VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V pálenicích už to voní. Úroda je dobrá a zákazníků přibývá

Střední Čechy - Hlavní sezóna pálení začala. Majitelé palíren si letos mohou mnout ruce, po loňské neúspěšné sezóně opět přichází dobrý rok. Ovoce se urodilo hodně, shodují se.

7.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv VLP

Podle Jana Kadlece z palírny Zelená Bohdaneč na Kutnohorsku by letošní sezóna dokonce mohla být nejlepší za poslední tři roky. „Urodila se hlavně jablka, a také švestky a hrušky." Právě toto ovoce sem do Bohdanče lidé už v tuto dobu mohou svážet. Kutnohorské palírny tak navazují na sklizeň třešní a višní, které letos přijímali už od brzkého léta.

„Švestek je hodně a jablek bude podle mě taky. To se ukáže tak za čtrnáct dnů," přitakává Luboš Pokorný, který provozuje Břežanskou pálenici v Českém Brodě. Naopak broskve a meruňky končily podle něj letos spíše na čerstvém trhu, než aby se dostaly do palírny.

Pálení může být zážitek

Pokorný se těší nejen z letošní dobré úrody, ale také z toho, že zákazníků rok od roku přibývá. Podle něj se mění vnímání lidí a pálení se pro ně stává především zážitkem. Do palíren si tak nacházejí cestu i lidé, kteří s tím dosud nemají zkušenosti, ale na zahradě mají spoustu jablek, které nestačí zpracovat.

Místo toho, aby je vyhodili, raději je přivezou do palírny. Doslechli se totiž, že pálení je docela fajn věc. Alespoň tak to popisuje Pokorný, který se pálení věnuje už od roku 1999. „Zájem vyzkoušet si pálení se zvyšuje. Lidé k nám často přijíždějí s otázkou, jak se ta pálenka vlastně dělá," říká.

Spokojenost vyjadřuje i Petr Jindra, majitel palíren Zvánovice: „Sezona se vydařila, urodilo se hodně třešní a zdá se, že budou i švestky." Také tady, v palírně na východ od Prahy, se těší ze vzrůstajícího zájmu lidí. Podle Jindry je to i tím, že nároky lidí na kvalitu se zvyšují. Čím dál tím více přemýšlíme, co jíme a co pijeme.

Prostě něco dobrého

„Ovocný destilát z pěstitelské pálenice je absolutně čistý přírodní produkt bez jakýchkoliv dochucovadel, aromat, konzervantů či jiných přidaných látek. Je to jen přírodou vyrobený etanol a voda. V podstatě je to lék," míní Petr Jindra.

Na přístup lidí ke kvalitě destilátů měla vliv i nedávná metylalkoholová kauza. Právě ta byla podle některých majitelů palíren pro jejich obchod spíše k užitku.

„Sice je to teď složitější, ale alespoň se vyloučily garážové palírny," soudí Pokorný. Zákazník tak podle něj hledá pálenku, která je oficiální, má certifikát a je kontrolovaná. „Prostě chce mít něco dobrého," dodává spolumajitel palírny v Českém Brodě.

Autor: Andrea Karlíková

7.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sněm ANO 2017
6 30

Průzkum: Volby by vyhrálo hnutí ANO. ODS se dotahuje na ČSSD

Letecká společnost Emirates provozuje nejvíce typů letadla Airbus A380
21

Do největšího dopravního letadla udeřil v Praze blesk, lidé čekali na náhradní

Infografika: Škoda vyrobila miliontý Superb. Připomeňte si příběh vozu

Vlajkové lodi automobilky Škoda se daří skvěle. Nedávno totiž z výrobní linky sjel miliontý Superb.

Ukrajina zahájila stavbu obří hráze. Na Krym dál nepoteče voda

Úřady Chersonské oblasti na Ukrajině zahájily stavbu velké hráze, která by měla uzavřít přítok vody z Donu dál do Severokrymského kanálu a dál na Krym, který byl po volbách v roce 2014 připojen k Rusku. Kvůli okupaci této oblasti byly proti Rusku zavedeny ekonomické sankce.

Rakušané budou těžit ropu u českých hranic

/VIDEO/ Rakousko, které bylo ještě v polovině šedesátých let minulého století v zásobování ropou soběstačné, dnes těží asi 900 tisíc tun této strategické suroviny a více než 90 procent její tuzemské spotřeby dováží. Koncern OMV proto nyní zahajuje hlubinné vrty, které by měly najít nová naleziště – mimo jiné i v těsné blízkosti české hranice nedaleko Břeclavi.

Papež František vyzývá: Urovnejte korejskou krizi, nebo nás válka zničí

Cestou z Egypta poskytl papež František rozhovor novinářům, ve kterém navrhl, aby se řešení krize na Korejském poloostrově ujali prostředníci. Hovořil o možnosti, že by jím mohlo být Norsko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies