snažím, aby byl každý zákazník co nejdříve a příjemně obsloužen. Navíc máme vzadu obrazovky, a když personál vidí, že prodavačky nestíhají, jde jim na pomoc.

Co je u vašich zákazníků hit?

Benátecký uzený bok, naše Benátecké párky nebo chlebíčky. Také sekané prodáme deset kilogramů denně. V Benátkách si pro ni zákazníci jezdí z širokého okolí. To byl právě důvod, proč jsem kývl na nabídku otevřít novou prodejnu v Boleslavi protože zákazníci k nám jezdili i z Mladé Boleslavi. Další expanzi už ale rozhodně neplánujeme, protože když chce člověk dělat něco pořádně, nemůže to dělat ve velkém. Osobně takhle zvládám dohlížet na to, že je vše perfektní a čerstvé.

Vidíte ještě možnost, kam své provozovny posunout?

Vždy se dá něco zlepšit, i když myslím, že naše obchody mají vše, co mají mít čerstvé maso, uzeninu, lahůdky, teplý pult i sousední pekařství. Cokoliv rádi připravíme také na objednávku. Zákazníci jistě ocení i vyhrazená parkovací místa přímo před obchodem.

Jan BaxantRodák z Brna se přistěhoval do Benátek nad Jizerou v roce 1996. Do roku 2001 působil jako řezník a vedoucí v řetězci Globus. V roce 2001 začal podnikat. V roce 2014 otevřel řeznictví v Benátkách nad Jizerou na Burse, letos v srpnu v Mladé Boleslavi. Koncept jeho obchodů vychází z letitých zkušeností v oboru a v obou případech navazuje na Merhautovo pekařství.

Čtěte také: Češi se zajímají o původ jídla v obchodech, méně v restauracích

Autor: Martin Weiss

30.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Londýně demonstrovali lidé proti brexitu.
AKTUALIZUJEME
6

Mayová spustila odpočítávání brexitu a vyzvala Brity k jednotě

Tragická nehoda ve Špindlu
AKTUALIZOVÁNO
4 6

Muž jel ve Špindlu po sjezdovce na matraci, po nárazu do tribuny zemřel

AKTUALIZOVÁNO

Tvaroh s marží 97 procent. Výrobci zápasí s řetězci

Výrobci potravin si stěžují na obchodní řetězce. Při výkupu jejich výrobků je nutí k poskytování stále větších slev. Zákazníci je však nepocítí a za potraviny platí vysoké ceny. Řetězce si do nich podle výrobců započítávají příliš vysoké marže.

AKTUALIZOVÁNO

Ředitel se přiznal ke zneužívání studentů. Neuvědomil jsem si to, hájil se

Bývalý ředitel pražské Střední školy elektrotechniky a strojírenství Lumír Kymr se ve středu u soudu přiznal ke zneužívání mladistvých studentů při školních pobytech na chatě. Podle obžaloby v letech 2010 až 2016 prováděl celkem deseti chlapcům masáže celého těla včetně přirození, spal s nimi nahý, sprchoval se s nimi nebo vzájemně masturbovali. Za znásilnění, sexuální nátlak a ohrožení výchovy dítěte muži hrozí až desetileté vězení.

Starostové se bojí, že EET zničí společenský život na vesnicích

Evidovat, či neevidovat? Ministr financí Andrej Babiš navštívil obec Vysočina, aby zde se starosty a zástupci spolků z regionu diskutoval nad problémem, zda mají spolky evidovat své tržby elektronicky. Andrej Babiš sice zamítl myšlenku vyjmout spolky z povinnosti EET, přesto účastníci odjížděli relativně spokojení.

Krajta pozřela dospělého muže, tělo se našlo v jejích útrobách

Tělo pohřešovaného pětadvacetiletého Indonésana bylo objeveno v útrobách krajty mřížkované na ostrově Sulawesi. Muž jménem Akbar byl nezvěstný od neděle, kdy odešel z domova sklízet palmový olej, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies