„Parazitický roztoč Varroa destruktor byl v České republice objeven v roce 1981 a od té doby s ním vedeme nekonečný boj. Samička roztoče je viditelná pouhým okem, živí se výhradně hemolymfou larev, kukel a dospělých včel," uvedl zdravotní referent Českého svazu včelařů okresu Příbram Josef Němec.

„Z jedné takové samičky, která přečká zimu, může být na podzim až 3125 dalších. Takto zeslabená včelstva jsou pak náchylná k virózám, které dílo zkázy dokonají. Včely se z úlu vytratí, zůstanou v něm jen rámky plné zimních zásob," vysvětlil Josef Němec.

Nařízení o odběru zimní měli

Na základě výše zmíněných skutečností vydala již dříve Státní veterinární správa nařízení o odběru zimní měli každý rok u všech včelařů a její odeslání na vyšetření do určených výzkumných ústavů nejpozději do 15. února. 

„V praxi se to děje tak, že včelaři odevzdají vzorky u svých organizací Českého svazu včelařů, kterých máme v okrese Příbram dvacet, a ty je hromadně odesílají do výzkumných ústavů," pokračoval Josef Němec. Z okresu Příbram bylo podle jeho slov na vyšetření odesláno celkem 1005 vzorků od 9630 včelstev. A výsledky?

„Čistých, tedy bez nálezu, máme 4354 včelstev s nálezem do tří brouků, která se ještě nemusí léčit. Máme 4885 včelstev a nad tři roztoče máme 391 včelstev, která se musí hned po prvním proletu přeléčit nátěrem plodu M1 a ten samý večer plynnou fumigací Varidolem," přiblížil Josef Němec.

„Dalo by se tedy říci, že jsme na tom lépe než v předešlých létech, ale pozor! Letošní teplá zima, kdy včelstva o Vánocích i létala, byla příčinou, že včely část měli vynesly a výsledky mohou být zkreslené," nabádal Josef Němec včelaře k pozornosti.

A přidal výzvu, aby prováděli u svých včelstev letní monitoring od začátku června do konce srpna. „Při denním spadu do tří roztočů v srpnu doporučuji aplikovat Formidol. Je-li spad nad tři roztoče denně, nasadit Gabon, ten ale až po posledním medobraní," dodal zdravotní referent.

Laxnost nechtěných chovatelů

K šíření problémů přispívá i laxnost některých „nechtěných" chovatelů, jimž se na pozemcích ubytují takzvané „zalétlé včely" a oni je nechají bez oznámení na své zahradě přežívat, jak před nedávnem upozornili včelaři z Dolních Hbit.

„Právě tyto usazené roje se automaticky stávají majetkem vlastníka onoho pozemku a nese za ně před zákonem odpovědnost. Měl by tedy dle zákona provádět pravidelné prohlídky a ošetřování. Pakliže toto neprovádí, dopouští se protiprávního konání proti veterinárním předpisům," řekl předseda Základní organizace včelařů Dolní Hbity Jiří Mašek.

„Za tuto nechtěnou „chovatelskou" činnost může mít dotyčný značné problémy a může být dokonce i finančně potrestán. Pokud problém s nechtěnými včelstvy majitel nevyřeší sám, měl by na situaci alespoň upozornit místní včelaře, včelařskou organizaci či obecní úřad," upozornil Jiří Mašek.

„Neošetřovaná a hlavně neléčená včelstva mohou šířit různé nákazy a především varroázu. Pokud daný problém se včelami nebude majitel pozemků řešit, upadne v nemilost nejen místních obyvatel, ale hlavně včelařů," vyzvala k zodpovědnosti a spolupráci nákazová referentka dolnohbitských včelařů Zdeňka Procházková.

Tento krotk zdůvodnila tím, že organizace včelařů tak získá větší přehled o situaci v regionu, který spadá pod její správu a může tak důsledně řešit situaci.

Čtěte také: Starostka Hořan: Na trable všeho druhu jsou nejlepším lékem včely