VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelny mění své zvyky, v současnosti nabízejí kuskus i lososa

Mělnicko - Jídlo ze školní jídelny bez chuti? Univerzální hnědá omáčka? Na taková jídla současní školáci nenarazí. Často se mohou těšit i na zdravější stravu v podobě cizrny, kuskusu nebo lososa. Většina vzdělávacích zařízení na Mělnicku nyní svým žákům nabízí výběr ze dvou jídel.

3.11.2012
SDÍLEJ:

Losos k obědu? V Obříství žádný problém. Ale více dětem chutnala jahodová polévka.Foto: Deník/Lucie Čížková

Například žáci obřístevské základní školy na Mělnicku si mohli v týdnu vyzkoušet, jaké to je, když je jim nabídnut jiný oběd, než na jaký jsou zvyklí. Jako polévka jim byla servírována netradiční jahodová s tvarohovými knedlíčky. Zastudena. A na dětech bylo vidět, že jim moc chutná. „Je to fakt dobrý! Tohle by nám mohli vařit častěji," svěřil se jeden ze školáků v místní jídelně.

Podle zástupkyně ředitelky školy Marie Toncrové druhý chod už tolik žáky neoslovil. „Dostali lososa, který byl udělaný přírodním způsobem. Bylo vidět, že na to nejsou zvyklí a raději by si dali jen obalený kus ryby," podotkla kantorka.

Jako dezert si mohly děti vychutnat máslové pečivo, které pro ně bylo připraveno po hlavním chodu. „Byl to velice lehký oběd. Vařit se tak nedá každý den, ale byla to příjemná změna. Jen bych polévku dala až na konec, byla by to skvělá tečka. Ale možná je to tím, že na takový způsob jídla nejsme zvyklí," dodala.

V dalších dnech na děti čeká hovězí guláš, králík na česneku nebo masové kuličky v rajské omáčce. Ta je ostatně mezi žáky velice oblíbená, alespoň podle vedoucích školních jídelen v mělnickém regionu. Stejně tak děti milují například tradiční řízky, špagety s mletým masem nebo sladká jídla typu buchtiček se šodó.

Většina škol nyní svým žákům nabízí výběr ze dvou jídel - první je tradičnější, druhé se naopak snaží dostát základům zdravého stravování. Taková jídla jsou vyhledávaná zejména staršími studenty na gymnáziích nebo středních školách. Na jídelním lístku se tam nezřídka objevuje salát s kuskusem a kuřecím steakem, jáhlová kaše nebo hrášková polévka s cizrnou.

„Nedávno jsme od žáků dostali takovou petici, co by chtěli, abychom vařili. Tak se jim snažíme vyhovět, samozřejmě v mezích našich možností," uvedla Zlatuše Krejčí, vedoucí školní jídelny na Gymnáziu Františka Palackého v Neratovicích.

Nabídka bývá pestrá, jídelníčky jsou sestaveny tak, aby vyhověly požadovaným normám. I proto jsou často součástí obědů zeleninové saláty, čerstvé ovoce, mléčné výrobky nebo ovocné šťávy a džusy.

Autor: Lucie Čížková, Barbora Tesnerová

3.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
DOTYK.CZ

Jste zloděj formátu, jaký tu nikdy nebyl, uslyšel Babiš na svém mítinku

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
9 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Stříbrný tým z Eura pohledem vedoucího: Pohodář, srdcař i dva mimozemšťané

Je to takový renesanční muž českého reprezentačního áčka v malém fotbale. Stará se o chod týmu jako jeho vedoucí, trénuje gólmany, do toho na mistrovství Evropy v Brně zajištoval komunikaci se zahraničními účastníky.

Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Ani 67 let po justiční vraždě právničky Milady Horákové není zřejmé, jak komunistický režim naložil s jejími ostatky.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

AUTOMIX.CZ

Teď umřu... Richard Hammond se konečně vyjádřil k nehodě, co přesně se stalo?

Jsou to už více než dva týdny, co moderátor Richard Hammond ošklivě boural ve Švýcarsku s elektromobilem Rimac Concept One. Na konci vrchařské trati vyletěl ze silnice, a urazil 300 metrů dolů z kopce, než se auto zastavilo a shořelo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies