Studenti Střední hotelové školy Kladno byli k prezidentské obsluze do Galerie Kladno přizváni již podruhé. Miloš Zeman navštívil město na podzim v roce 2013, kdy v restauraci pro změnu večeřel. „Za školu a zřizovatele jsem byla moc ráda, že jsme byli opakovaně vybráni. Na trhu je poměrně velká konkurence hotelových škol. Vše dopadlo dobře. Byli bychom rádi, kdyby pro nás tato prestižní akce nebyla poslední," vyjádřila se ředitelka školy Jaroslava Skřivanová.

Patnáct studentů, kteří si přímo vyzkoušeli obsluhu u prezidentského oběda, vybírala učitelka odborných předmětů Pavlína Landová. „Vybírala jsem podle toho, jak jsou studenti šikovní a zda chodí i na jiné akce. V úterý jsem s nimi byla přímo na místě," uvedla Pavlína Landová.

Studenti jí udělali radost. „Chovali se velmi slušně. Vše co po nich zaměstnanci Galerie chtěli, splnili na sto procent. Vše jsme vyjednávali s provozní a lidmi z krajského úřadu. Na sobě měli studenti školní uniformy," dodala Pavlína Landová.

Přípravy a zkoušení

Slavnostní chvíli předcházely přípravy a také zkoušení. „Důležité bylo, aby se sehráli se zaměstnanci restaurace. Při takové akci musí jídlo přistát na stole v jeden okamžik. Stejně tak se musí ve stejný čas sebrat talíř. Studovali jsme hradní protokol. Museli jsme se zaměřit na nošení v rukavičkách, což je těžší, jelikož to klouže," dodala vyučující.

Kromě obsluhy studenti pomáhali připravit také tabuli. Měla tvar do účka. „Na stolech byly bílé ubrusy a uprostřed, kde seděl prezident, byla květina ve státních barvách," popsala studentka Jaroslava Brichtová.

Neoblíbená polévka

Žáci v Galerii Kladno strávili pět hodin. Každý ze studentů měl na starosti dva hosty z celkem osmadvacetičlenného doprovodu. Mezi nimi nechyběli poslanci a další osobnosti. Nejméně oblíbeným bodem čtyřchodového menu bylo pro studenty podávání polévky. „Báli jsme se, aby se nevylila, nebo když jsme sklízeli ze stolu, aby nám neupadl třeba nůž. Ale zvládli jsme to," řekla s úsměvem Viktoriya Frank.

Miloš Zeman na studenty působil příjemně. „Když se pak přišel s námi vyfotit, byl velmi milý. Se všemi se pozdravil a poděkoval," doplnila Aneta Švecová. 

K takovému okamžiku patří také nervozita, které si všichni obsluhující užili více než dost. „Nejhorší bylo čekání než přijedou. Pak už to bylo lepší. Všichni tuto možnost považujeme za fajn zkušenost," uvedl student Tomáš Zeman