Nejmodernější škola v České republice za půl miliardy korun, milovická Juventa pro 1 500 dětí, byla konečně dobudována. Ve středu odpoledne byla slavnostně otevřena její čtvrtá a poslední část.

Největší investice v historii města

Do lavic školy nyní usedne 870 dětí, během dalších let se škola postupně naplní do plné kapacity. „Pro město Milovice má tato škola několik základních významů. Ten první je, že je to pro město největší investice v historii města, dále došlo ke stabilizaci základního školství v Milovicích. Dle demogracifké studie bude škola postupně naplněna. Třetím významem je zaměstnanost, protože městský úřad prostřednictvím této příspěvkové organizace tu má 87 zaměstnanců. Čtvrtý význam pro město přináší škola v tom, že bude sloužit nejen žákům, ale také široké veřejnosti," uvedl při otevření starosta Milan Pour 
s tím, že lidé v Milovicích mohou využívat tělocvičnu, hudební sál, sportoviště 
a školní jídelnu, jejíž kapacita je nyní 2 500 jídel. „Stravování máme tedy zajištěno nejen pro žáky školy, ale i pro školky a pro širokou veřejnost, která si může z jídelny objednat obědy," dodal starosta.

Slavnostní otevření

Stát prostřednictvím ministerstva financí vložil do stavby Juventy celkem 342 milionů korun, zbylou část do pěti set milionů hradilo město z úvěru.

Slavnostního otevření se zúčastnili nejen zástupci města, ale také kraje, pozvání přijala poslankyně Helena Langšádlová a místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová. Helena Langšádlová připomněla, jak vypadala původní ruská škola před několika lety, kdy přijela do Milovic s tehdejším ministrem financí Miloslavem Kalouskem, aby ho spolu s představiteli města přesvědčili o nutnosti tak vysoké státní investice.

Nejmodernější škola v republice

Nyní je škola po čtyřech letech komplet hotová, žáci mají kromě kmenových tříd a speciálních pracoven k dispozici také například hudební sál, pohybový sál, obrovskou tělocvičnu s parametry pro několik sportů, dvě počítačové pracovny, dílnu na pracovní činnosti, cvičnou kuchyňku a v neposlední řadě úžasné moderní venkovní sportoviště. „Jsem velmi rád, že máme tu čest zahájit nový školní rok v kompletně dokončeném areálu školy. Můžeme tak naplno využít nadstandardního zázemí pro naši práci, které s námi samozřejmě sdílí naši žáci a jejich rodiče. Jsme rádi, že působíme na určitě nejmodernější škole v republice," neskrýval svou radost ředitel školy Jaroslav Minařík.