Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řezník Jan Baxant: Maso bereme tam, kde to stojí za to

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Začátkem srpna otevřel vyhlášený benátecký řezník Jan Baxant svou novou pobočku v ulici U Stadionu v Mladé Boleslavi. V kompletně zrekonstruovaném objektu našel společně s ním zázemí i další podnikatel z Benátek nad Jizerou, pekař Miroslav Merhaut.

30.10.2016
SDÍLEJ:

Baxant Řeznictví sousedí s Merhautovým pekařstvím.Foto: Baxant Řeznictví

Oba pánové lákají na prvotřídní kvalitu a jejich úspěch potvrzuje fakt, že i bez jakékoliv propagace se obě provozovny hemží zákazníky. S Janem Baxantem jsme si povídali o mase, o tom, jak by mělo vypadat správné řeznictví i o tom, zda plánuje další rozšiřování svého podnikání.

Kdy padlo rozhodnutí, že se z Benátek nad Jizerou do Mladé Boleslavi rozšíříte společně s kolegou Merhautem?

Před Vánoci. Majitelé tohoto objektu, kteří znali mé řeznictví v Benátkách, mi nabídli, zda bych nechtěl otevřít v těchto místech, kde už řeznictví fungovalo, novou pobočku. Protože ty prostory byly dostatečně velké a také v Benátkách sousedíme s pekařstvím Merhaut, oslovil jsem kolegu a dali jsme dohromady tento koncept dvou propojených provozoven.

Dnes se u vás dveře netrhnou. Bylo to tak od začátku?

Otevřeli jsme bez reklamy i propagace. Už první měsíce dopadly uspokojivě, stále však jdeme nahoru. Zákazníky získáváme především na kvalitu masa, čerstvost a vlastní výrobu. Teprve v poslední době jsme to podpořili ještě spoty v rádiu.

Maso máte opravdu krásné. Kdo jsou vaši dodavatelé?

Maso bereme přímo od chovatelů, často na doporučení mých řezníků, které mám po masokombinátech po celé republice. Bereme z těch zdrojů, kde to stojí za to. Česká Skalice, Český Brod, drůbeží nakupujeme ve firmě Rabbit. Na objednávku jsme schopni obstarat, cokoli si zákazník přeje.

Maso zpracováváte přímo tady na provozovně?

Ano, dostáváme vepřový předek a vepřové kostry, tedy maso bez kůže a sádla. To rozbouráme, připravíme na pult a ze zbývajícího masa připravíme mletou směs, kterou buď prodáme, nebo zpracujeme na sekanou, karbanátky, klobásy a podobně pro teplý pult. Denně vaříme jedno hlavní jídlo a jednu polévku za lidové ceny. Každý den také připravujeme čerstvé bagety, chlebíčky a uzená masa.

Na place i tady v zázemí je stále rušno. Kolik máte tady na pobočce zaměstnanců?

Ve dvou směnách pracuje deset prodavaček, dva řezníci a vedoucí. Víte, já nemám rád fronty pro mě osobně jsou ubíjející, takže se snažím, aby byl každý zákazník co nejdříve a příjemně obsloužen. Navíc máme vzadu obrazovky, a když personál vidí, že prodavačky nestíhají, jde jim na pomoc.

Co je u vašich zákazníků hit?

Benátecký uzený bok, naše Benátecké párky nebo chlebíčky. Také sekané prodáme deset kilogramů denně. V Benátkách si pro ni zákazníci jezdí z širokého okolí. To byl právě důvod, proč jsem kývl na nabídku otevřít novou prodejnu v Boleslavi protože zákazníci k nám jezdili i z Mladé Boleslavi. Další expanzi už ale rozhodně neplánujeme, protože když chce člověk dělat něco pořádně, nemůže to dělat ve velkém. Osobně takhle zvládám dohlížet na to, že je vše perfektní a čerstvé.

Vidíte ještě možnost, kam své provozovny posunout?

Vždy se dá něco zlepšit, i když myslím, že naše obchody mají vše, co mají mít čerstvé maso, uzeninu, lahůdky, teplý pult i sousední pekařství. Cokoliv rádi připravíme také na objednávku. Zákazníci jistě ocení i vyhrazená parkovací místa přímo před obchodem.

Jan BaxantRodák z Brna se přistěhoval do Benátek nad Jizerou v roce 1996. Do roku 2001 působil jako řezník a vedoucí v řetězci Globus. V roce 2001 začal podnikat. V roce 2014 otevřel řeznictví v Benátkách nad Jizerou na Burse, letos v srpnu v Mladé Boleslavi. Koncept jeho obchodů vychází z letitých zkušeností v oboru a v obou případech navazuje na Merhautovo pekařství.

Čtěte také: Češi se zajímají o původ jídla v obchodech, méně v restauracích

Autor: Martin Weiss

30.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Karolína Plíšková na Roland Garros.
20

Soupeřky rozhodly: Plíšková bude jedničkou i při US Open

Desetisíce obyvatel Hongkongu vyšly do ulic
1 4

Tisíce lidí v Hongkongu vyšly do ulic kvůli zatčení trojice aktivistů

Bez elektřiny desítky hodin, stojí i některé vlaky. To je účet páteční bouřky

Řádění živlů z pátku na sobotu zaměstnalo v jižních Čechách spoustu lidí a mnohým zkomplikovalo život. Ještě v neděli večer zůstávaly bez elektřiny domácnosti nejen v okolí lipenské přehrady. 

AKTUALIZOVÁNO

Na křižovatce nedal přednost. Zabil sebe i spolujezdce, dalších pět zranil

/FOTOGALERIE/ U Bantic zemřeli v neděli dva lidé. Od pátku policie registruje na Znojemsku čtyři mrtvé a šest těžce zraněných včetně čtyř dětí.

Malého Péťu režisér objevil při americkém fotbalu v Českém Krumlově

/ROZHOVOR/ Režisér filmu Václav Marhoul, který před několika dny natáčel v Českém Krumlově další záběry do filmu Nabarvené ptáče, říká, že už je v Českém Krumlově pomalu jako doma.

Dítě vběhlo pod auto, poté následovala rvačka dospělých

K těžké dopravní nehodě došlo v sobotu kolem 18. hodiny v části obce Filipov na Čáslavsku ve středních Čechách. Čtyřleté dítě tam vběhlo pod kola projíždějícího osobního auta. Vrtulník letecké záchranné služby ho s vážným zraněním přepravil do pražské nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení