„Osobně jsem se s Jeho svatostí setkal několikrát. Vím, že je to mírumilovný a laskavý člověk. Základem jeho životních postojů je budhismus, což je náboženství snášenlivosti a respektu ke všemu živému. To by nemělo vadit nikomu a nevadí to ani Číně. Číně vadí, co ona sama provedla Tibetu, utopila tuto svébytnou a zcela nevýbojnou zemi v krvi a nelíbí se jí, že to někdo připomíná," řekl Jiří Oberfalzer.

„I když o Číně a většinou ani o Tibetu dalajlama vůbec nemluví, jasně nastavuje zrcadlo této kruté historii. Je povinností všech demokratických zemí světa morálně podporovat Tibeťany a připomínat, že jsou zde lidé, kteří žijí v útlaku," dodal. A jak hodnotí postoj České republiky?

'Nedělejme výjimky'

„Pro mě naše ekonomické zájmy nestojí nad těmito principy. Prohlášení našich současných představitelů o oddanosti Číně je vrchol trapnosti. Když naši zemi okupovala sovětská vojska, také jsme byli vděčni za každý i sebemenší projev solidarity. Držme se principů demokracie a nedělejme výjimky. Pak se nebudeme muset omlouvat nikomu, ani agresorům," odpověděl Jiří Oberfalzer.

S jeho názorem se ztotožňují i Berouňané. „Nelíbí se mi, kam naše politika směřuje. I k Havlovi jsem měla nějaké výhrady, ale pro zahraniční politiku udělal víc než kterýkoli jiný Čech, současný postoj prezidenta mě jako Češku zahanbuje," uvedla důchodkyně Mirka Hajská.

Jasno má i mladá generace, konkrétně student Honza. „Jsme normálně připo… 
z Číny. To opravdu budeme poslouchat jejich diktát? Jsem zásadně proti," netajil se se svým názorem.

Čtěte také: Hrad neudělí vyznamenání strýci ministra Hermana kvůli schůzce s dalajlamou