Další ránou pro sportovní halu je postoj většiny rakovnických představitelů města. Ti na posledním zasedání odložili nabídku vedení Tělovýchovné jednoty tělovýchovných zařízení (TJ TZ) Rakovník, která nabídla městu bezúplatný převod sportovní haly do majetku města.

„Věřím, že až získáme potřebné informace, mohli bychom ještě TJ TZ požádat o výsledovku hospodaření za rok 2011, vrátíme se k tomu dříve než za rok,“ uvedl starosta Zdeněk Nejdl (ODS).

Jednání se zúčastnil nejen předseda TJ TZ Rakovník Radim Suchánek, ale i vedoucí sportovní haly Bedřich Koch. Místo věcné diskuze si ale vyslechli od koaličního zastupitele Ivo Trešla (ODS), jak by měli sportovní halu lépe provozovat a zvýšit využití. To nezůstalo bez odezvy.

„Nikomu nevadí, že do jiných organizací tečou miliony korun, rada města se nezabývá tím, jak jejich provoz zajistit efektivněji, úsporněji. Nám se ale radí, i když to provozujeme třicet let bez dotací,“ reagoval Suchánek na zasedání. Reagoval tak na skutečnost, že provoz plaveckého bazénu stojí město přes čtyři miliony korun, přitom lepším hospodařením by mohlo město dva až tři miliony ušetřit.

Budoucnost haly? Zatím ve hvězdách

Další ránou pro sportovní halu je postoj většiny rakovnických představitelů města. Ti na posledním zasedání odložili nabídku vedení Tělovýchovné jednoty tělovýchovných zařízení (TJ TZ) Rakovník, která nabídla městu bezúplatný převod sportovní haly do majetku města.

Co bude se sportovní halou, neví ani sám Radim Suchánek. Ten řekl, že pokud situace i s postojem města bude pokračovat, nedokáže si představit, jak nahradit částku chybějících šesti set tisíc korun. Už nyní totiž vybírá TJ TZ od svého hlavního partnera (nájemce) část peněz dopředu.

„Peníze však neustále chybějí. Jak to se sportovní halou bude, je i otázka pro mě. V rámci našeho rozpočtu to však vychází tak, že v červnu nebo v červenci už nebudeme mít z čeho brát. Poté budeme muset zvážit myšlenku na přetransformování haly na jiné účely. Když to přeženu, tak například pro vietnamskou tržnici,“ reagoval Suchánek.

To by však vedlo k postupné likvidaci sportovních klubů, které TJ TZ zaštiťuje. „Oddíly by musely svá utkání hrát jinde bez divácké kulisy, což je demotivující, a dalším minusem by bylo získávání peněz od sponzorů. Ti chtějí, aby jejich reklamu viděli diváci,“ připomněl Zdeněk Čech, člen výboru TJ TZ Rakovník a vyzval k tomu, aby do jednání nebyly tahány osobní spory, nyní se jedná totiž o sportovce a existenci klubů.

Vedení TJ TZ již hledá k sobě jen „partnera“, jelikož v úsporných opatřeních již není kam sáhnout, a prioritně chce jednat s městem. Znovu se tak dopisem a také osobním jednáním pokusí zlomit nepřízeň rakovnické radnice. Pokud neuspěje, začne jednání s krajským úřadem.

Podle Bedřicha Kocha by měl Rakovník získat na základě zákona 10,6 milionu korun, což vyplývá z novely zákona o výtěžku loterijního zákona. „I o tom bychom chtěli s městem jednat. Poté by nemusel být veliký problém přispět na provoz sportovní haly šesti sty tisíci korun,“ dodal Koch.

O možném převzetí sportovní haly informoval lídr opozičních zastupitelů a také senátor a náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek: „Pokud zůstane hala bez pomoci, zbude ve středu města jen skanzen. Se zástupci TJ TZ jsem již na toto téma hovořil a v případě, že město o halu zájem mít nebude, vstoupí do jednání kraj, a to i kvůli tomu, že sem dochází řada středoškoláků.“

Jen dodejme, že v loňském roce schválili zastupitelé sportovní hale příspěvek padesát tisíc korun po dobu šesti měsíců. Příspěvek skončil prvním dnem letošního roku z důvodu, že hlavní partner TJ TZ i nadále setrval a členové pracovní skupiny se obávali, aby peníze nebyly použity na odměny.

Suchánek: Kdybychom si nevyráběli sami elektřinu, hala by dávno nebyla

Vedení Tělovýchovné jednoty tělovýchovných zařízení (TJ TZ) Rakovník usiluje o městské dotace, jelikož v rozpočtu zmíněné organizace chybí na provoz sportovní haly šest set tisíc korun. Marně. Přitom pokud TJ TZ Rakovník nesežene peníze na provoz sportovní haly, zavřou se její brány už v červnu či v červenci. TJ TZ Rakovník nabídla městu už v roce 2010, že sportovní halu převede bezúplatně do majetku města, aby dosáhla na městské dotace.

Zatím však bez příznivé odpovědi. Přední představitelé města si totiž dávají načas a zprávu odložili. Starosta Zdeněk Nejdl (ODS) mimo jiné na posledním zasedání řekl, že město potřebuje ještě další informace. Přitom podle vzoru TJ TZ Rakovník by se mohlo vedení města inspirovat při provozu městského bazénu.

„Vyrábíme si elektřinu sami. Kdybychom toto úsporné opatření neměli, tak už by sportovní hala dávno nefungovala,“ odůvodnil svá slova z posledního zasedání zastupitelů Radim Suchánek, předseda TJ TZ Rakovník. Právě on vedení města vyčetl, že do jiných organizací tečou miliony korun a rada města se nezabývá zefektivněním jejich provozu. Jako argument považují fakt, že sportovní halu stojí 1 GJ tepla zhruba 365 korun, a to právě díky kogenerační jednotce. Naproti tomu „sousední“ příspěvkové organizaci města Rakovníka, která má na starost bazén, stojí 1GJ tepla od centrálního dodavatele od 1. ledna 640 korun.

Současné platby: porovnání provozu sportovní haly a plaveckého bazénu

Sportovní hala: plyn 860 tisíc korun za rok, elektřina platba mimo topnou sezonu (132 dní v roce) - 170 tisíc korun za rok; za rok ještě prodá TJ TZ do sítě elektřinu za 100 tisíc korun, voda 60 tisíc korun za rok.

Objekt bazén: platba za teplo 1,8 milionu korun za rok, voda 700 tisíc korun za rok, elektřina 900 tisíc korun za rok.