Za krátkou dobu se stali v podstatě neporazitelným družstvem, které už řadu let ovládá okresní soutěže v požárním sportu. „Přes všechny kategorie jsme přešli až do dospělých. Loni jsme k sobě vzali dva šestnáctileté dorostence, jinak jsme ve věku od pětadvaceti do čtyřiceti let," řekl vedoucí střemského hasičského družstva Vlastimil Vajs, který je zároveň velitelem Sboru dobrovolných hasičů Střemy.

Ačkoli by se mohlo někomu zdát, že hoši ze Střem už musí mít ty nejlepší časy za sebou a jejich nadšení slábne, je to právě naopak.

„Už porážíme sami sebe. Zatímco před nějakými pěti lety jsme měli čas kolem třiceti vteřin, letos se nám ho podařilo stáhnout na necelých třiadvacet vteřin. Je v tom běh na devadesát metrů, složení sacího a výtlačného vedení a nastříkání deseti litrů do terčů. Jde opravdu o vteřiny," přiblížil třiatřicetiletý hasič, jehož tým v letošním roce za vítězství v osmém ročníku okresního seriálu opět získal Pohár starosty Okresního sdružení hasičů Mělník. A to už poosmé.

Nový štítek na poháru

„Letos bylo v seriálu třináct soutěží, jednu z nich jsme kvůli krajskému kolu museli vynechat. Přesto jsme jich jedenáct vyhráli a jednou jsme skončili na druhém místě. Putovní pohár vždycky přivezeme, dostaneme na něj nový štítek a zase si ho vezmeme zpátky. Uvidíme, jak to bude v příštím roce," líčí spokojeně Vlastimil Vajs, který je na kluky v týmu pyšný.

V rámci letošního slavnostního vyhlášení byli nově oceněni i nejrychlejší proudaři a proudařky. Z mužů si cenu převzal opět člen střemského družstva Patrik Eder. Pohár starosty Okresního sdružení hasičů Mělník ovšem není to jediné, v čem se borcům ze Střem daří. Na svém kontě mají i vítězství v pěti ze šesti ročníků Memoriálu PhDr. Rudolfa Betáka a Oldřicha Štočka, který pořádá jejich domácí sbor. Jen jednou skončili na druhém místě.

V neposlední řadě je družstvo střemských hasičů už patnáct let nejúspěšnějším družstvem na Mělnicku, čímž se pokaždé nominuje do středočeského krajského kola.

Na tréninky není čas

„Na krajské úrovni už je ovšem znát, že stárneme. Ztrácíme například ve štafetách. Vůbec netrénujeme, protože máme rodiny, hypotéky, dvě práce, není na to prostě čas. Děláme jen to, co umíme. S družstvy, která trénují třeba pětkrát týdně, se tak už nemůžeme rovnat," vysvětlil Vlastimil Vajs a dodal, že letos se na kraji předvedl nově postavený dorostenecký výběr Mělnicka, v němž byli dva nejmladší střemští hasiči, tři kluci z Blat a dva z Tuhaně.

„Letos se dali dohromady a hned vyhráli okresní kolo, pak postoupili na kraj do Kladna, kde také vyhráli. Na mistrovství České republiky skončili dvanáctí, ale i to je skvělý výsledek, že se tam dostalo družstvo z Mělnicka," připomněl hasič, podle něhož totiž na republikové úrovni excelují převážně hasiči z Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje, kde hasičinou doslova žijí.

Výpomoc konkurenci

Závodní družstvo střemských hasičů má v současné sobě deset členů. Jen sedm jich ale může závodit. „Tři kluci zaskakovali, když někdo nemohl. Ale aby mohli závodit, tak jsme je na celou sezonu půjčili do Želíz. Běhali jsme pak proti sobě 
v každém závodu, ale to k tomu patří. Není to o tom, že bychom do Želíz půjčili naše kluky, aby jim to tam naschvál kazili. Každý se snaží udělat nejlepší výsledek," doplnil Vlastimil Vajs.

Mezi největší konkurenty Střem prý patří mělnická Blata, Libiš i spřátelené Želízy. Zima je jediným obdobím v roce, kdy mají soutěžní družstva klid. Už si ale navzájem scházejí. „S kluky se skoro nevidíme a chybí nám to. Vždycky se na sebe těšíme, což je jasné, když už spolu závodíme tolik let," přiznává hasič z vítězného střemského týmu.

Čtěte také: Ve vyprošťování z havarovaných aut jsou votičtí dobrovolní hasiči jedničky