Na chodbě Gymnázia pod Svatou Horou v Příbrami jsme zastihli tříčlennou komisi sestavenou z Elišky Čeřovské, Kateřiny Palánové a Veroniky Sobotové. Do zkušebních voleb se jejich škola zapojila poprvé.

„Od rána jsme připravovali všechno, co je k volbám nutné a od 12 hodin začneme počítat. Posílali jsme spolužákům seznam stran a odkazy na webové stránky s informacemi, aby si mohli vybrat tu svou stranu," shrnula za kolegyně z komise Veronika Sobotová.

Studentské volby na svatohorském gymnáziu měla na starosti kantorka Jitka Charyparová. „Účastníme se letos poprvé v rámci hodin, kde studenti probírají stát a právo. Také jsme si vyzkoušeli svoje volby v rámci výuky, kdy si studenti tvořili i svoje smyšlené strany," říká kantorka.

Možnost volit měli všichni studenti starší 15 let ze škol, které se do studentských voleb přihlásily. Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, které kandidují do Evropského parlamentu.

Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování.

Většina škol, kde se studentské volby konaly, se v uplynulých dnech věnovala evropským tématům v běžné výuce. Žáci se seznamovali s Evropským parlamentem a dalšími institucemi Evropské unie, diskutovali o volebních programech politických stran i různých zkreslujících výrocích o EU.

Piráti se mezi středoškoláky dlouhodobě těší největší přízni

Porovnáme-li výsledky právě proběhlých studentských voleb s těmi předchozími, je zřejmé, že vítězná Česká pirátská strana se mezi středoškoláky dlouhodobě těší největší přízni.

Další nejúspěšnější strany (tedy ANO 2011 a TOP 09 a Starostové) se objevily spolu s letošním vítězem v první trojici i v loňských Studentských předčasných parlamentních volbách (byť v jiném pořadí).

Naopak některé zavedené strany (například ČSSD, ODS) dosahují ve studentských volbách opakovaně špatných výsledků, respektive výrazně se zhoršujících. Stejně jako v předchozích studentských volbách získaly poměrně velký počet hlasů populistické strany.