Do ordinace veterinární lékařky Jitky Bilíkové majitelka se svým psem dorazila příliš pozdě. „Nedalo se nic dělat, dostali se ke mně až v té poslední, konečné fázi," potvrdila veterinářka, že čtyřnohému pacientovi už nebylo možné pomoci.

Hlavním problémem při řešení tohoto i dalších neratovických případů je skutečnost, že policisté dosud nemají v ruce žádný přesvědčivý důkaz, že jde skutečně o záměrné otravy. Policejní mluvčí Václav Tichý vysvětlil, že bez výsledků laboratorního vyšetření uhynulého zvířete nemohou zahájit trestní řízení. „Bez podkladů nemáme na čem stavět," poznamenal.

Toxikologický rozbor je přitom velmi drahý a pro majitele představuje značnou finanční zátěž. Problémem je navíc i skutečnost, že nikdo vlastně neví, co hledat. „Je to trochu začarovaný kruh, je potřeba zaměřit se hlavně na prevenci. Nejlepší způsob, jak zabránit psům, aby sežrali něco, co nemají a co by jim mohlo uškodit, je venčení s kvalitním náhubkem," apeluje Jitka Bilíková na majitele psů, aby byli při procházkách se svými čtyřnohými kamarády opatrnější.

„Majitelé se musejí neustále dívat kolem sebe a sledovat, co pes dělá. Pokud by našli něco, co vypadá jako návnada, měli by to sebrat a zanést na policii," radí veterinářka.