Šestadvacetiletému Petru Brejchovi potvrdil 16letý trest, 41letému Marku Zajacovi původně stejný verdikt o rok zmírnil na 15 let odnětí svobody (k čemuž se ještě řadí ústavní protialkoholní léčení) - a 44letému Josefu Řehákovi, který je recidivistou v minulosti už odsouzeným za trestnou činnost nejenom majetkového, ale i násilného charakteru, ubral dokonce dva roky: 18letý pobyt za mřížemi vyměřený v červenci středočeským krajským soudem upravil na 16 let.

Oba 16leté i rok kratší trest si podle již pravomocných verdiktů mají odsouzení odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou - tedy v nejpřísnějším výchovném režimu.

Senát Jiřího Lněničky při svém rozhodování přihlédl k rozdílné míře intenzity napadení oběti; Řehák se zřejmě do útoku zapojil podstatně méně než Brejcha. Zajacovi zase pomohlo, že dosud nebyl trestán.

V noci na 18. prosince trojice nezaměstnaných napadla muže bez přístřeší spícího pod mostem, který byl doslova ubit a ušlapán. To, že Zajac s Řehákem k muži přezdívanému Dědek nakonec přivolali sanitku, už nebylo nic platné.

Překvapili i patologa

U soudu podezřelí svalovali vinu na sebe navzájem: za původce útoku spáchaného na místě, kde bylo zvykem popíjet laciné víno, Brejcha označoval oba starší muže; oni pak hovořili přesně opačně, když jako na hlavního aktéra ukázali na něj.

Jisté je, že do útoku, jehož brutalita podle slov soudce Lněničky překvapila i soudního lékaře (byť k němu nejspíš vedla banální hádka), se zapojili všichni obžalovaní - všichni totiž měli krev oběti na svých botách a kalhotách, což svědčí o přímém kontaktu s jeho tělem.

Útočníkům se zřejmě nelíbilo, že se Dědek ohradil, když hlučeli natolik, až ho probudili. I pokud byla příčina napadení jiná (přímý motiv se totiž objasnit nepodařilo, což ovšem pro rozhodování soudů nebylo podstatné), šokující následky neměl zmlácený muž šanci přežít.

Utrpěl nejenom zlomeniny žeber, ale také měl polámané kosti lebky, s čímž souvisely i pohmoždění a otok mozku. Obžalovaní nepopírali, že jejich jednání bylo osudného večera ovlivněno alkoholem.

Krev prozradila, co se odehrálo

Už Krajský soud v Praze, který se smrtícím napadením zabýval v první instanci od 9. června do 11. července, dospěl k závěru, že tvrzení obžalovaných jsou nevěrohodná - a ať prohlašují cokoli, důkazy hovoří jasně: na smrtícím útoku se podílel jeden, druhý i třetí.

Usvědčují je zejména krevní stopy - přičemž nelze přehlédnout, že zranění oběti nijak zásadně nekrvácela, takže lze vyloučit například bezděčné šlápnutí do tratoliště krve během pouhého pohybu na místě činu.

Banální hádka, jejíž okolnosti se konkrétně upřesnit nepodařilo, vedla k útoku, kdy seniora pachatelé zřejmě nejprve několika údery pěstí do obličeje srazili na zem, načež ho nejen mlátili, ale především do něj kopali a dupali mu po hrudníku. A dělali to všichni!

Svůj podíl na smrtícím útoku ovšem všichni obžalovaní popírali. Nejmladší Petr Brejcha v jednací síni tvrdil, že osudné noci dorazil pod sítenský most až ve chvíli, kdy napadený muž bezvládně ležel na zemi po útoku obou starších obžalovaných.

Neodpovídala ani jedna verze

Krevní stopy vysvětloval tím, že o jeho tělo nejprve ve tmě zakopl - a když si pak na zkrvaveného muže posvítil mobilním telefonem, pod vlivem alkoholu a marihuany ho nenapadlo nic rozumnějšího než tělo poněkud odtáhnout, aby byl napadený dál od útočníků.

Josef Řehák a Marek Zajac, kteří vypovídali jen po svém zadržení, nabídli verzi zcela odlišnou. Tvrdili, že pod most přišli už opilí - a když se posléze objevil i Brejcha, společně všichni tři sledovali na mobilním telefonu film; dělali při tom hluk, který probudil spícího seniora bez přístřeší.

Ten jim prý vynadal - načež dostal od Řeháka nějakou ránu; pak ho ovšem měl Brejcha napadnout takovým způsobem, že dokonce skákal po jeho těle. Oni poté odešli pro další pití - a když po návratu zjistili, že je zbitý muž bez sebe, volali sanitku. Jak se krev oběti dostala také na jejich oblečení, ovšem nevysvětlili.

Soudy mohly jen konstatovat, že zjištěným důkazům neodpovídá ani jedna z verzí předložených k uvěření. Trestní i odvolací senát neměly pochybnosti, že do útoku se zapojili všichni obžalovaní.

Čtěte také: Za smrt bezdomovce soud vyměřil 15 a 13 let vězení