„Volby jsme vůbec nestíhala. Byla jsem v práci a nemohla jet do Heřmaniček odvolit. Prošlo to úplně kolem mě," přiznala Markéta Járková, novopečená druhá vicemiss hasička ČeskoSlovensko 2013, která pracuje v živočišné výrobě a přebývá na Vlašimsku.

Dívka v květnu absolvovala finále soutěže Miss hasička Středočeského kraje na Konopišti a v létě mezinárodní soutěž krásy v Polsku, odkud si přivezla korunku evropské Miss hasička i Miss sympatie.

Přesto pro ni nedávné finále Miss hasička ČeskoSlovensko 2013 bylo úplně něco jiného. V sále pražského hotelu, před početným publikem, televizními kamerami a blesky fotoaparátů.

„Byla jsem vždycky hlavně nervózní, protože jsem musela vycházet na pódium jako první. To bylo nejtěžší. Nejhorší bylo vyjít v plavkách úplně poprvé před publikum," svěřila se dívka, která bezprostředně po získání korunky druhé vicemiss absolvovala třídenní fotografování na hasičský kalendář pro rok 2014 a v úterý rozhovor v ranním pořadu jedné z televizí.

Hlavně se při chůzi na pódiu neztratit

Pro finálový galavečer finalistky soutěže pilovaly pódiovou choreografii. „Nezapomenout, kam máte jít, kam se dívat, projít správně kolem rozestavěných větráků, aby efekt byl co největší. To bylo těžké. Na nic nezapomenout, všechno si hlídat," upřesnila hasička z Heřmaniček náročnost přípravy.

„Na druhou stranu to bylo úžasné. Letos nás bylo ve finále devět. Když se vloni dostala do užšího výběru sestřenice Lucie Sovová, tak jich bylo patnáct. Takže letos se postupovalo rovnou do finále," vysvětlila Markéta Járková, která si při přípravě trochu zkoušela chůzi, ale hlavně nacvičovala volnou disciplínu.

„Měla jsem choreografa. Trénovali několikrát týdně v různých tělocvičnách scénický tanec s tématem ohně. Měla jsem na sobě červené šátky jako ohnivá křídla. Taneční partner jako hasič byl nakonec jakoby poražený. Dál jsem chodila cvičit do fit centra a snažila běhat," nastínila úspěšná finalistka

Po získání titulu ji čekalo také fotografování pro časopis. Předchozí  třídenní pózování pro hasičský kalendář byly také náročné. „Neustálé česání, čtyřikrát až pětkrát líčení a do toho fotografování," konstatovala hasička.

A co by poradila případným následovnicím?

„Je strašně těžké se prosadit. Taky jsem čekala, že to ve finále dopadne úplně jinak. Ty holky byly vyrovnané, každá z nás je krásná. Důležité je mít s sebou hodně fanoušků. Slovenky dorazily podpořit plné autobusy, jejich fanoušci dělali atmosféru. Důležité je určitě se nebát, přijít a usmívat se, mít zdravé sebevědomí," popsala letošní druhá vicemiss poznatky ze zákulisí. 

„Při nácviku je tam všechno naučí Jak chodit, umět se pohybovat na podpatcích, provádí se zvuková zkouška" doplnila Markéta Járková.

Finalistky trénovaly příchody i odchody

Na finalistky soutěže Miss hasička ČeskoSlovensko 2013, které si s předstihem nazkoušely detailní pohyb po jevišti při vyhlašování, korunovaci i přebírání cen, čekal také rozhovor s moderátorem. Na něj si nazkoušely jen příchody a odchody. Otázky předem neznaly.

„Libor Bouček se mě ptal, co dělá taková vážná. A kolik váží svině, kráva, tele. Ale jinak mne netrápil, byla legrace," zavzpomínala letošní třetí nejkrásnější hasička z Česka i Slovenska, jež si domů přivezla kromě pohárů za účast i titul  poukázky pro sebe i Sbor dobrovolných hasičů Heřmaničky, kosmetiku, plavky i šaty, v nichž vystupovala,  kytici a soustu dalších odměn.