VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž v Mratíně nabídla netypické bramborové saláty

Mratín - Brambory, majonéza, mrkev či hrášek jsou obvyklými ingrediencemi bramborového salátu, který si mnoho lidí připravuje ke štědrovečerní hostině. Sobotní dopoledne v obci Mratín však představilo neobvyklé variace tohoto jídla. A to v rámci mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu. Soutěžní týmy mnohdy využily neobvyklé přísady jako kupříkladu med, jablka či rybu.

30.11.2015
SDÍLEJ:

Se salátem udělaným do výšky slavil poděbradský tým Labenka úspěch.Foto: DENÍK/Benedikt Lederer

Pravidla soutěže byla velmi jednoduchá. Za hodinu musely soutěžní trojice připravit dva kilogramy bramborového salátu. Povinně musel obsahovat brambory a majonézu. Pak už vše záviselo na kulinářském umu a nápaditosti kuchařů. Hodina je pro zúčastněné dostatečná, protože je dovoleno si udělat domácí přípravu, jako je třeba uvaření brambor.

Nemusí jít o profesionály, před porotu se svým jídlem může předstoupit každý. Letos do Mratína na Praze-východ dorazilo celkem 18 soutěžních týmů. A to z různých koutů České republiky. Přestože akce probíhala během první adventní soboty, většina soutěžících byla z řad studentů kuchařských škol.

Z některých škol na místě bylo třeba více družstev, a to proto, že někteří studenti závodili sami za sebe. Seniorské týmy byly v menšině, soupeřila proti sobě čtyři družstva. V jednom týmu byl i veterinář Martin Pánek z Jeseníku, který přijel na mistrovství coby čtyřnásobný vítěz. A to i přesto, že loni pochyboval o svém dalším soutěžení.

Experimentovalo se všude

„Byl jsem vyzván, abych přijel. Stejně každý rok před Vánoci do Prahy na nákupy, takže jsme to spojili," vysvětlil Pánek. Každý rok na vánoční svátky připravuje pro rodinu a přátele okolo dvaceti kilogramů bramborového salátu. Loňský vítězný recept pro letošní už devátý ročník trochu upravil.

Dva druhy brambor vařil tři hodiny takzvaným Tenerifským způsobem, což znamená, že je dělal v roztoku, který se skládal ze čtyř litrů vody a jednoho kilogramu soli. „Brambory jsou pak lojovatější," prozradil Pánek, který se svým týmem v soutěži i popáté zvítězil mezi seniory.

Do salátu během soutěžní hodiny zakomponoval mimo jiné i jablka, křepelčí vajíčka a med. Podobně experimentovali i kuchařští učňové. Mezi jejich saláty se dalo narazit na takové ingredience jako bazalkové pesto nebo karamelizované ořechy s koprem.

Novinka: salát do komínku

„Náš salát je víceméně klasický. Nedávali jsme však do něj kořenovou zeleninu, jako každý rok děláme vedle salátu pyré. V tomto ročníku jsme měli řepové pyré s tymiánem, které bylo pálivé, a mrkvovocelerové pyré s česnekem," popsal výtvor svého týmu Michal Žák. Se dvěma kamarády, všichni z pražské Zbraslavi, skončili v seniorské kategorii na druhém místě.

Zhruba měsíc trio oceněných kuchařů přemýšlelo nad podobou a složením bramborového salátu. Oproti tomu vítěznému juniorskému týmu Labenka z Poděbrad trvala domluva o salátu v řádu hodin. „Poprvé v životě jsme viděla, že někdo vezme ingredience brambory, vajíčko… a vrství je na sebe," žasla nad jejich salátem do komínku ředitelka soutěže Alena Syslová.

Za devět let, co se mistrovství ve středočeském Mratíně pořádá, se proměnila i prezentace salátů. Mnoho týmů tvarovalo svá díla do komínků, hvězdiček a dalších tvarů. Vzhled byl totiž jedním z kritérií, které zohledňovala porota při svém hodnocení. Rovněž se řídila chutí, vůní, originalitou a celkovým dojmem.

Bramborový svět se dívá

Za necelou hodinu musela šestičlenná porota se svým předsedou režisérem Jakubem Kohákem ochutnat všechny soutěžní bramborové saláty. „Jako porota jsme viděli velký entuziasmus. Bylo nádherné, jak se všichni snažili v této soutěži, která je sledována celým bramborovým světem," žertoval Kohák.

První ročník mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu se konal v Mratíně u Prahy v roce 2007. Někteří účastníci trénují i měsíc před začátkem soutěže. Přestože se řadu věcí mohou tříčlenné týmy přichystat už dříve, v průběhu hodiny na přípravu pociťovali někteří ze závodníků stres. Po vyhlášení ale všichni odcházeli s úsměvem, nehledě na umístění.

Autor: Benedikt Lederer

30.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

6

Málem zemřel a stále není z nejhoršího venku

Sněm ANO 2017
9 8

Pohádky pro delegáty a kamery: Babišův projev kritizují opozice i ČSSD

FOTO: Masopustní maškary vozil v Homoli speciální autobus

Homole u Panny - Sobota byla v obci Homole u Panny ve znamení masopustního veselí. Specifikem místních oslav byl speciální autobus, který převážel účastníky po jednotlivých částech obce.

AKTUALIZOVÁNO

Policie při pátrání v okolí výbuchu v Poličce nalezla kus munice

Policisté při dnešním pátrání v okolí vybuchlé továrny v Poličce na Scvtavsku nalezli jeden kus munice, zároveň zmenšili pásmo kolem vstupu. Pátrání bude pokračovalo do setmění. Série čtvrtečních explozí v hale v areálu Polišských strojíren zranila 19 lidí, z toho tři vážně.

Šafářová si v Budapešti zahraje finále dvouhry. Osmý titul v kariéře je blízko

Budapešť - Tenistka Lucie Šafářová porazila v semifinále turnaje v Budapešti Němku Carinu Witthöftovou 6:4, 6:3 a poprvé od loňského triumfu v Praze ve Stromovce si zahraje finále dvouhry. Brněnská rodačka bude usilovat o osmý titul v kariéře.

Andrej Babiš: Havel měl u nás zavést prezidentský systém

Hnutí ANO se chystá na sněmovní volby, v sobotu a neděli si zvolí nové vedení a brzy už také představí svou vizi rozvoje České republiky v příštích dvaceti letech. Jeho předseda Andrej Babiš v rozhovoru s Deníkem tvrdí, že Česko by se mělo inspirovat v zahraničí a vzít si z něj to nejlepší – americký většinový systém, švýcarskou přímou demokracii a německý parlamentní jednací řád.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies