Ve stanici je momentálně 
v klecích vystlaných novinami přibližně padesát ježků různých velikostí. „Celkem jsme jich letos ve stanici měli už přes dvě stovky. A to teprve sezóna „sbírání" ježků teprve přijde," uvedl Vaněk.

Kdy je tedy nutné skutečně ježka zachránit a přinést do stanice a kdy naopak jej ponechat v přírodě, případně mu pomoci jiným způsobem? „Pomoci jim je nutné především před zimou, což je při našem podnebí v prosinci. V případě, že mají méně než půl kila a jsou ve volné přírodě neaktivní a apatičtí," říká Vaněk.

Pokud v současné době ježek váží více než 120 gramů, mělo by to být v pořádku a není nutné jej sbírat a zachraňovat. Pokud se objeví ježek například na naší zahradě, můžeme mu pomoci sami. Například přikrmováním.

„První zásadou je nekrmit jej kupovaným mlékem. Je možné dát mu namočené granule pro kočky nebo pro psy. Sní i vařené maso kromě vepřového, nažere se dobře také z kočičí konzervy. Nepohrdne ani vařenými ovesnými vločkami či nastrouhanou mrkví," vyjmenovává Vaněk ježčí pochoutky.

Správné zazimování

Ježkům je také možné pomoci správným zazimováním. „Ježci si sami hledají úkryt například v kupě starého listí ve křoví nebo pod dřívím. Je dobré nerozebírat dřevo až na zem, právě pod ním často ježci nachází útočiště," vysvětlil ekolog ze záchranné stanice.

Aktivně může nálezce ježka pomoci třeba postavením takzvaného zimovacího domečku. Je to prosté. „Stačí vykopat díru, do níž se umístí bedýnka o přibližné velikosti 40 x 30 centimetrů. Jako otvor může sloužit část novodurové trubky. V tom se ježci zazimují," popsal Vaněk.

Nejen ježkům však v současné době pomáhají ve stanici. Letos už překonali rekordní počet 1300 živočichů, kteří prošli stanicí v loňském roce. „Letos už jsme pomohli více než 1600 zvířatům a zdaleka není ještě konec roku," uzavřel vedoucí stanice Luboš Vaněk.

Čtěte také: Lidé by zatím měli ježky nechat v přírodě, radí odborníci