VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelny mění své zvyky, v současnosti nabízejí kuskus i lososa

Mělnicko - Jídlo ze školní jídelny bez chuti? Univerzální hnědá omáčka? Na taková jídla současní školáci nenarazí. Často se mohou těšit i na zdravější stravu v podobě cizrny, kuskusu nebo lososa. Většina vzdělávacích zařízení na Mělnicku nyní svým žákům nabízí výběr ze dvou jídel.

3.11.2012
SDÍLEJ:

Losos k obědu? V Obříství žádný problém. Ale více dětem chutnala jahodová polévka.Foto: Deník/Lucie Čížková

Například žáci obřístevské základní školy na Mělnicku si mohli v týdnu vyzkoušet, jaké to je, když je jim nabídnut jiný oběd, než na jaký jsou zvyklí. Jako polévka jim byla servírována netradiční jahodová s tvarohovými knedlíčky. Zastudena. A na dětech bylo vidět, že jim moc chutná. „Je to fakt dobrý! Tohle by nám mohli vařit častěji," svěřil se jeden ze školáků v místní jídelně.

Podle zástupkyně ředitelky školy Marie Toncrové druhý chod už tolik žáky neoslovil. „Dostali lososa, který byl udělaný přírodním způsobem. Bylo vidět, že na to nejsou zvyklí a raději by si dali jen obalený kus ryby," podotkla kantorka.

Jako dezert si mohly děti vychutnat máslové pečivo, které pro ně bylo připraveno po hlavním chodu. „Byl to velice lehký oběd. Vařit se tak nedá každý den, ale byla to příjemná změna. Jen bych polévku dala až na konec, byla by to skvělá tečka. Ale možná je to tím, že na takový způsob jídla nejsme zvyklí," dodala.

V dalších dnech na děti čeká hovězí guláš, králík na česneku nebo masové kuličky v rajské omáčce. Ta je ostatně mezi žáky velice oblíbená, alespoň podle vedoucích školních jídelen v mělnickém regionu. Stejně tak děti milují například tradiční řízky, špagety s mletým masem nebo sladká jídla typu buchtiček se šodó.

Většina škol nyní svým žákům nabízí výběr ze dvou jídel - první je tradičnější, druhé se naopak snaží dostát základům zdravého stravování. Taková jídla jsou vyhledávaná zejména staršími studenty na gymnáziích nebo středních školách. Na jídelním lístku se tam nezřídka objevuje salát s kuskusem a kuřecím steakem, jáhlová kaše nebo hrášková polévka s cizrnou.

„Nedávno jsme od žáků dostali takovou petici, co by chtěli, abychom vařili. Tak se jim snažíme vyhovět, samozřejmě v mezích našich možností," uvedla Zlatuše Krejčí, vedoucí školní jídelny na Gymnáziu Františka Palackého v Neratovicích.

Nabídka bývá pestrá, jídelníčky jsou sestaveny tak, aby vyhověly požadovaným normám. I proto jsou často součástí obědů zeleninové saláty, čerstvé ovoce, mléčné výrobky nebo ovocné šťávy a džusy.

Autor: Lucie Čížková, Barbora Tesnerová

3.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úterní tragická dopravní nehoda u Chvojence. Řidič osobního vozu narazil do stromu, osudným se mu staly byrely s naftou, které vezl.
AKTUALIZOVÁNO
7

Řidič sjel ze silnice, po nárazu do stromu ho rozdrtil sud

Exploze na koncertě v Manchesteru
AKTUALIZOVÁNO
27 9

Smrt 22 lidí. K útoku v Manchesteru se přihlásil Islámský stát

Bouře na magistrátu. Vznikne Blanka II?

Vedení města se nemůže dohodnout na podobě dokončení severovýchodní části městského okruhu. Ve hře jsou dvě varianty.

Nedůstojná pohřební praxe dál pokvete. Hromadný svoz nebožtíků neskončí

/INFOGRAFIKA/- Část pohřebních služeb vydělává až miliony korun ročně na neetické dopravě zemřelých do krematorií.

Vaření bez hranic aneb Varné desky bez vymezených varných zón

Také vás nudí hledat hrnce, které svým dnem přesně padnou na velikost plotýnky? Nebo už jste od tohoto hledání osvobozeni, vaříte podle libosti v čemkoliv, a přesto neplýtváte energií?

Změny na STK: Dovozové kontroly se ruší, emise se budou fotit

Regionální Deník pro vás ve spolupráci s odborníky z Profesní komory STK, Autoklubu ČR a ÚAMK připravil motoristický seriál „Změny na STK & Jedeme na dovolenou 2017". Každé úterý až do prázdnin najdete v Deníku přehled chystaných změn a rady, na co si dát pozor při prázdninovém cestování. Dnes začínáme novinkami při registraci aut a přehledem úkonů na STK a základními radami.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies