Studentské oslavy jara pořádala kladenská Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze. Připravena byla řada koncertů a bohatý doprovodný program, včetně volby královny majálesu. Vyvolenou se nakonec stala Hanka Náhlíková z Hroznové Lhoty na jihu Moravy.

Průvodu a začátku festivalu se zúčastnil také primátor města Dan Jiránek. „Vůbec jsem to neměl v plánu, touto dobou jsem měl původně být v Brně. Šel jsem se na náměstí podívat, jak se budou účastníci scházet, a když mě oslovili, zda bych šel s nimi, souhlasil jsem," řekl.

Zástup čítal asi sto lidí a vzbudil veliký rozruch. Zvláště na pěší zóně se lidé vycházeli z obchodů, aby viděli, co se děje. Průvod dorazil na prostranství před Střední průmyslovou školou stavební a Obchodní akademií Kladno, kde se už od dopoledne připravovalo a zkoušelo.

Ruch před školou ovšem velmi vadil ředitelce školy Evě Šimáčkové a dalším pedagogům. „O akci jsem věděla, pořadatelé za mnou přišli asi před dvěma měsíci, zda by nebyl problém, že se před školou bude odpoledne konat majáles. Řekla jsem jim, že pokud to bude od čtrnácti hodin, je to v pořádku. Bohužel, od té doby se mnou nikdo nejednal. Když jsem přišla do školy, už zde byly stánky, o nichž se nemluvilo, velká tribuna a tak dále. Hodně to narušilo výuku, musela jsem ukončit vyučování," vyjádřila se ředitelka školy.

Eva Šimáčková byla nejvíce rozčarovaná z prodeje alkoholu. „To je před školou naprosto nepřípustné. Nebyla jsem správně informována," dodala. „Myslím si, že organizátoři to nezvládli. Nebyla tu žádná komunikace, žádná možnost vyjádření. Je mi to líto, že to tak dopadlo. Už určitě nikdy nedám svolení k žádné akci," doplnila ředitelka školy.

„Jsem z toho velmi rozmrzelý, jelikož akce je od města povolená. Dvě měsíce předem byla informovaná paní ředitelka a malinko ji asi překvapil rozměr festivalu," reagoval na slova Evy Šimáčkové jeden z hlavních pořadatelů Kladenského majálesu Michal Čech.

Na průvod i celý festival dohlíží také městská policie. Strážníci mimo jiné kontrolovali, zda prodejci občerstvení neprodávají mladistvým alkohol. „Prošli jsme všechny stánky a upozornili obsluhující, aby pečlivě kontrolovali doklady," vyložil Jozef Rejda, strážník specialista.

Kapely

Na Kladenském majálesu vystoupilo sedm skupin. Mezi největší taháky patřily jistě Vypsaná fixa, Progo Union a zpěvák Pavel Callta známý z televizního pořadu Česko Slovensko má talent. Nechyběli ovšem ani domácí interpreti. Jako první kapela zahráli slánští By The Way. Následovaly kladenské skupiny Kupa, Anopheles a Manic Distortion.

Bohatý byl i doprovodný program. „K dispozici návštěvníci měli lezeckou stěnu, skákací hrad a slackliny. Dále stánek s airbrushem či facepaiting a několik stánků s občerstvením," vyjmenoval Michal Čech.

Královna majálesu

Každý majáles má vždy svého krále a královnu. Ten kladenský si za svou vládkyni zvolil dvacetiletou studentku Hanu Náhlíkovou z Hroznové Lhoty na jihu Moravy. Hanka své voliče ve nominační řeči nejvíce přesvědčila svou lákavou nabídkou. „Jelikož jsem z Moravy, řekla jsem publiku, že pokud mě zvolí královnou, rozdělím se s nimi o moravské víno," prozradila své eso v rukávu studentka.

To všechny přesvědčilo, protože svým potleskem Hanku vynesli až na pomyslné královské křeslo. „Byla jsem velmi nervózní, ale jsem ráda, že mě zvolili," dodala. Pro víno si ovšem za ní zatím nikdo nepřišel, i když ho prý svým poddaným nabízí. „Myslela jsem to vážně. Vítězství mě skutečně překvapilo," dodala mladá studentka Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

Dárek pro útulek

Kromě zábavy měl majáles ještě jedno poslání. Studenti předali majitelce Psího útulku Bouchalka v Buštěhradu Eugénii Sychrovské pět tisíc korun. Symbolický šek jí na pódiu předal Michal Čech. „V útulku 
v současné době máme 96 psů. Blíží se sezóna klíšťat, čili tento šek bude použit na nákup prostředků proti klíšťatům," řekla Eugénie Sychrovská.

Anketa: Na co se na majálesu nejvíce těšíte?

Hana Pokorná, 18 let, studentka: Chci si poslechnout kapely, pobavit se s kamarády a užít si zábavu. Nejvíce se těším na vystoupení Vypsané fixy.

Michal Holý, 22 let, barman: Určitě si užiji koncert Prago Union. Je super, že se v Kladně taková akce děje a parádní také je, že je vstup zadarmo.

Kristýna Nováková, 18 let, studentka: Chodím sem do školy. Od rána už jsem se koukala z okna a těšila se, až festival začne. Těším se na Vypsanou fixu.

Tomáš Kučera, 20 let, student: Byl jsem tu už v 11.15 hodin a čekal jsem až to začne. Je to skvělá akce. Těším se na Prago Union a zábavu s kamarády.