VYBERTE SI REGION

V pálenicích už to voní. Úroda je dobrá a zákazníků přibývá

Střední Čechy - Hlavní sezóna pálení začala. Majitelé palíren si letos mohou mnout ruce, po loňské neúspěšné sezóně opět přichází dobrý rok. Ovoce se urodilo hodně, shodují se.

7.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv VLP

Podle Jana Kadlece z palírny Zelená Bohdaneč na Kutnohorsku by letošní sezóna dokonce mohla být nejlepší za poslední tři roky. „Urodila se hlavně jablka, a také švestky a hrušky." Právě toto ovoce sem do Bohdanče lidé už v tuto dobu mohou svážet. Kutnohorské palírny tak navazují na sklizeň třešní a višní, které letos přijímali už od brzkého léta.

„Švestek je hodně a jablek bude podle mě taky. To se ukáže tak za čtrnáct dnů," přitakává Luboš Pokorný, který provozuje Břežanskou pálenici v Českém Brodě. Naopak broskve a meruňky končily podle něj letos spíše na čerstvém trhu, než aby se dostaly do palírny.

Pálení může být zážitek

Pokorný se těší nejen z letošní dobré úrody, ale také z toho, že zákazníků rok od roku přibývá. Podle něj se mění vnímání lidí a pálení se pro ně stává především zážitkem. Do palíren si tak nacházejí cestu i lidé, kteří s tím dosud nemají zkušenosti, ale na zahradě mají spoustu jablek, které nestačí zpracovat.

Místo toho, aby je vyhodili, raději je přivezou do palírny. Doslechli se totiž, že pálení je docela fajn věc. Alespoň tak to popisuje Pokorný, který se pálení věnuje už od roku 1999. „Zájem vyzkoušet si pálení se zvyšuje. Lidé k nám často přijíždějí s otázkou, jak se ta pálenka vlastně dělá," říká.

Spokojenost vyjadřuje i Petr Jindra, majitel palíren Zvánovice: „Sezona se vydařila, urodilo se hodně třešní a zdá se, že budou i švestky." Také tady, v palírně na východ od Prahy, se těší ze vzrůstajícího zájmu lidí. Podle Jindry je to i tím, že nároky lidí na kvalitu se zvyšují. Čím dál tím více přemýšlíme, co jíme a co pijeme.

Prostě něco dobrého

„Ovocný destilát z pěstitelské pálenice je absolutně čistý přírodní produkt bez jakýchkoliv dochucovadel, aromat, konzervantů či jiných přidaných látek. Je to jen přírodou vyrobený etanol a voda. V podstatě je to lék," míní Petr Jindra.

Na přístup lidí ke kvalitě destilátů měla vliv i nedávná metylalkoholová kauza. Právě ta byla podle některých majitelů palíren pro jejich obchod spíše k užitku.

„Sice je to teď složitější, ale alespoň se vyloučily garážové palírny," soudí Pokorný. Zákazník tak podle něj hledá pálenku, která je oficiální, má certifikát a je kontrolovaná. „Prostě chce mít něco dobrého," dodává spolumajitel palírny v Českém Brodě.

Autor: Andrea Karlíková

7.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Čeští vědci přišli na to, proč někteří lidé marodí častěji

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. 

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

AKTUALIZOVÁNO

Polský nejvyšší soud odmítl vydání Polanského do USA

Varšava - Polský nejvyšší soud dnes odmítl žádost o vydání světově uznávaného režiséra Romana Polanského do USA, kde mu hrozí trest kvůli sexu s nezletilou dívkou. Soudci zamítli stížnost podanou generálním prokurátorem a potvrdili verdikt soudu nižší instance. Dnešní rozhodnutí je konečné a není proti němu odvolání, informovala agentura PAP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies