VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Trvalo jí čtyři roky, než byla mýdlem vlastní výroby spokojená

Pečky /ROZHOVOR/ - Martina Teclová z Peček na Kolínsku má doma dvě malé děti, okolo kterých je spousta práce. Když se chce odreagovat, „uteče" ke svým mýdlům, která vaří s láskou. Kdy s tím začala a proč zrovna mýdla?

2.10.2014
SDÍLEJ:

Mydlářka Martina TeclováFoto: Kolínský deník

Jak dlouho se věnujete výrobě mýdel a jiné kosmetiky?

Neoficiálně už šest let a oficiálně třetím rokem.

S čím jste začínala? Co bylo z kosmetiky první, co jste vyrobila?

Úplně první mýdlo? To bylo jemné máslo s bambuckým máslem.

Jak jste se k mydlařině vůbec dostala?

Já už ani nevím. Pořád jsem chtěla dělat něco rukama, protože jsem se chtěla nějak odreagovat od vlastní práce. Tak jsem začala vařit mýdla.

A prodávat jste začala hned nebo později?

Když se mi to doma začalo hromadit a už to nebylo kam dávat a vlastně ani komu dávat.

Mají lidé v dnešní době, kdy se hodně hovoří o návratu k přírodě, zájem kupovat ručně tvořená přírodní mýdla?

V této chvíli, kdy se lidé vrací zpět k přírodě, nemůžu říct, že by o to byl malý zájem. Ale, že by to byl převratný zájem, tak to také není.

Vyrábíte soli, mýdla, přírodní tonika, balzámy na rty…O co je největší zájem?

Někdo má rád sole, někdo má rád mýdla. Ta mýdla jsou asi nejoblíbenější. Ta si dnes udělá každý sám po svém. Stačí jednoduchý základ a pak už si každý mýdlo vytvoří.

Sice stačí jednoduchý základ. Přeci jen to však není jednoduché. Za jak dlouho jste vytvořila mýdlo, které nyní prodáváte?

Mě to trvalo čtyři roky, než sem s mýdlem byla opravdu spokojená.

Máte více receptů na mýdla?

Tak to je jasné. A každý ten recept má jinou gramáž, složení je téměř vždycky stejné. Olivový olej, palmový olej a kokosový olej. To je základ. Pak už se přidávají různé přívlastky, různé ingredience, které se mění.

K tomu jsou samozřejmě potřeba různé byliny. Kde sháníte bylinky?

Byliny beru z vlastních zdrojů. Pokud mi nestačí, tak mám osázené i zahrady kamarádek. A co nemám, tak kupuji od osvědčených zahradníků.

Na jednom z trhů jste měla i byliny. Mají o ně lidi zájem?

Měla jsem je poprvé. Většinu z nich má každý na zahradě. O levanduli zájem je. O růžové lístky méně. Nikdo neví, co s nimi má dělat.

A co s nimi lze tedy dělat?

Může si udělat lázeňskou koupel. Lze z nich vyrobit voňavý polštářek. Také se dávají do různých čajových směsí. Samotnou se jim však ještě jako čaj nezkoušela. Dává se také na saláty. A dokonce jsem se slyšela recept na smaženou růži.

Každému tedy vyhovuje jistě něco jiného. Jiný poměr olejů. Když si lidé jednou mýdlo vyzkouší, vrací se pro něj?

Nemůžu si stěžovat. Každopádně mydlářů je hodně a lidé často zkouší další a další ručně dělaná mýdla. Mnozí totiž nechtějí zboží objednávat, ale jezdí po trzích a nakupují od těch, kdo na trhu zrovna své výrobky nabízí.

Když jsme se dotkli různých trhů. Vy osobně v rámci nich pořádáte také dílničky. Co se vyrábí nejčastěji?

Vyrábí například šumák do koupele. To je docela oblíbené, jelikož děti zvládnou jednoduchou výrobu vlastně samy. V Praze si však lidé tvořili sami také sůl a vařili tam dokonce mýdlo. Záleží na technických možnostech daného trhu. Pokud tam mohu mít elektriku, tak nemám problém, aby se tam mýdlo vařilo. Vaří se však vždy takové, které je bezpečné pro děti.

Znamená to, že spíše vytváří děti? Nebo mají zájem tvořit také dospělí?

Já jsem si vždycky myslela, že to budou spíše chtít zkoušet děti a dospělí se budou ostýchat, ale zkoušejí to jak důchodci, tak maminky a tatínkové. V podstatě celá rodina.

Kde vy osobně mýdla vyrábíte? Máte na to speciální místnost?

Mám speciální místnost. Kde jsou pochopitelně skříňky, je tam sušák na byliny. Nic speciální však potřeba není. Tedy kromě ingrediencí, samozřejmě. Jinak vzhledem k ruční výrobě, na které si zakládám, žádné jiné speciální věci potřeba nejsou. Samozřejmě musí být kde to sušit, vařit a prostor, kde se věci budou balit.

Jste na mateřské dovolené. Jak zvládáte ruční výrobu mýdel a starost o děti, do toho ještě trhy, kde své výrobky prezentujete?

Spím tak tři, čtyři hodiny denně. Děti jsou malé, takže není tolik času. Tudíž na trhy nemůžu jezdit tak často. Přes prázdniny jsem navštívila jen jeden. Další pak září v Zelenči, kde byl dětský den. Tam také děti praly na neckách, jak jsme se dohodli s pánem. Zároveň tam byl také omezený prodej mých výrobků.

Přes všechny starosti a nedostatek času. Chystáte něco nového?

Chystám. Mýdlo na praní. Nechávala jsem si to pro sebe, ale teď už jsem s ním spokojená, takže s ním vyjedu do světa.

Autor: Redakce

2.10.2014
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Římské noci
9

Zranění ani náročnost představení Simoně Stašové nevzaly radost z Římských nocí

Ilustrační foto
22

V USA zemřel hráč PC her během 24hodinového herního maratonu

Revitalizace se blíží, v Ládví zavřou obchoďák

Revitalizace prostoru náměstí u metra Ládví se blíží, začíná už na jaře a na její realizaci by mělo stačit 12 měsíců. V rámci zkrášlování prostředí zavře společnost Regata Čechy obchodní dům. Opravovat začnou za rok na jaře.

Egyptská víza budou stát více než dvojnásobek

Od příštího týdne budou egyptská vstupní víza stát více než dvojnásobek. Zdraží z původních 25 dolarů (asi 640 Kč) na 60 dolarů (asi 1530 Kč). Víza, jež umožní několik vstupů do země, budou stát 70 dolarů (asi 1790 Kč). Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na zdroje z egyptského letiště.

Na tiskovku Bílého domu nepustili novináře řady významných médií

Bílý dům dnes zakázal zpravodajům několika významných amerických médií vstup na tiskovou konferenci prezidentského mluvčího Seana Spicera. Oznámil to list The New York Times. Podle amerického deníku jde o událost, která je ve vztazích mezi kanceláří prezidenta USA a médii zcela mimořádná.

Ruská loď dopravila na ISS nový skafandr, klobásky, kaši i filmy

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes přistála ruská nákladní loď Progress MS-05. Loď se po osmačtyřicetihodinovém letu připojila k ISS automaticky, uvedl zpravodaj agentury Interfax ze střediska řízení letu v Koroljovu u Moskvy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies