VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řezník Jan Baxant: Maso bereme tam, kde to stojí za to

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Začátkem srpna otevřel vyhlášený benátecký řezník Jan Baxant svou novou pobočku v ulici U Stadionu v Mladé Boleslavi. V kompletně zrekonstruovaném objektu našel společně s ním zázemí i další podnikatel z Benátek nad Jizerou, pekař Miroslav Merhaut.

30.10.2016
SDÍLEJ:

Baxant Řeznictví sousedí s Merhautovým pekařstvím.Foto: Baxant Řeznictví

Oba pánové lákají na prvotřídní kvalitu a jejich úspěch potvrzuje fakt, že i bez jakékoliv propagace se obě provozovny hemží zákazníky. S Janem Baxantem jsme si povídali o mase, o tom, jak by mělo vypadat správné řeznictví i o tom, zda plánuje další rozšiřování svého podnikání.

Kdy padlo rozhodnutí, že se z Benátek nad Jizerou do Mladé Boleslavi rozšíříte společně s kolegou Merhautem?

Před Vánoci. Majitelé tohoto objektu, kteří znali mé řeznictví v Benátkách, mi nabídli, zda bych nechtěl otevřít v těchto místech, kde už řeznictví fungovalo, novou pobočku. Protože ty prostory byly dostatečně velké a také v Benátkách sousedíme s pekařstvím Merhaut, oslovil jsem kolegu a dali jsme dohromady tento koncept dvou propojených provozoven.

Dnes se u vás dveře netrhnou. Bylo to tak od začátku?

Otevřeli jsme bez reklamy i propagace. Už první měsíce dopadly uspokojivě, stále však jdeme nahoru. Zákazníky získáváme především na kvalitu masa, čerstvost a vlastní výrobu. Teprve v poslední době jsme to podpořili ještě spoty v rádiu.

Maso máte opravdu krásné. Kdo jsou vaši dodavatelé?

Maso bereme přímo od chovatelů, často na doporučení mých řezníků, které mám po masokombinátech po celé republice. Bereme z těch zdrojů, kde to stojí za to. Česká Skalice, Český Brod, drůbeží nakupujeme ve firmě Rabbit. Na objednávku jsme schopni obstarat, cokoli si zákazník přeje.

Maso zpracováváte přímo tady na provozovně?

Ano, dostáváme vepřový předek a vepřové kostry, tedy maso bez kůže a sádla. To rozbouráme, připravíme na pult a ze zbývajícího masa připravíme mletou směs, kterou buď prodáme, nebo zpracujeme na sekanou, karbanátky, klobásy a podobně pro teplý pult. Denně vaříme jedno hlavní jídlo a jednu polévku za lidové ceny. Každý den také připravujeme čerstvé bagety, chlebíčky a uzená masa.

Na place i tady v zázemí je stále rušno. Kolik máte tady na pobočce zaměstnanců?

Ve dvou směnách pracuje deset prodavaček, dva řezníci a vedoucí. Víte, já nemám rád fronty pro mě osobně jsou ubíjející, takže se snažím, aby byl každý zákazník co nejdříve a příjemně obsloužen. Navíc máme vzadu obrazovky, a když personál vidí, že prodavačky nestíhají, jde jim na pomoc.

Co je u vašich zákazníků hit?

Benátecký uzený bok, naše Benátecké párky nebo chlebíčky. Také sekané prodáme deset kilogramů denně. V Benátkách si pro ni zákazníci jezdí z širokého okolí. To byl právě důvod, proč jsem kývl na nabídku otevřít novou prodejnu v Boleslavi protože zákazníci k nám jezdili i z Mladé Boleslavi. Další expanzi už ale rozhodně neplánujeme, protože když chce člověk dělat něco pořádně, nemůže to dělat ve velkém. Osobně takhle zvládám dohlížet na to, že je vše perfektní a čerstvé.

Vidíte ještě možnost, kam své provozovny posunout?

Vždy se dá něco zlepšit, i když myslím, že naše obchody mají vše, co mají mít čerstvé maso, uzeninu, lahůdky, teplý pult i sousední pekařství. Cokoliv rádi připravíme také na objednávku. Zákazníci jistě ocení i vyhrazená parkovací místa přímo před obchodem.

Jan BaxantRodák z Brna se přistěhoval do Benátek nad Jizerou v roce 1996. Do roku 2001 působil jako řezník a vedoucí v řetězci Globus. V roce 2001 začal podnikat. V roce 2014 otevřel řeznictví v Benátkách nad Jizerou na Burse, letos v srpnu v Mladé Boleslavi. Koncept jeho obchodů vychází z letitých zkušeností v oboru a v obou případech navazuje na Merhautovo pekařství.

Čtěte také: Češi se zajímají o původ jídla v obchodech, méně v restauracích

Autor: Martin Weiss

30.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1 7

Češi mají ve vesmíru svou první nanodružici. Vědcům zatím dělá radost

Německé dálnice mají zavádět mýtné

Cesta k sousedům. V Německu si dejte pozor na kolony

Britové se pyšní novou válečnou lodí. Jde o největší plavidlo Jejího Veličenstva

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ze skotských doků v Rosythu vyrazila ke své první cvičné plavbě nejnovější chlouba královského námořnictva HMS Queen Elizabeth. Jde o doposud největší a nejpokročilejší britské válečné plavidlo v historii. Světlo světa spatřilo po osmi letech vývoje. Dokáže nést čtyřicet letadel a může na ní působit až tisíc mariňáků.

Vedení ODS schválilo program i kandidátky, chce hájit svobodu a demokracii

Vrcholné orgány ODS dnes definitivně schválily program i kandidátky pro podzimní volby do Sněmovny. Na tiskové konferenci po jednání výkonné rady a republikového sněmu ODS to řekl předseda strany Petr Fiala. Podle něj jde ODS do voleb s cílem hájit svobodu a demokracii. Fiala se domnívá, že tyto hodnoty jsou v ohrožení.

AKTUALIZUJEME

V čele ANO bude ve středních Čechách Babiš. Pilný na Vysočině kandidovat nebude

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš bude lídrem pro sněmovní volby ve středních Čechách. Žádost tamních oblastních organizací dnes potvrdilo předsednictvo hnutí. Babiš chtěl původně kandidovat až z posledního místa a neúspěšně k tomu vyzval i šéfy ostatních stran. Hnutí to dnes oznámilo v tiskové zprávě.

Rakouský prezident přijel do Prahy vlakem, Sobotka ho vítal na nádraží

Na první návštěvu České republiky ve funkci rakouského prezidenta přijel do Prahy vlakem Alexander Van der Bellen. Na pražském Hlavním nádraží ho uvítal hradní ceremoniář Miroslav Sklenář a jednotka Hradní stráže. V historickém salonku nádražní budovy se pak s Van der Bellenem setkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V úterý se sejde i s prezidentem Milošem Zemanem, ten se ale plánovaného podnikatelského fóra nezúčastní kvůli návštěvě Vysočiny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies