Rozpočtem tak chtějí naplnit generel rozvoje nemocnic. Pokud opravy silnici podpoří stát, můžou na ně vyčerpat až jednu miliardu korun. Letos bylo na opravy připraveno osm set milionů, což letos kraj zřejmě vyčerpá.

Podle náměstka pro finance Jiřího Peřiny (ČSSD) půjde o rekordní výši rozpočtu, protože se má zvýšit rozpočtové určení daní. Díky výši rozpočtu také uspokojí všechny požadavky rozpočtových kapitol.

Daňové příjmy

„Počítáme v rámci rozpočtu se zvýšením rozpočtového určení daní ve výši 600 milionů korun, které by mělo přitéct do pokladny Středočeského kraje," upřesnil Miloš Petera.

Jiří Peřina věří, že daňové příjmy kraje budou nakonec ještě o něco vyšší, než se nyní plánuje. Raději ale jdou cestou nejmenšího rizika a plánují pouze s předpokladem šest set milionů.

Hejtmanství bude podle náměstka dál splácet závazky z minulosti, ale nepočítá s žádným dalším zadlužováním. „Nepočítáme příští rok ani s odloženým financováním," dodal Miloš Petera.

Přebytek rozpočtu

Schválený rozpočet na letošní rok počítal s příjmy 17,37 miliardy a výdaji 17,64 miliardy korun. Po započtení splátek úvěru a přebytku loňského hospodaření měly zdroje a výdaje představovat shodně 17,88 miliardy korun.

S přebytkem letošního rozpočtu hejtmanství počítá, ale jeho přesná výše bude známá až na Silvestra. Jiří Peřina ho zatím odhaduje na stovky milionů korun.