Teprve pak žena volá telefonem synovi a ke svému zděšení se dozvídá: „Mami, já k tobě ale nikoho pro žádné peníze neposílal!"

Zdá se vám tento příběh přitažený za vlasy? Pak věřte, že není. Právě tímto případem se před časem zabývali kladenští kriminalisté. Má alespoň trochu dobrý konec. Policistům se podařilo pětačtyřicetiletého podvodníka z Opavy vypátrat.

„Naštěstí ho dokázala poměrně dobře popsat jedna svědkyně z domu, v němž okradená žena žije. Na základě celorepublikové spolupráce byl muž, který má na svědomí i další majetkové delikty, zadržen. K činu se přiznal. Byl odsouzen a už je ve vězení. Všechny peníze ale stačil před svým dopadením utratit," řekl Kladenskému deníku kriminalista, jenž se na vyšetřování případu podílel.

Rozrušení, vysoký věk, přehnaná vstřícnost, neschopnost správně vyhodnotit situaci. To patří mezi faktory, které darebáci v případě seniorů umí obratně využít. A nemusí se jednat pouze o jejich návštěvu v bytě starších lidí. Policisté z Kladna vyšetřují čtyři případy, které se staly v polovině března. Obětmi se stali starší muži.

„Byli osloveni ženami ve věku zhruba pětatřiceti let, podle některých výpovědí tmavší, podle jiných světlejší barvy pleti. Ty je osahávaly a nenápadně jim při tom ukradly peněženky," popsala mluvčí policie Michaela Nováková.

Jeden z těchto případů se stal v v Poděbradově ulici. K téměř osmdesátiletému muži zde přistoupila neznámá žena s otázkou: „Kolik je hodin?" Když ji senior odpověděl, sáhla mu na poklopec a přitiskla se na něj. „Nabízela mu sexuální služby, které odmítl. Pak odešla. Muž následně zjistil, že mu chybí peněženka s doklady. Celkem mu vznikla škoda přes čtyři tisíce korun," dodala Nováková.

Loni se policisté na Kladensku a Slánsku zabývali několika případy, kdy se do bytů seniorů vetřeli podvodníci vydávající se pracovníky plynáren nebo energetických závodů. „Důchodcům oznámí, že jim jdou vrátit přeplatek, ale mají jen velkou bankovku, na níž potřebují vrátit zpět. Při této transakci snadno zjistí, kde má majitel bytu uschovány peníze, které mu pak v předem připraveném nestřeženém okamžiku odcizí," popsala způsob mluvčí policie. 

A vůbec se nejedná o malé částky. „Senioři tak přicházejí o celoživotní úspory. V jednom případě suma činila dokonce půl milionu korun," konstatoval kladenský kriminalista.

Místem, kde by si důchodci měli dát vyšší pozor, jsou prý také pošty, v nichž si vybírají v určitých termínech penze. Také zde hrozí, že je někdo může okrást.

Ovšem nejen výtečníci, ale i policie věnuje seniorům zvýšenou pozornost. Z jejího pohledu se totiž dlouhodobě jedná o zájmové osoby a v tomto směru proto existuje mezi policisty v jednotlivých částech republiky užší spolupráce. I dík nyní se podařilo vypátrat na začátku zmíněného podvodníka z Opravy.

Policisté i strážníci z Kladenska a Slánska mají pro seniory také připraveny různé preventivní programy, ať už v podobě besed, informací ve sdělovacích prostředcích nebo distribuci různých letáků. Pokud se některému člověku, a neplatí to jen pro starší lidi, stane, že byl okraden, neměl by váhat událost oznámit policii.

„Je pravděpodobně řada případů, kdy tak neučiní, protože se stydí, nebo mají strach ze vzteku příbuzných," dodal kriminalista.