Stavbou roku 2012 se totiž stal nový dětský pavilon, tedy pavilon D Oblastní nemocnice Kolín, přezdívaný také malý dětský Motol. Hlasování bylo opravdu těsné, rozhodl nakonec jediný hlas.

Hlavní cenu volili porotci z vítězů jednotlivých kategorií. V kategorii dopravních staveb vyhrál na celé čáře obchvat Kolína, nemocniční pavilon D se stal vítězem kategorie pozemních staveb a první v kategorii regionálních staveb, tedy děl vybudovaných mimo katastr Kolína, se stala budova IPM Building v Konárovicích. Ve finálovém hlasování o hlavní cenu pak konárovická stavba získala devět hlasů, kolínský obchvat deset a pavilon D jedenáct platných hlasů.

„Moc se mi líbí, že máte v Kolíně takovou tradici klání stavba roku. Rádi bychom něco podobného zavedli v Nymburce, získáváme v Kolíně inspiraci," pochválil spolkový předseda z Nymburka Václav Pour, který se zasedání poroty také zúčastnil.

Bývalý dvojnásobný kolínský starosta Jiří Buřič poděkoval organizátorům za nelehkou přípravu celého klání a poznamenal, že v kategorii dopravních staveb se projevil doběh emocí nad dlouho očekávaným obchvatem i emocí, jež vyvolává jeho provedení i určité nedokonalosti. „V kategorii pozemních staveb se setkávají rekonstrukce stávajících budov s novou výstavbou, kloubí se historie s novotou," dodal.

„Osobně se mi zalíbily předsunuté lodžie na kolínském sídlišti. Vždy jsem si říkal, jak by bylo možné sídliště zlidštit, ačkoli to naše kolínské na tom není tak špatně jako v některých jiných městech, je zasazené v zeleni. Nicméně třeba tak jako domy v Kremličkově ulici by jednou mohly vypadat i další domy na kolínském sídlišti. Je to podle mne krok, který přinesl něco nového," řekl Jiří Buřič.

„I v době krize, o které se stále hovoří, bylo z čeho vybírat," pochválil široké spektrum navržených staveb Jan Dufek, viceprezident spolupořádajícího obchodního grémia Kolín. Velmi diskutovanou stavbou byl podle jeho slov samozřejmě obchvat Kolína, ale jeho nedostatky patrně rozhodly o tom, že nezískal hlavní cenu, ačkoli v kategorii dopravních staveb zvítězil jednoznačně.

„Naopak v případě dětského pavilonu Oblastní nemocnice Kolín rozhodla o jeho vítězství kvalita provedení a samozřejmě i velmi prospěšný účel celé stavby. Bylo to znát i v počtu hlasů, které pavilon obdržel v kategorii pozemních staveb," komentoval Jan Dufek s tím, že porota rozhodovala objektivně a už nyní se těší na další nové stavby, které se sejdou do klání v příštím roce.

Jedním z porotců byl také emeritní primář očního oddělení Miroslav Uher, úřadující Osobnost roku, který předal vedoucímu kolínského odboru výstavby Stanislavu Studničkovi vitrinovaný kachel. O udělení rozhodl výbor Měšťanského spolku vlastníků budov v Kolíně za spolupráci na organizaci klání Stavba roku. „Vitrinovaný je pracovní název, říkáme mu tak, protože nasával atmosféru v insignační vitríně," vysvětlil předseda Spolkové rady Kolín Aleš Zahajský.

Jak hlasování nakonec dopadlo

Hlavní cena Stavba roku 2012:
1. pavilon D Oblastní nemocnice Kolín - 11 hlasů
2. obchvat Kolína - 10 hlasů
3. budova IPM Building Konárovice - 9 hlasů

Kategorie dopravních staveb:
1. obchvat Kolína - 20 hlasů
2. parkoviště v nemocnici - 7 hlasů
3. parkoviště v ulici Rimavské Soboty - 2 hlasy

Kategorie pozemních staveb:
1. pavilon D Oblastní nemocnice Kolín - 12 hlasů
2. Výrobna EDN v Draslovce - 5 hlasů
3. rekonstrukce interiéru chrámu sv. Bartoloměje - 4 hlasy

Kategorie regionálních staveb:
1. budova IPM Building Konárovice - 16 hlasů
2. hydroelektrárna Velký Osek - 5 hlasů
3. sportovní hřiště Týnec nad Labem - 3 hlasy