VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž v Mratíně nabídla netypické bramborové saláty

Mratín - Brambory, majonéza, mrkev či hrášek jsou obvyklými ingrediencemi bramborového salátu, který si mnoho lidí připravuje ke štědrovečerní hostině. Sobotní dopoledne v obci Mratín však představilo neobvyklé variace tohoto jídla. A to v rámci mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu. Soutěžní týmy mnohdy využily neobvyklé přísady jako kupříkladu med, jablka či rybu.

30.11.2015
SDÍLEJ:

Se salátem udělaným do výšky slavil poděbradský tým Labenka úspěch.Foto: DENÍK/Benedikt Lederer

Pravidla soutěže byla velmi jednoduchá. Za hodinu musely soutěžní trojice připravit dva kilogramy bramborového salátu. Povinně musel obsahovat brambory a majonézu. Pak už vše záviselo na kulinářském umu a nápaditosti kuchařů. Hodina je pro zúčastněné dostatečná, protože je dovoleno si udělat domácí přípravu, jako je třeba uvaření brambor.

Nemusí jít o profesionály, před porotu se svým jídlem může předstoupit každý. Letos do Mratína na Praze-východ dorazilo celkem 18 soutěžních týmů. A to z různých koutů České republiky. Přestože akce probíhala během první adventní soboty, většina soutěžících byla z řad studentů kuchařských škol.

Z některých škol na místě bylo třeba více družstev, a to proto, že někteří studenti závodili sami za sebe. Seniorské týmy byly v menšině, soupeřila proti sobě čtyři družstva. V jednom týmu byl i veterinář Martin Pánek z Jeseníku, který přijel na mistrovství coby čtyřnásobný vítěz. A to i přesto, že loni pochyboval o svém dalším soutěžení.

Experimentovalo se všude

„Byl jsem vyzván, abych přijel. Stejně každý rok před Vánoci do Prahy na nákupy, takže jsme to spojili," vysvětlil Pánek. Každý rok na vánoční svátky připravuje pro rodinu a přátele okolo dvaceti kilogramů bramborového salátu. Loňský vítězný recept pro letošní už devátý ročník trochu upravil.

Dva druhy brambor vařil tři hodiny takzvaným Tenerifským způsobem, což znamená, že je dělal v roztoku, který se skládal ze čtyř litrů vody a jednoho kilogramu soli. „Brambory jsou pak lojovatější," prozradil Pánek, který se svým týmem v soutěži i popáté zvítězil mezi seniory.

Do salátu během soutěžní hodiny zakomponoval mimo jiné i jablka, křepelčí vajíčka a med. Podobně experimentovali i kuchařští učňové. Mezi jejich saláty se dalo narazit na takové ingredience jako bazalkové pesto nebo karamelizované ořechy s koprem.

Novinka: salát do komínku

„Náš salát je víceméně klasický. Nedávali jsme však do něj kořenovou zeleninu, jako každý rok děláme vedle salátu pyré. V tomto ročníku jsme měli řepové pyré s tymiánem, které bylo pálivé, a mrkvovocelerové pyré s česnekem," popsal výtvor svého týmu Michal Žák. Se dvěma kamarády, všichni z pražské Zbraslavi, skončili v seniorské kategorii na druhém místě.

Zhruba měsíc trio oceněných kuchařů přemýšlelo nad podobou a složením bramborového salátu. Oproti tomu vítěznému juniorskému týmu Labenka z Poděbrad trvala domluva o salátu v řádu hodin. „Poprvé v životě jsme viděla, že někdo vezme ingredience brambory, vajíčko… a vrství je na sebe," žasla nad jejich salátem do komínku ředitelka soutěže Alena Syslová.

Za devět let, co se mistrovství ve středočeském Mratíně pořádá, se proměnila i prezentace salátů. Mnoho týmů tvarovalo svá díla do komínků, hvězdiček a dalších tvarů. Vzhled byl totiž jedním z kritérií, které zohledňovala porota při svém hodnocení. Rovněž se řídila chutí, vůní, originalitou a celkovým dojmem.

Bramborový svět se dívá

Za necelou hodinu musela šestičlenná porota se svým předsedou režisérem Jakubem Kohákem ochutnat všechny soutěžní bramborové saláty. „Jako porota jsme viděli velký entuziasmus. Bylo nádherné, jak se všichni snažili v této soutěži, která je sledována celým bramborovým světem," žertoval Kohák.

První ročník mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu se konal v Mratíně u Prahy v roce 2007. Někteří účastníci trénují i měsíc před začátkem soutěže. Přestože se řadu věcí mohou tříčlenné týmy přichystat už dříve, v průběhu hodiny na přípravu pociťovali někteří ze závodníků stres. Po vyhlášení ale všichni odcházeli s úsměvem, nehledě na umístění.

Autor: Benedikt Lederer

30.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Donald Trump při návštěvě CIA.
1 10

Kritéria Trumpova dekretu: za dětmi cestovat lze, za prarodiči ne

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje.
8 11

KLDR nařídila popravit někdejší jihokorejskou prezidentku

Počet odpůrců protikuřáckého zákona roste. Hospodská: Je to katastrofa

/FOTOGALERIE/ - V berounském regionu přibývá pivařů, kuřáků i majitelů a provozovatelů hospod, kteří se podepisují pod petici Jiřího Míky z Berouna. Prostřednictvím této petice chtějí dosáhnout výjimky v protikuřáckém zákoně pro pivnice a vesnické hospody, ve kterých se nepodávají teplá jídla.

Tour de France ohlídají elitní střelci protiteroristického oddílu

Mezi 23 tisícovkami policistů, kteří jsou letos přiděleni k ochraně pelotonu a diváků slavného cyklistického závodu Tour de France, budou i elitní muži z protiteroristického oddílu. Oznámil to francouzský ministr vnitra.

AKTUALIZOVÁNO

Bývalý šéf Škody Auto Kulhánek oznámil kandidaturu na prezidenta

Bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek dnes oficiálně ohlásil kandidaturu na prezidenta. Bude kandidátem nedávno obnovené Občanské demokratické aliance, která mu pomůže sehnat 50.000 podpisů pro nominační petici a bude Kulhánkovu kandidaturu podporovat také finančně.

Audit Deníku: V boji proti korupci se vláda nepřetrhla

Sněmovna včera hladce schválila novelu zákona o registru smluv, a to ve zkráceném režimu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies