VYBERTE SI REGION

Trvalo jí čtyři roky, než byla mýdlem vlastní výroby spokojená

Pečky /ROZHOVOR/ - Martina Teclová z Peček na Kolínsku má doma dvě malé děti, okolo kterých je spousta práce. Když se chce odreagovat, „uteče" ke svým mýdlům, která vaří s láskou. Kdy s tím začala a proč zrovna mýdla?

2.10.2014
SDÍLEJ:

Mydlářka Martina TeclováFoto: Kolínský deník

Jak dlouho se věnujete výrobě mýdel a jiné kosmetiky?

Neoficiálně už šest let a oficiálně třetím rokem.

S čím jste začínala? Co bylo z kosmetiky první, co jste vyrobila?

Úplně první mýdlo? To bylo jemné máslo s bambuckým máslem.

Jak jste se k mydlařině vůbec dostala?

Já už ani nevím. Pořád jsem chtěla dělat něco rukama, protože jsem se chtěla nějak odreagovat od vlastní práce. Tak jsem začala vařit mýdla.

A prodávat jste začala hned nebo později?

Když se mi to doma začalo hromadit a už to nebylo kam dávat a vlastně ani komu dávat.

Mají lidé v dnešní době, kdy se hodně hovoří o návratu k přírodě, zájem kupovat ručně tvořená přírodní mýdla?

V této chvíli, kdy se lidé vrací zpět k přírodě, nemůžu říct, že by o to byl malý zájem. Ale, že by to byl převratný zájem, tak to také není.

Vyrábíte soli, mýdla, přírodní tonika, balzámy na rty…O co je největší zájem?

Někdo má rád sole, někdo má rád mýdla. Ta mýdla jsou asi nejoblíbenější. Ta si dnes udělá každý sám po svém. Stačí jednoduchý základ a pak už si každý mýdlo vytvoří.

Sice stačí jednoduchý základ. Přeci jen to však není jednoduché. Za jak dlouho jste vytvořila mýdlo, které nyní prodáváte?

Mě to trvalo čtyři roky, než sem s mýdlem byla opravdu spokojená.

Máte více receptů na mýdla?

Tak to je jasné. A každý ten recept má jinou gramáž, složení je téměř vždycky stejné. Olivový olej, palmový olej a kokosový olej. To je základ. Pak už se přidávají různé přívlastky, různé ingredience, které se mění.

K tomu jsou samozřejmě potřeba různé byliny. Kde sháníte bylinky?

Byliny beru z vlastních zdrojů. Pokud mi nestačí, tak mám osázené i zahrady kamarádek. A co nemám, tak kupuji od osvědčených zahradníků.

Na jednom z trhů jste měla i byliny. Mají o ně lidi zájem?

Měla jsem je poprvé. Většinu z nich má každý na zahradě. O levanduli zájem je. O růžové lístky méně. Nikdo neví, co s nimi má dělat.

A co s nimi lze tedy dělat?

Může si udělat lázeňskou koupel. Lze z nich vyrobit voňavý polštářek. Také se dávají do různých čajových směsí. Samotnou se jim však ještě jako čaj nezkoušela. Dává se také na saláty. A dokonce jsem se slyšela recept na smaženou růži.

Každému tedy vyhovuje jistě něco jiného. Jiný poměr olejů. Když si lidé jednou mýdlo vyzkouší, vrací se pro něj?

Nemůžu si stěžovat. Každopádně mydlářů je hodně a lidé často zkouší další a další ručně dělaná mýdla. Mnozí totiž nechtějí zboží objednávat, ale jezdí po trzích a nakupují od těch, kdo na trhu zrovna své výrobky nabízí.

Když jsme se dotkli různých trhů. Vy osobně v rámci nich pořádáte také dílničky. Co se vyrábí nejčastěji?

Vyrábí například šumák do koupele. To je docela oblíbené, jelikož děti zvládnou jednoduchou výrobu vlastně samy. V Praze si však lidé tvořili sami také sůl a vařili tam dokonce mýdlo. Záleží na technických možnostech daného trhu. Pokud tam mohu mít elektriku, tak nemám problém, aby se tam mýdlo vařilo. Vaří se však vždy takové, které je bezpečné pro děti.

Znamená to, že spíše vytváří děti? Nebo mají zájem tvořit také dospělí?

Já jsem si vždycky myslela, že to budou spíše chtít zkoušet děti a dospělí se budou ostýchat, ale zkoušejí to jak důchodci, tak maminky a tatínkové. V podstatě celá rodina.

Kde vy osobně mýdla vyrábíte? Máte na to speciální místnost?

Mám speciální místnost. Kde jsou pochopitelně skříňky, je tam sušák na byliny. Nic speciální však potřeba není. Tedy kromě ingrediencí, samozřejmě. Jinak vzhledem k ruční výrobě, na které si zakládám, žádné jiné speciální věci potřeba nejsou. Samozřejmě musí být kde to sušit, vařit a prostor, kde se věci budou balit.

Jste na mateřské dovolené. Jak zvládáte ruční výrobu mýdel a starost o děti, do toho ještě trhy, kde své výrobky prezentujete?

Spím tak tři, čtyři hodiny denně. Děti jsou malé, takže není tolik času. Tudíž na trhy nemůžu jezdit tak často. Přes prázdniny jsem navštívila jen jeden. Další pak září v Zelenči, kde byl dětský den. Tam také děti praly na neckách, jak jsme se dohodli s pánem. Zároveň tam byl také omezený prodej mých výrobků.

Přes všechny starosti a nedostatek času. Chystáte něco nového?

Chystám. Mýdlo na praní. Nechávala jsem si to pro sebe, ale teď už jsem s ním spokojená, takže s ním vyjedu do světa.

Autor: Redakce

2.10.2014
SDÍLEJ:

Chybí brigádníci. Firmy nabízejí rekordní odměny

Praha - Předvánoční nákupní horečka se dostává do finální fáze a e-shopy, obchodní řetězce a další obchody čím dál hůře shánějí brigádníky. Ti si letos kvůli situaci na pracovním trhu přijdou na rekordní odměny, vyplývá z ankety mezi personálními agenturami. V Praze brigádníci inkasují až 160 korun za hodinu.

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Na Kladensku se zřítilo auto ze třicetimetrového srázu

Kladensko - Kuriozní dopravní nehoda se stala v pondělí po poledni v lesním porostu mezi obcemi Svárov a Podkozí. Auto zde vyjelo ze silnice a mezi stromy se řítilo dlouhým srázem dolů na spodní vozovku pod serpentinou. Vozidlo skončilo pod kopcem na spodní vozovce převrácené na střechu. Starší řidič utrpěl zranění a byl převezen do pražské nemocnice. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies