Jako první si trenažér vyzkoušel Michal Zázvorka z Kralup nad Vltavou, který je bývalým závodním lyžařem. „Je to úžasné, ale trochu něco jiného než na sjezdovce. Trenažér vám nic neodpustí, takže se na něm krásně odnaučíte všechny chyby, které se dají na sjezdovce vyrovnat. Navíc mě osobně trochu mátlo zrcadlo, do kterého se díváte, abyste jeli správně. Ale to je jistě otázka chvilky než si člověk zvykne," řekl zkušební jezdec.

Trenažér přivezl Ondřej Vokatý z Holandska. Je to umělý pás, který jede proti lyžaři směrem nahoru. „Tady není nutné hranit, jen se klouzat. Mozek si na to velmi brzy zvykne. A když potom přijdete na sjezdovku, neměli byste spadnout," slibuje případným zájemcům provozovatel unikátního zařízení u nás.

Horší než černá sjezdovka

Pás je nakloněný, může se regulovat plynně rychlost 
i sklon plochy. „V maximálním sklonu můžete jet až dvacet osm stupňů, což je víc, než má třeba černá sjezdovka ve Špindlu. Maximální rychlost, jakou může lyžař na trenažéru dosáhnout, je někde mezi šedesáti pěti až sedmdesáti kilometry za hodinu," vysvětlil pro představu profesionální lyžař.

Pro lidský mozek je trochu neobvyklé, že lyžař stojí a sjezdovka pod ním jede. Ke koordinaci rychlosti a pohybu napomáhá lyžaři velké zrcadlo, které je umístěno pod pohyblivým pásem.

Velmi příznivé ceny

Objednat je možné buď na webových stránkách www.skiarenamilovice.cz, nebo na facebookovém profilu akademie akrobatického lyžování. Na těchto stránkách jsou také k dispozici videa, na kterých si mohou zájemci prohlédnout trenažér v akci, aby lépe pochopili, jak nekonečná umělá sjezdovka funguje. Ceny jsou velmi příznivé v porovnání s tím, co lyžaři musí zaplatit, než se k normální sjezdovce vůbec dostanou.

Trenažér je určen pro lyže 
a snowboardisty. Lyže a snowboardy si musí lidé půjčit přímo v areálu, mohou si zapůjčit i boty. „Umělý pás nesmí přijít do styku s lyžařským voskem," vysvětlil Ondřej Vokatý.