VYBERTE SI REGION

Sezona pálení lihovin na Kutnohorsku začala, na litr padne dvanáct kilo ovoce

Kutnohorsko – Jablka, hrušky nebo švestky. To je ovoce oblíbené nejen v kuchyni při vaření a pečení, ale také při výrobě lihovin. 

2.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Tomáš Januszek

Provozovatelé palíren na Kutnohorsku v Kácově a v Bohdanči si již chystají své „nádobíčko": sezona pálení ovocných lihovin právě začala. „Vrchol sezony přichází obvykle v listopadu, kdy je všechno ovoce už řádně zralé," sdělil Vladimír Křen, provozovatel ovocného lihovaru v Kácově. Jak dále dodal, v tomto období, tedy v době 
vrcholu sezony, vypálí týdně přibližně tři sta až čtyři sta litrů lihovin týdně.

Jablka jdou 
na dračku

Nejoblíbenějším ovocem, ze kterého si dávají zákazníci vypálit lihoviny, jsou podle slov provozovatelů palíren na Kutnohorsku jablka. „Je to hlavně ovoce, které se dobře sbírá," dodal Jan Kadlec z palírny v Bohdanči. Dále zákazníci vozí hrušky a samozřejmě švestky.

Jak Jan Kadlec dále sdělil, nejsou to ale pouze tyto tři druhy, které mohou zákazníci přivézt. „Kromě těchto klasických druhů ovoce u nás tvoříme lihoviny i z letního ovoce, například z broskví, meruněk, třešní a višní," řekl Jan Kadlec.

Požadavky na výrobu lihovin

Aby však ze švestek nebo jablek mohli v Kácově vyrobit chutný nápoj, musí ovoce splňovat jasné požadavky z hlediska jeho vzhledu. „Ovoce by mělo být co nejvíce zralé, to kvůli chuti. A samozřejmě by nemělo být nahnilé. Takové ovoce nepřijímáme. Také je potřeba, aby ovoce bylo čisté, to znamená bez lístků a bez větviček," dodal dále provozovatel lihovaru v Kácově.

Jan Kadlec z palírny v Bohdanči dále podotkl, že výroba 
a prodej ovocných destilátů musí splňovat tři základní standardy: musí pocházet 
z pozemku, kde jej pěstitel vypěstuje, výslednou lihovinu zákazník nesmí dále prodávat a maximální množství lihoviny, které si za sezonu může nechat zákazník vypálit, nesmí překročit množství šedesáti litrů.

Co ovoce čeká?

Po převzetí ovoce z rukou zákazníků – je-li odpovídající kvality – se z něj začne připravovat kvas. „Peckovice musíme vymačkat, ovoce s jádry se potom drtí," popsal Vladimír Křen. Poté se z ovoce vyrábí kvas. Samotné kvašení probíhá dva až tři měsíce. Potom putuje do kotle, kde se z něj vytváří destilát.
Na výrobu jednoho litru padesátiprocentního destilátu „padne" kolem deseti až patnácti kilogramů ovoce. „Množství se různí podle druhu ovoce a také jeho zralosti, která ovlivňuje sladkost výrobku," uvedl Jan Kadlec. Jablek je zapotřebí na jeden 
litr přibližně kolem dvanácti kilogramů, hrušek kolem patnácti kilogramů.

Co si žádají zákazníci?

Speciální požadavky zákazníků se týkají spíše nádob, ve kterých mají být lihoviny uskladněné. „Především stálí zákazníci, kteří si nechávají vypálit destilát z ovoce častěji, si často přivezou své vlastní nádoby, ve kterých chtějí mít destilát uskladněný. Jinak samozřejmě nabízíme naše vlastní sklo," řekl Kadlec.
V lihovaru v Kácově podle slov Vladimíra Křena žádné speciální požadavky ze strany zákazníků nezaznamenávají. Zákazníci si tak odnášejí svůj ovocný nápoj v půllitrových nebo litrových lahvích, případně demižonku.

Netřeba se bát

Na závěr poukázal Jan Kadlec z palírny v Bohdanči na obavy zákazníků z destilátů pálených z ovoce v lihovarech. Příčinu těchto obav je třeba hledat v událostech z loňského roku, kdy otravy metanolem vedly až k vyhlášení prohibice. Podle jeho slov stačí si pohlídat několik ukazatelů, které vypovídají o kvalitě podniku. „Určitě není třeba se obávat nechat si lihovinu vypálit z vlastního doneseného ovoce. Důležité ale je, aby si zákazníci ověřili kvalitu podniku. Rozhodující je nejen to, jak vypadá prostředí, ve kterém se destilát připravuje, ale i to, v jakém stavu ho zákazník přijímá. Plastové láhve opravdu nejsou vhodným obalem, do kterého se ovocné lihoviny běžně nalévají," uvedl závěrem několik doporučení Jan Kadlec z palírny v Bohdanči.

Autor: Blanka Olišarová

2.10.2013
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Banka UBS v Curychu. Ilustrační foto.

Kde nejlépe platí cizincům? Ve Švýcarsku. V Česku nemají smysl pro humor

Michal Pavlata.
5

Zemřel herec, dabér a publicista Michal Pavlata

Konec twitteru na vnitru. Zaměstnanci retweetnuli nelichotivé foto z inaugurace

Americké ministerstvo vnitra dostalo pokyn uzavřít všechny své twitterové účty poté, co na jednom z nich jeho zaměstnanci retweetnuli nelichotivé porovnání fotek z inaugurace exprezidenta Baracka Obamy a nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. 

AKTUALIZOVÁNO

Průvod žen ve Washingtonu se nakonec vydal mimo plánovanou trasu

Pochod za práva žen se dnes ve Washingtonu přece jen uskutečnil, kvůli masové účasti původně zrušený průvod se nakonec na pokyn organizátorů od Kongresu k Bílému domu vydal. Trasa se však lišila od plánované cesty. Mnozí lidé se však vydali po původní trasa či ostatními ulicemi, kterými je možné k sídlu prezidenta Spojených států dojít. Odhaduje se, že do hlavního města USA na demonstraci, která oproti původnímu záměru organizátorů přerostla v protest proti novému prezidentovi Donaldu Trumpovi, přijelo přes 500.000 lidí.

Kde nejlépe platí cizincům? Ve Švýcarsku. V Česku nemají smysl pro humor

Vyplatí se pracovat v zemi mléka, čokolády, hodinek, farmaceutických koncernů a bank. Zejména pokud pracujete pro poslední dva zmíněné obory. Nikde jinde na světě nedostanete jako cizinec větší plat, uvedla banka HSBC. V ČR panuje příliš formální pracovní kultura bez prostoru pro legraci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies