Finanční ztráta koupaliště je podle vyjádření starosty města Ivo Rubíka enormní a překročila půl milionu korun. Podle správce plovárny, Technických služeb Slaný, to v konečném propočtu bude ale přece jen o něco méně.

Vzhledem k tomu, že každoroční propad je v případě plovárny standardně 400 tisíc korun a město zařízení dotuje ze své pokladny 350 tisíci korunami, padly při zasedání zastupitelstva návrhy, zda plovárnu nezavřít docela. Argumenty jsou vcelku pochopitelné. Slaný navíc vlastní moderní aquapark s možností i venkovní rekreace. Ani s ohledem na tento fakt se k radikálnímu řešení zastupitelé nerozhodli a naopak odsouhlasili dotaci loňské ztráty. Ve stejné výši podpoří bazén 350 tisíci korunami i letošní sezonu.

Podle ředitele podniku Technických služeb Slaný Jiřího Kučery, jenž je provozovatelem plovárny, je zařízení trvalou ekonomickou zátěží a stěží se to kdy změní.

„V předchozích letech jsme museli investovat do oprav, ať to byly filtry nebo dna bazénů a každoročně řešíme nátěry nádrží. Nyní se musíme vypořádat s toaletami, protože nejsme napojeni na čističku. Je toho mnoho. Na druhé straně jsme nikdy neměli problémy s hygienou. Jako ředitel podniku a ekonom bych byl pro zrušení ztrátového zařízení. Bylo by zapotřebí přidat někde jinde, například na mzdy zaměstnanců, ale jsem si vědom, že veřejnost zkrátka vyžití tohoto druhu v létě potřebuje,“ řekl Jiří Kučera.

V blízkém okolí totiž není žádná vhodná přírodní vodní plocha ke koupání. Kdysi jí býval Nový rybník, zvaný Novas, ale nyní už se v něm lidé touží koupat jen sporadicky.

Podle oslovených Slaňáků je sice krytý aquapark atraktivní nabídkou k osvěžení, ale za nepoměrně vyšší cenu. Na plovárně mohli vloni pobýt dospělí celý den za 40 korun a děti od tří let za 20 korun. Celodenní rekreace v aquparku přijde oproti tomu dospělého na 140 korun a dítě na 120 korun. Bez ohledu na ztrátu v městské pokladně je pro našince důležitá jeho vlastní peněženka.

Pokud v budoucnu zastupitelé nerozhodnou jinak, plovárna se zavírat nebude. Návštěvníci a milovníci vody mají tak i pro letošní rok zajištěný na plovárně ve Slaném neomezený pobyt v přírodě, občerstvení, hřiště na plážový volejbal. Vloni měli nejmenší k dispozici dokonce nafukovací skákací hrad. Příchozí do krytého aquaparku mají možnost pobytu v letních měsících na přilehlém trávníku, pevných lehátkách, či podle chuti využít hřiště na minigolf.