Podle Jana Kadlece z palírny Zelená Bohdaneč na Kutnohorsku by letošní sezóna dokonce mohla být nejlepší za poslední tři roky. „Urodila se hlavně jablka, a také švestky a hrušky." Právě toto ovoce sem do Bohdanče lidé už v tuto dobu mohou svážet. Kutnohorské palírny tak navazují na sklizeň třešní a višní, které letos přijímali už od brzkého léta.

„Švestek je hodně a jablek bude podle mě taky. To se ukáže tak za čtrnáct dnů," přitakává Luboš Pokorný, který provozuje Břežanskou pálenici v Českém Brodě. Naopak broskve a meruňky končily podle něj letos spíše na čerstvém trhu, než aby se dostaly do palírny.

Pálení může být zážitek

Pokorný se těší nejen z letošní dobré úrody, ale také z toho, že zákazníků rok od roku přibývá. Podle něj se mění vnímání lidí a pálení se pro ně stává především zážitkem. Do palíren si tak nacházejí cestu i lidé, kteří s tím dosud nemají zkušenosti, ale na zahradě mají spoustu jablek, které nestačí zpracovat.

Místo toho, aby je vyhodili, raději je přivezou do palírny. Doslechli se totiž, že pálení je docela fajn věc. Alespoň tak to popisuje Pokorný, který se pálení věnuje už od roku 1999. „Zájem vyzkoušet si pálení se zvyšuje. Lidé k nám často přijíždějí s otázkou, jak se ta pálenka vlastně dělá," říká.

Spokojenost vyjadřuje i Petr Jindra, majitel palíren Zvánovice: „Sezona se vydařila, urodilo se hodně třešní a zdá se, že budou i švestky." Také tady, v palírně na východ od Prahy, se těší ze vzrůstajícího zájmu lidí. Podle Jindry je to i tím, že nároky lidí na kvalitu se zvyšují. Čím dál tím více přemýšlíme, co jíme a co pijeme.

Prostě něco dobrého

„Ovocný destilát z pěstitelské pálenice je absolutně čistý přírodní produkt bez jakýchkoliv dochucovadel, aromat, konzervantů či jiných přidaných látek. Je to jen přírodou vyrobený etanol a voda. V podstatě je to lék," míní Petr Jindra.

Na přístup lidí ke kvalitě destilátů měla vliv i nedávná metylalkoholová kauza. Právě ta byla podle některých majitelů palíren pro jejich obchod spíše k užitku.

„Sice je to teď složitější, ale alespoň se vyloučily garážové palírny," soudí Pokorný. Zákazník tak podle něj hledá pálenku, která je oficiální, má certifikát a je kontrolovaná. „Prostě chce mít něco dobrého," dodává spolumajitel palírny v Českém Brodě.