Turistický oddíl mladých skautů pořádal z pátku 
na sobotu noční bojovku, kdy měli vytyčenou trasu 
z obce Nižbor a cílovým místem byl hrad Jenčov. Děti byly rozděleny do několika skupin a jejich úkolem bylo dojít do cíle po vyznačené trase.

„Tři chlapci se však na nezjištěném místě ztratili a do cíle nedorazili. Vedoucí turistického oddílu se snažili nějakou dobu po chlapcích pátrat, avšak neúspěšně. Jejich zmizení nahlásili až s několikahodinovým zpožděním," informovala o celém případu policejní mluvčí Marcela Pučelíková.

Policie se o ztracených chlapcích dozvěděla kolem půlnoci a okamžitě zahájila velkou pátrací akci. „Do ní se zapojilo okolo třiceti policistů, včetně policistů 
z územního odboru Beroun, letecké služby PČR, psovoda, pořádkové jednotky a cizinecké policie," konstatovala Marcela Pučelíková. Policisté prohledali široké okolí a mladé skauty se podařilo vypátrat až v ranních hodinách v sobotu.

Jako správní skauti

Podle slov Marcely Pučelíkové byli chlapci v dobrém stavu a v pohodě. „S ohledem na skutečnost, že chlapci byli vybaveni věcmi na přenocování (spacáky, karimatky, celta a zásoby jídla), našli v lesním prostoru místo, kde jako správní skauti dokázali přečkat noc bez jakékoliv újmy," dodala Marcela Pučelíková.

Kluci se našli v pořádku a podle policistů si v této situaci skvěle poradili i díky tomu, že jsou na pobyt v přírodě zvyklí. Nezpanikařili a dokázali noc překonat bez újmy.

Přesto v podobných situacích policisté upozorňují, že je potřeba kontaktovat policii co nejdříve. „Včasnost oznámení pohřešování je klíčovým momentem, pro následné úspěšné vypátrání ztracených osob. Několikahodinová prodleva by se mohla stát pro pohřešované osudnou," upozornila Marcela Pučelíková.

Pozdvižení v Nižboru

Celá událost vyvolala velké pozdvižení i v samotném Nižboru. „Říkali jsme si s manželkou, o se asi děje, když jsme viděli jet tolik policejních aut. Když jsme pak zjistili, že se skautům ztratilo pár dětí, pořádně nám zatrnulo. Nikdy nevíte, kam by mohli spadnout nebo co by se mohlo stát. Je to nezodpovědnost vedoucích," rozčiloval se místní starousedlík.

Někteří ale situaci vidí jinak. Jako třeba čtyřicetiletá Martina: „Já bych nikoho neodsuzovala. Trasu prý měli vytyčenou. Bojovky vždycky patřily k táborům a podobných akcím. To, že se někdy někdo ztratí, to se prostě může stát. Důležitý je fakt, že kluci nezazmatkovali a dokázali si poradit," bránila vedoucí paní Martina.

Čtěte také: Malý školák neutrpěl žádné zranění a místo školy navštívil babičku