A kdo tedy pravděpodobně bude tvořit nejčastější „klientelu"? Zřejmě tam budou volný čas trávit dělníci, kteří právě zde pracují a mnozí z nich také bydlí.

Schvalování proběhlo celkem hladce, proti byli jen dva zastupitelé, stejný počet se hlasování zdržel. Nicméně, není to tak dlouho, co mnichovohradišťští politici bojovali za pravidla vyhlášky, která měla regulovat loterie ve městě.

Uběhlo jen devět měsíců od doby, kdy zastupitelé automaty povolili na vymezených místech a za splnění nekompromisních podmínek.

Dosud tři provozovny

Sítem tehdy prošly pouze tři provozovny - v Podskalské ulici 225, Víta Nejedlého 1992/6 a Víta Nejedlého 279. Teď k nim přibyla další. Ve vyhlášce je totiž zahrnuta kouzelná formulka, která říká, že rada města rozhoduje o schválení či zamítnutí každé podané žádnosti.

Klíčová je ale skutečnost, aby žádost byla v souladu s pravidly regulace hazardu ve městě. To znamená, aby provozovna splňovala dané podmínky, tedy nenacházela se u žádné ze škol, školek ani v blízkosti Masarykova náměstí či nádraží. A to Postřižinská pivnice bezesporu splňuje. Radní tak neměli nic proti.

Podivuhodné ovšem je, že stejnou žádost dostali zastupitelé na stůl poprvé už na dubnovém jednání. Tehdy ovšem podnikatel narazil. Proti rozšíření seznamu míst, kde lze hazard provozovat, bylo hned osm zastupitelů, pro pouze sedm, zbylí tři se hlasování zdrželi.

Stejná žádost, stejný podnikatel

Nyní stejný podnikatel na stejné radnici zkusil štěstí se stejnou žádostí znovu. A kupodivu uspěl. Výsledek na sociální síti kritizoval například Václav Haas (ČSSD). „Jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí jde přímo proti jakýmkoliv snahám o kultivaci veřejného prostoru. Otázkou také je, kolik dalších žádostí bude následovat," napsal Václav Haas.

Dodal, že si nemyslí, že je řešením vytlačovat hazard do lokality, která je už nyní problematická. Často sem totiž různé incidenty a potyčky jezdí řešit nejen strážníci, ale také Policie ČR.

Než v Mnichově Hradišti začali naplno regulovat hazard, fungovalo tam 29 automatů a 47 videoloterijních terminálů a do rozpočtu města z nich plynulo 3,5 milionu ročně.

V současné době se ale situace značně změnila. Starosta Ondřej Lochman například řekl, že v okolí Masarykova náměstí byly již herny zrušeny. Ty, které ve městě dosud fungují, skončí s vypršením povolení.

Hazard povolenMísta, kde lze provozovat automaty a terminály: Podskalská ulice 225, Víta Nejedlého 1992/6, Víta Nejedlého 279, Víta Nejedlého 1483.

Čtěte také: Radnice se chystá razantně omezit počet heren v Kladně