Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svačiny z vlastní kuchyně jsou u žáků nymburské základní školy hitem

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Krok správným směrem bylo rozhodnutí vedení Základní školy Letců RAF na nymburském sídlišti, nabízet dětem svačiny vlastní výroby. Nyní pravidelně o velké přestávce chodí do jídelny kolem osmdesáti žáků a po nabídce svačin se jen zapráší.

15.12.2014
SDÍLEJ:

Svačiny z vlastní kuchyně jsou u žáků ZŠ RAF Nymburk hitemFoto: Deník/Josef Podolák

Spokojeni jsou rodiče, vedení školy i samotné kuchařky. „Není nic hezčího, než když vám děti při odchodu 
z jídelny poděkují a řeknou, 
že jim chutnalo. A to třeba 
i osmáci a deváťáci. To vás pak zahřeje u srdce," říká vedoucí kuchyně Alena Jeníková, která sestavuje denní jídelníček svačin a obědů.

„Děláme 650 obědů denně a abychom bez problémů k tomu zvládaly svačiny, přijaly jsme jednu novou pracovní sílu do kuchyně. Sama chodím o půlhodiny dřív, abych dětem mohla udělat palačinky nebo lívance. Ale nevadí mi to, protože když pak vidíte ty rozzářené oči, tak to vám to vynahradí," dojímá se Alena Jeníková.

Každé dítě si vezme to, na co má chuť

Svačiny na této škole probíhají formou švédských stolů, kde si každé dítě vezme to, na co má právě chuť. Na výběr jsou pravidelně zmiňované palačinky či lívance, cereální lupínky a kuličky s mlékem, chléb s máslem a marmeládou, houska se šunkou a samozřejmě dostatek ovoce. „Houska se šunkou a lívance nebo palačinky, to je hit. To jde na dračku," hodnotí vedoucí kuchyně Alena Jeníková.

Podle ředitele školy Jiřího Cabrnocha to byl pokus, jak dětem vštípit správné stravovací návyky, který vyšel. „Když jsme se dozvěděli, že firma, která u nás provozovala bufet, už dále spolupracovat nebude, napadlo nás, že bychom to mohli zkusit vlastními silami. Máme totiž zkušenosti, že děti by nejradši sáhly například po přesolených chipsech, sladkých tyčinkách, případně po pizze 
a hamburgeru," vysvětlil ředitel Cabrnoch.

„Poté, co pracovnice v kuchyni řekly, že to zvládnou, jsme šli cestou hlavně kvalitní, pestré, vyvážené zdravé a zároveň chutné stravy. Víme, že maminky v dnešní době nestíhají dětem ráno připravit svačiny. Mnoho 
z nich ani doma nesnídá, proto je důležité, aby první jídlo, které třeba děti mají, bylo kvalitní," doplnil.

Prázdné talíře na konci velké přestávky

Že dětem skutečně chutná, dokazují prázdné talíře na konci velké přestávky. „Svačina je můj neoblíbenější předmět ve škole. Nejradši mám lívance a kuličky," směje se Natálka Nováková z 1.C. „To já mám nejradši svíčkovou," bez váhání odpoví Kryštof Agh, spolužák Natálky 
a přitom se láduje chlebem 
s máslem a marmeládou.

Spolu s dalšími spolužáky sedí 
u jednoho stolu a pochutnávají si na svačině tak, že mírně přetáhnou přestávku. „Jé, ono už zvoní, tak my už musíme běžet," zpozorní Adam Rosůlek a všichni vyrazí zpět do třídy za školními povinnostmi.

„Myslíme, že se nám tato akce povedla. Musím hlavně poděkovat pracovnicím v kuchyni, protože kdyby hned od začátku nebyla podpora a nadšení pro věc z jejich strany, nepustili bychom se do toho. Na svačiny navíc neexistují žádné tabulkové výkazy a musí si na sebe vydělat. Když uvážíme, že rodiče stojí svačina na den 15 korun, tak podezřívám kuchařky z kouzel a zázraků," uzavřel debatu ředitel nymburské Základní školy Letců RAF Jiří Cabrnoch.

Autor: Josef Podolák

15.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Miloš Zeman a Jiří Ovčáček.
AKTUALIZOVÁNO
15 13

Zeman nadále tvrdí, že jeho výjezdy do krajů nejsou volební kampaň

Andrej Babiš
6 14

Babiš na další nahrávce: „Copak Sobotka s Haškom může řídit tuto zemi?“

FOTO: V bývalém hotelu bydlí bezdomovci. Teplice hyzdí vybydlené domy

V mapě projektu prazdnedomy.cz je objektů, které svým stavem hyzdí okolí v lázeňském městě, patnáct.

Šest let po tragédii. Čína opět obnovila nejrychlejší vlakové spojení na světě

Čína po šesti letech znovu obnoví nejrychlejší železniční spojení na světě. Vlaky tak budou opět jezdit rychlostí 350 kilometrů v hodině. Informoval o tom server BBC. Maximální rychlost byla totiž v roce 2011 omezena na 300 km/h. Čína tak reagovala na tragickou srážku dvou rychlovlaků, při které zemřelo 40 lidí.

Netradiční VIP louka v centru Ostravy budí pozornost. Proč?

/FOTOGALERIE/ Květinový experiment v ostravských Komenského sadech budí zaslouženou pozornost nejen obyvatel města, ale také jeho návštěvníků. Kolem VIP louky budou i koně chodit „po špičkách“.

Češi na cestách? Vítězí u nich hlavně exotika, i díky levným letenkám

/INFOGRAFIKA/ Letecká doprava se těší stále větší popularitě. I Češi už objevili kouzlo levných letenek, díky kterým se dostanou do vzdálenějších destinací za ceny, které by ještě před pár lety byly utopií.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení