V prosinci minulého roku prohlásil, že sKarty stály 82 milionů korun. Uspořily by ale údajně až čtvrt miliardy. Karty však měly vskutku jepičí život.

„Jejich zrušení znamená, že nyní dostávají lidé peníze přímo na účet nebo složenkou. Stejně jako dávky z oblasti hmotné nouze, zaměstnanosti a osob se zdravotním postižením. Klienti, kteří dosud nenahlásili změnu způsobu výplaty či neaktualizovali adresu, by tak měli učinit co nejdříve," uvedla pro Deník Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce v Mladé Boleslavi.

A jak hodnotí éru sKaret a jejich aktuální absenci ředitel  boleslavského úřadu práce Pavel Krpálek? „Fungování sKaret zatěžovalo nejen zaměstnance úřadu, ale i samotné klienty. Jisté je, že znatelně zatížily i rozpočet," uvedl Krpálek a dodal: „Nejdříve byl vyvíjen tlak, abychom karty vydávali, teď se snažíme lidem vysvětlovat, že už se nepoužívají. Není to jednoduché, ale my nejsme ti, kdo jsme sKarty vymysleli a ani ti, kteří je zrušili."

Klienti nemusí sKartu vracet

Co mají lidé, kteří kartu vlastní, nyní tedy dělat? „Klienti nemusí sKartu vracet. Doporučujeme ji ale znehodnotit. Zbývající peníze si mohou už v průběhu března roku 2014 lidé vybrat na pobočkách České spořitelny zdarma. Lidé, kteří sKartu nevlastní, budou dávky i nadále pobírat stejným způsobem jako dosud," vysvětlila mluvčí.

V případě osob se zdravotním postižením, kterým slouží speciální sKarta zároveň jako průkaz OZP, je klíčové datum 30. dubna 2014. Bez ohledu na to, jaká je na ní uvedená platnost, k výše uvedenému dni skončí všechny. Jejich držitelé si tak budou muset na příslušném kontaktním pracovišti úřadu práce zajistit výměnu této speciální sKarty za nový náhradní průkaz OZP.

Aktuální ukončení výplaty dávek přes sKartu se týká rodičovského příspěvku, přídavek na dítě, příspěvků na bydlení, porodného, pohřebného a dávek pěstounské péče.