VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Učňovské cukrářky si počínají jako opravdové profesionálky

Jesenice /FOTOGALERIE/ - Valentýnská srdíčka, marcipánové růžičky a listové těsto. 
V jedné z přípraven Integrované střední školy v Jesenici na Rakovnicku to vypadá jako v úle. Děvčata 
s červenobílými čapkami se snaží. „Ale ty růžičky mi pořád nejdou," řekla osmnáctiletá žákyně Jaroslava Mácová, která ale zase vyniká v přípravě řezů. Zákazníci mají objednáno, a tak je potřeba mít hotovo včas.

14.2.2015 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií

Děvčata, která se učí na Integrované střední škole Jesenice v oboru cukrář, připravují nugátový listový řez, který získal ocenění Regionální potravina. Foto: DENÍK/Pavla Janoušková

V místnosti to vypadá jako v normální cukrárně, až na to, že tady se dívky teprve učí a dohlíží nad nimi mistrová. Výsledné kousky přesto vypadají jako od profesionálů.

Loni se jesenické žákyně opět blýskly. Za jejich vymyšlený zákusek nugátový listový řez získaly ocenění Regionální potravina Středočeského kraje. Pro školu je to už druhé takové uznání. Nyní jdou řezy na dračku a děvčata se v hodinách i na praxi učí, jak funguje cukrářská výroba jako taková.

Regionální cena

„Nejdříve jsme si udělali průzkum trhu a zjistili jsme, že výrobků z listového těsta je málo," vysvětluje Marie Poláková, učitelka odborného výcviku. Na praxi se tak všichni zamysleli, jak dát chutě dohromady a začali testovat.

„Ubírali jsme cukr, přidávali krémový prášek a vystihovali teploty," popisuje Marie Poláková. Zajímavé bylo, že řez vytvářeli, když panovaly horké dny, takže později museli opět upravovat hustotu. Stejně tak přišli na to, že nugátový krém musí stříkat na listové těsto za tepla, jinak se na těsto nepřilepí.

Listový nugátový řez nakonec dostal výslednou podobu, která má mít chladivou chuť. Základem je vlastní recept na těsto. Na plátu je základní žloutkový krém s lískooříškovou náplní. Na něm klasický žloutkový. Vše uzavírá nugátová smetanová náplň založená na technologii pařížského krému.

Důležité je pak vše dobře vychladit. Když žákyně řez připravují, musí si těsto i pařížský krém udělat den dopředu. Samotná práce pak zabere necelé dvě hodinky. Záleží na šikovnosti každého děvčete. „Chtěli jsme, aby to bylo lahodné na jazyku, což způsobuje žloutkový krém," doplňuje Marie Poláková.

Vlastní recepty

Kromě zmíněného řezu funguje praxe cukrářů jako výrobna. Specializují se na minizákusky, kterých dělají kolem třiceti. Celkově nabízí všechny druhy výrobků i náplní, čímž se učni naučí spoustu různorodých postupů, které pak můžou po škole uplatnit.

„Máme i odborné předměty, které se zaměřují na získání dovedností, které žákům pomáhají při vstupu na trh práce. Jde o finanční gramotnost, ekonomické znalosti. Na základě projektové činnosti
mají předměty jako firemní kultura, řízení podniku, ekonomika, marketing. Těmito moduly doplňujeme základní výuku. Máme i formy 
e-learningu," uvádí ředitelka jesenické integrované střední školy Eva Tomková.

Současně žáci provozují také dvě fiktivní firmy. Všechno, co si vyzkouší v praxi, převádí i do imaginárního světa. Obchodují s jinými firmami, komunikují s centrem pro fiktivní firmy a prezentují své výsledky na veletrhu.

Na obor se hlásí hlavně děvčata, ale najde se tu i pár chlapců. Všichni prochází systémem, který připomíná provoz cukrárny. Ve skladu kontrolují suroviny a kontrolují data spotřeby. Hlídají také v jaké teplotě potraviny uchovávat. V počítači pracují se skladnickým programem a na konci dělají inventury.

„Naučí se, co musí hlídat, aby ušetřili a neprodělali. Máme i expedici, kde vyskladňují podle objednávek," říká Marie Poláková. Hlavním smyslem školy ale je, aby se žáci naučili dostatek věcí. Svému budoucímu zaměstnavateli tak můžou nabídnout 
i něco navíc. Například navrhovat své zákusky jako správný technolog. Kurzy tu vedou i zástupci z Cechu cukrářů.

Televizní cukrářky

Z několika děvčat se také nedávno staly kuchařské mediální hvězdy. Natáčet s nimi totiž přijeli Filip a Ondřej 
z pořadu Kluci v akci.

„Lidé mě pak zastavovali, že jsem byla v televizi. Bylo to zajímavé, protože jsme museli některé věci dělat dvakrát nebo čtyřikrát, protože se to točilo na několik záběrů," vypráví šestnáctiletá Vanda Vorlová. Její kolegyně Kristýna pak vzpomíná na to, že čtyřikrát musela přendávat listové těsto z plechu na plech. Měla potom strach, aby ho nepotrhala.

Děvčata si i ráda vymýšlí své recepty. Aktuální trendy sledují na internetu a v poslední době si oblíbila silikonové nádobí. Dvě kamarádky spolu bydlí na internátu, proto se rozhodně nenudí. Nedávno škola uspořádala soutěž v odborných dovednostech. Nejvíce porotu zaujal Vandin dort ve tvaru sopky.

Autor: Pavla Janoušková Mgr.

14.2.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.
3 8

Odměna pro šéfa VZP? Až šestinásobek platu. Radní chtějí změnit systém

Různě zdobené účtenky Andreje Babiše neznepokojují. Považuje je za výraz české lidové tvořivosti.
4

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Pohledem Vojtěcha Žižky: Na rozhodčí nesahat

„My nesmíme ani naznačovat," říká Smrtka v jedné z cimrmanovských her a výhrůžně u toho brousí kosu. Chmurný žnec by mohl z fleku pracovat ve vedení hokejové extraligy. Ani v ní se totiž nesmí naznačovat. Jinak přilétne pokuta.

Kvůli dálnici D3 začnou brzy hlídat studny

Specialisté brzy zahájí monitoring studní v okolí budoucí dálnice D3 u Českých Budějovic. Sledovat se bude hlavně výše hladiny vody. V případě, že by byl později s vodou problém, budou mít totiž majitelé nárok na kompenzace, například prohloubení studní.

Jarolím: 6:0? Po první půli jsem těch branek čekal ještě víc

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ První půle na výbornou, druhá už slabší, celkově však spokojenost. Tak ve zkratce zhodnotil kvalifikační výhru 6:0 nad San Marinem kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies