Ve dvanáct a pět minut. Tak by se dala charakterizovat událost, která se stala poslední den na libické pouti. Na jedné z atrakcí zkolabovala osmadvacetiletá žena. V kleci s ní byla ještě mladší sestra, která začala křičet. Jejího volání si všimla libická starostka Jaroslava Vojtíšková, která se shodou okolností v tu chvíli pohybovala s manželem 
u atrakce.

„Slyšela jsem křik, ale myslela jsem, že ta dívka křičí jako ostatní na atrakcích. Ale pak jsem si všimla, že někdo leží za ní. Ihned jsem nechala atrakci zastavit a s manželem jsme ženu vynesli ven," vzpomíná na první chvilky starostka.

Zapadlý jazyk

Ženě společně zvedli nohy a pak si Jaroslava Vojtíšková všimla, že má zapadlý jazyk. „Vyndala jsem jazyk, ale pak jsme zjistili, že žena nedýchá. Začala jsem křičet, ať přijde nějaký zdravotník. Zrovna vycházela z domu jedna z obyvatelek s dcerou, obě zdravotní sestry, a začaly provádět resuscitaci," popsala další běh událostí starostka.

S nimi se k místu dostal také záchranář, který společně s oběma zdravotnicemi ženu oživoval. Přivolaná sanitka rychlé zdravotnické záchranné služby se ale přes velké množství lidí na pouti jen velmi těžko k ženě v bezvědomí dostávala.

Neznámý radil

Kolem zachraňujících se podle jedné ze zdravotnic, která 
s oživováním ženy začala 
a nepřála si být jmenována, pohyboval neznámý muž, který mnohými radami oživovací práce spíše znesnadňoval. Později se představil jako policista.

„Stále nás poučoval, že něco děláme špatně. Ubezpečily jsme ho, že jsme obě zdravotní sestry. Do oživování se nijak neangažoval, až když jsme už všichni tři nemohli a sanita byla na dohled, jsme ho vyzvali, aby v resuscitaci pokračoval. Pomohl, ale až na naši výzvu a jen na posledních pět minut," řekla zdravotnice.

Policistovy vizitky

Lékař záchranky po příjezdu napojil pacientku na defibrilátor a žena byla odvezena do kolínské nemocnice. Nyní není v ohrožení života.

Článek, který vyšel na webu Policie ČR Libické popudil. Pomoc berou 
u policisty jako samozřejmost.

„Přišel deset minut poté, co jsme začali s resuscitací. Je pravda, že nám pak pomohl, když už docházely síly. Ale lidsky se nezachoval jako profesionál. Dokonce pak rozdával kolem sebe vizitky, což jsem vůbec nechápala. Taková věc, jako je záchrana lidského života, by měla být pro policistu samozřejmostí," vidí celou situaci zdravotnice Olga Vaňková.

Čtěte také: Zachránit mladou ženu na pouti v Libici nad Cidlinou pomohli svědci