VYBERTE SI REGION

Svačiny z vlastní kuchyně jsou u žáků nymburské základní školy hitem

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Krok správným směrem bylo rozhodnutí vedení Základní školy Letců RAF na nymburském sídlišti, nabízet dětem svačiny vlastní výroby. Nyní pravidelně o velké přestávce chodí do jídelny kolem osmdesáti žáků a po nabídce svačin se jen zapráší.

15.12.2014
SDÍLEJ:

Svačiny z vlastní kuchyně jsou u žáků ZŠ RAF Nymburk hitemFoto: Deník/Josef Podolák

Spokojeni jsou rodiče, vedení školy i samotné kuchařky. „Není nic hezčího, než když vám děti při odchodu 
z jídelny poděkují a řeknou, 
že jim chutnalo. A to třeba 
i osmáci a deváťáci. To vás pak zahřeje u srdce," říká vedoucí kuchyně Alena Jeníková, která sestavuje denní jídelníček svačin a obědů.

„Děláme 650 obědů denně a abychom bez problémů k tomu zvládaly svačiny, přijaly jsme jednu novou pracovní sílu do kuchyně. Sama chodím o půlhodiny dřív, abych dětem mohla udělat palačinky nebo lívance. Ale nevadí mi to, protože když pak vidíte ty rozzářené oči, tak to vám to vynahradí," dojímá se Alena Jeníková.

Každé dítě si vezme to, na co má chuť

Svačiny na této škole probíhají formou švédských stolů, kde si každé dítě vezme to, na co má právě chuť. Na výběr jsou pravidelně zmiňované palačinky či lívance, cereální lupínky a kuličky s mlékem, chléb s máslem a marmeládou, houska se šunkou a samozřejmě dostatek ovoce. „Houska se šunkou a lívance nebo palačinky, to je hit. To jde na dračku," hodnotí vedoucí kuchyně Alena Jeníková.

Podle ředitele školy Jiřího Cabrnocha to byl pokus, jak dětem vštípit správné stravovací návyky, který vyšel. „Když jsme se dozvěděli, že firma, která u nás provozovala bufet, už dále spolupracovat nebude, napadlo nás, že bychom to mohli zkusit vlastními silami. Máme totiž zkušenosti, že děti by nejradši sáhly například po přesolených chipsech, sladkých tyčinkách, případně po pizze 
a hamburgeru," vysvětlil ředitel Cabrnoch.

„Poté, co pracovnice v kuchyni řekly, že to zvládnou, jsme šli cestou hlavně kvalitní, pestré, vyvážené zdravé a zároveň chutné stravy. Víme, že maminky v dnešní době nestíhají dětem ráno připravit svačiny. Mnoho 
z nich ani doma nesnídá, proto je důležité, aby první jídlo, které třeba děti mají, bylo kvalitní," doplnil.

Prázdné talíře na konci velké přestávky

Že dětem skutečně chutná, dokazují prázdné talíře na konci velké přestávky. „Svačina je můj neoblíbenější předmět ve škole. Nejradši mám lívance a kuličky," směje se Natálka Nováková z 1.C. „To já mám nejradši svíčkovou," bez váhání odpoví Kryštof Agh, spolužák Natálky 
a přitom se láduje chlebem 
s máslem a marmeládou.

Spolu s dalšími spolužáky sedí 
u jednoho stolu a pochutnávají si na svačině tak, že mírně přetáhnou přestávku. „Jé, ono už zvoní, tak my už musíme běžet," zpozorní Adam Rosůlek a všichni vyrazí zpět do třídy za školními povinnostmi.

„Myslíme, že se nám tato akce povedla. Musím hlavně poděkovat pracovnicím v kuchyni, protože kdyby hned od začátku nebyla podpora a nadšení pro věc z jejich strany, nepustili bychom se do toho. Na svačiny navíc neexistují žádné tabulkové výkazy a musí si na sebe vydělat. Když uvážíme, že rodiče stojí svačina na den 15 korun, tak podezřívám kuchařky z kouzel a zázraků," uzavřel debatu ředitel nymburské Základní školy Letců RAF Jiří Cabrnoch.

Autor: Josef Podolák

15.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Předseda ODS Fiala: Zemanův projev ukázal na jeho sbližování s Babišem

Praha - Projev prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně při projednávání státního rozpočtu ukázal na jeho sbližování s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Novinářům to dnes řekl předseda opoziční ODS Petr Fiala s tím, že to nepokládá za šťastné pro Česko. Zeman podle Fialy svými závěry popřel některé teze, které sám v projevu přednesl.

Nazí brněnští veslaři nafotili kalendář. Třásli jsme se jak ratlíci, smáli se

Brno /FOTOGALERIE/ – Namísto pravidelného tréninku zapózovali před objektivy fotoaparátů. Veslaři z brněnského ČVK se svlékli při tvorbě týmového kalendáře s cílem rozšířit povědomí o tradičním jihomoravském klubu a zvýšit zájem o veslování.

Devatero originálních adventních trhů

S blížícími se Vánocemi zaplavují náměstí evropských měst stánky s rozmanitými vánočními dárky, dekoracemi i místními specialitami. Ne všechny adventní trhy ale nabízejí tu samou atmosféru. Vánoční atmosféra se dá zažít i za polárním kruhem, pod zemí či na vodě, zjistil hotelový vyhledávač trivago.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies