Potvrdila to starostka města Lenka Mrzílková. „Chceme tyto plochy rozšířit o několik nových lokalit. Jde převážně o místa, která vytipovali městští strážníci a kde se objevují různé odpadky, především plechovky a lahve od alkoholu," uvedla starostka.

Dosud zákaz platil především u dětských hřišť, v blízkosti škol a u holobytů v takzvaných starých Neratovicích. Nově by se měli pijani vyhýbat také okolí pošty, domu dětí a mládeže, společenského domu i městského kina a prostoru před sídlem základní umělecké školy.

Zákaz by měl dále platit 
u prodejny Penny v Kojetické ulici a u vedle stojícího domova důchodců Dům Kněžny Emmy. A dokonce i na náměstí Republiky. „Jde o park, zejména u laviček pod rampou," upřesnila Lenka Mrzílková.

Ačkoli míst, odkud budou muset lidé s lahví v ruce zmizet, stále přibývá, vedení města o celoplošném zákazu neuvažuje. „Nechceme žádný generální zákaz, nechceme lidem určovat každý jejich krok. Když si někdo půjde posedět k řece, udělá si tam piknik a ve vší slušnosti si otevře lahev vína… Takových lidí by se zákaz dotknout neměl, to není správné," vysvětlila starostka současný postup radnice.

Zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti se samozřejmě netýká zahrádek restaurací, cukráren a kaváren. Pokut se nemusejí bát ani lidé, kteří si při různých oslavách a akcích pořádaných městem koupí pivo nebo panáka něčeho ostřejšího u prodejního stánku.

Součástí městské vyhlášky je také jedna časová výjimka, a to od silvestrovské šestnácté hodiny do druhé hodiny ranní následujícího nového roku. V této době si bude moci v ulicích města bez obav z možného postihu připít úplně každý.

Podobnou cestou, tedy vyjmenováním jednotlivých lokalit, kde je zakázáno popíjet alkohol, se v loňském roce vydali také radní v Kralupech nad Vltavou. V Mělníku naopak obecně závaznou vyhlášku, která by tento problém řešila, vůbec nemají.