Symbolické přestřižení pásky se událo mimo jiné za účasti nového hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka, ředitele záchranné služby Martina Houdka, senátora Marcela Chládka a starosty Nového Strašecí Karla Filipa.

Martin Houdek zdůraznil: „Starosta Karel Filip nám byl při realizaci zdejší základny velmi nápomocen, neboť budova je městská. Tímto mu velice děkuji. My jsme zase prostřednictvím Středočeského kraje dali peníze na rekonstrukci. Vzájemná spolupráce je tedy velice výhodná."

Základnu tvoří pět místností, které záchranářům poskytují potřebné zázemí. Náklady spojené se zajištěním její provozuschopnosti dosáhly zhruba dvou miliónů korun. Díky finanční investici kraje nebude záchranka městu platit nájemné.

Primář rakovnické záchranky Leoš Klik uvedl: „Novou základnu vítáme. Počet výjezdů koresponduje s počtem obyvatel. Nové Strašecí má hned po Rakovníku největší počet výjezdů. Navíc dnes už spád přesahuje i do kladenského okresu, kde jsou poměrně velké lokality - Lány, Stochov, Tuchlovice. Zkušební provoz ukázal, že je poměrně velký počet výjezdů. Každý zachráněný lidský život určitě stojí za tuto investici."

Stejný názor má i ředitelka místního Domova pro seniory Miluše Jůnová: „Pro nás je to velmi důležitá skutečnost. Máme sto jedna uživatelů sociálních služeb, a i když je tu poliklinika, tak ambulance ordinují do tří, čtyř hodin a někdy dokonce jen dopoledne. Máme sice praktického lékaře v dosahu, ale pokud se jedná o akutní stav, tak se musela volat záchranná služba z Rakovníka nebo Kladna.Takže získání času je pro nás nádherný okamžik. Jsme šťastni, že záchranku máme takto přímo za dveřmi.A výhodu to přináší nejen pro nás, ale pro všechny lidi, co žijí tady na Novostrašecku."

Vedoucí provozu Roman Chochola popsal: „Sklepní prostory polikliniky se musely zcela zrekonstruovat. Musely se udělat takové kroky, aby stanoviště dobře fungovalo. Tedy aby splňovalo určité technické i hygienické normativy. Vytvořili jsme dekontaminační prostor, prostor pro praní a sušení, zázemí pro službu konající záchranáře, kuchyňku. Myslím ale, že to nakonec vše dopadlo docela dobře. A to i ve spolupráci města Nového Strašecí jako majitele objektu."

Martin Houdek připomněl, že při rozhodování o umístění nové základny do Nového Strašecí hrál svoji roli také zvyšující se počet obyvatel v tomto regionu.

Slovo dostal také senátor Marcel Chládek, který zdůraznil další zásadní faktor: „Jsem velmi rád, že základna byla vybudována právě tady v Novém Strašecí. Město totiž sousedí se silnicí R6, kam musí záchranáři vyjíždět k mnoha vážným haváriím. Nová základna dala vážně a těžce zraněným lidem drahocenné minuty navíc."

Nepostradatelnou součástí je také garáž pro sanitní vozidlo, které vyjíždí v režimu rychlé zdravotnické pomoci a spolupracuje s lékařským vozidlem rendez - vous v Kladně. „Právě systém rendez - vous, kdy lékař v malém voze spolupracuje v terénu se zdravotnickými posádkami ve velkých sanitách, byl také dalším z důvodů zřízení tohoto stanoviště. Tento systém středočeská záchranka zavádí plošně po celém kraji," popsala mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

A ještě krátce k sanitám. Jedná se o další dodávku vozidel z celkově plánovaného nákupu osmačtyřiceti sanitek pro rok 2012, středočeská záchranná služba jich bude mít v tuto chvíli v provozu už 41. „V předchozích třech letech záchranáři vozový park téměř neobnovovali a stav některých vozů byl nevyhovující až kritický," doplnila ještě k tomuto tématu Tereza Janečková.

Nová auta nahradí stárnoucí sanity na výjezdových základnách v Příbrami, Březnici, Jesenici, Mladé Boleslavi, Mělníku, Lysé nad Labem a Říčanech.

Při předávání sanitek hejtman Josef Řihák také uvedl: „Často se říká, že dáváme záchranné službě stále nějaké vozy. Je třeba si ale uvědomit, že je nedáváme záchrance, ale občanům. Lidem, kteří sanity potřebují na to, aby se dostali rychle a včas do nemocnice."