V současné době společnost UVR Mníšek pod Brdy od záměru ustoupila. „Společnost oficiálně prohlašuje, že výstavba spalovny v areálu Mníšku pod Brdy nikdy záměrem společnosti nebyla a nebude," vyjádřila se ke kauze sama společnost. „Tuto informaci jsme si 
i ověřovali u dalších společností z odpadářských oborů. Tento projekt se skutečně zastavil," tvrdí mluvčí města Miloš Navrátil.

Objevil se ale další záměr, a to zřízení třídírny odpadu. „Jedná se o záměr vybudovat překladiště s drtírnou a třídírnou komunálního odpadu, tedy mechanickobiologickou úpravnu, v areálu stávající průmyslové zóny, kde už nyní několik let funguje obyčejné překladiště bez třídění," vysvětluje Navrátil. Nyní se na překladišti zpracovává zhruba 20 tisíc tun odpadu, v úpravně by to mělo být maximálně 40 tisíc tun  odpadu ročně.

Mechanickobiologická úpravna znamená, že se dovezený odpad bude nově i třídit. „Investor obdržel souhlas a dotaci ministerstva životního prostředí, jako jeden z nejlepších projektů v České republice. Nyní je vlastně téměř na konci schvalovacího procesu," prozradil mluvčí Navrátil.

Od investora pak město na pomezí Příbramska a Prahy-západ požaduje, aby bylo zařízení mechanickobiologické úpravny moderní, funkční a bezpečné. Jedním z příkladů úspěšné snahy města je, že budova bude osazena aktivními biofiltry proti zápachu.

Není ale možné vnímat třídírnu jako předstupeň nebo cestu k postupnému vzniku spalovny? „Určitě ne. Důvodem je, že třídírna z odpadu část surovin vytřídí na druhotné suroviny a zbývající část odpadu upraví na palivo, které je vhodné jen pro cementárny nebo speciální kotle," neobává se starosta Mníšku Petr Digrin a zdůraznil, že město by projekt na spalování rozhodně nepodpořilo.