V poskytování této podpory hodlá pokračovat i nadále. Zájem žáků o dané obory totiž stoupl a řemesla, o něž dřív nebyl zájem, jsou opět v kurzu.

„Byla by velká škoda, aby poctivé řemeslo vymřelo. Zručnost a um Čechů přetrvává z minulosti až do dnešních dnů. Často se v rodinách přenáší i dědí z generace na generaci. Pověstné Zlaté české ručičky jsou nám Čechům prostě vlastní," uvedl středočeský hejtman Josef Řihák, který zároveň položil otázku: „A kde bychom byli bez řemeslníků, jako jsou zedníci, tesaři, řezníci nebo malíři?"

O tyto obory je podle slov středočeského hejtmana na trhu práce stále značný zájem. Ovšem ne ze strany žáků. Proto se kraj rozhodl jejich zájem podpořit formou vyplácení stipendií. Žáci mají nárok na měsíční stipendium, pokud splní požadované podmínky, jako je nulová neomluvená absence a bezproblémové chování.

O některé obory vzrostl zájem

„Celkem za tři roky působení stipendijního programu jsme vyplatili zhruba 25 milionů korun pro 9 874 žáků. Že má smysl pokračovat v této podpoře, dokazuje fakt, že vzrostl zájem o obory, jako je instalatér, strojní mechanik a opravář zemědělských strojů," zdůraznil Josef Řihák.

Dodal, že kraj se také připojuje k projektům zaměřených na podporu a rozvoj odborného vzdělávání. V současné době se jedná o program Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem.

Středočeský kraj se v posledních letech potýká s nedostatkem absolventů dělnických profesí. Vedení kraje se rozhodlo tuto situaci změnit. Vznikla tak Strategie podpory odborného vzdělávání ve Středočeském kraji.

Nicole Mertinová