VYBERTE SI REGION

V pálenicích už to voní. Úroda je dobrá a zákazníků přibývá

Střední Čechy - Hlavní sezóna pálení začala. Majitelé palíren si letos mohou mnout ruce, po loňské neúspěšné sezóně opět přichází dobrý rok. Ovoce se urodilo hodně, shodují se.

7.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv VLP

Podle Jana Kadlece z palírny Zelená Bohdaneč na Kutnohorsku by letošní sezóna dokonce mohla být nejlepší za poslední tři roky. „Urodila se hlavně jablka, a také švestky a hrušky." Právě toto ovoce sem do Bohdanče lidé už v tuto dobu mohou svážet. Kutnohorské palírny tak navazují na sklizeň třešní a višní, které letos přijímali už od brzkého léta.

„Švestek je hodně a jablek bude podle mě taky. To se ukáže tak za čtrnáct dnů," přitakává Luboš Pokorný, který provozuje Břežanskou pálenici v Českém Brodě. Naopak broskve a meruňky končily podle něj letos spíše na čerstvém trhu, než aby se dostaly do palírny.

Pálení může být zážitek

Pokorný se těší nejen z letošní dobré úrody, ale také z toho, že zákazníků rok od roku přibývá. Podle něj se mění vnímání lidí a pálení se pro ně stává především zážitkem. Do palíren si tak nacházejí cestu i lidé, kteří s tím dosud nemají zkušenosti, ale na zahradě mají spoustu jablek, které nestačí zpracovat.

Místo toho, aby je vyhodili, raději je přivezou do palírny. Doslechli se totiž, že pálení je docela fajn věc. Alespoň tak to popisuje Pokorný, který se pálení věnuje už od roku 1999. „Zájem vyzkoušet si pálení se zvyšuje. Lidé k nám často přijíždějí s otázkou, jak se ta pálenka vlastně dělá," říká.

Spokojenost vyjadřuje i Petr Jindra, majitel palíren Zvánovice: „Sezona se vydařila, urodilo se hodně třešní a zdá se, že budou i švestky." Také tady, v palírně na východ od Prahy, se těší ze vzrůstajícího zájmu lidí. Podle Jindry je to i tím, že nároky lidí na kvalitu se zvyšují. Čím dál tím více přemýšlíme, co jíme a co pijeme.

Prostě něco dobrého

„Ovocný destilát z pěstitelské pálenice je absolutně čistý přírodní produkt bez jakýchkoliv dochucovadel, aromat, konzervantů či jiných přidaných látek. Je to jen přírodou vyrobený etanol a voda. V podstatě je to lék," míní Petr Jindra.

Na přístup lidí ke kvalitě destilátů měla vliv i nedávná metylalkoholová kauza. Právě ta byla podle některých majitelů palíren pro jejich obchod spíše k užitku.

„Sice je to teď složitější, ale alespoň se vyloučily garážové palírny," soudí Pokorný. Zákazník tak podle něj hledá pálenku, která je oficiální, má certifikát a je kontrolovaná. „Prostě chce mít něco dobrého," dodává spolumajitel palírny v Českém Brodě.

Autor: Andrea Karlíková

7.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bunkr Waltrovka.
31

OBRAZEM: Výstavba v Praze odhalila opuštěné bunkry

Igor Dodon, prezident Moldávie
5 4

Kreml, nebo Brusel? Moldavský prezident má jasno

VIDEO: Bezva finta? Řidiče načapali se „schovávací“ SPZ

Možná jste si taky někdy chtěli připadat jako James Bond, jehož otáčecí SPZ na autě se stala legendární vychytávkou. Podobné pocity nedávno zažíval jistý řidič z americké Floridy. I když… Vlastně se chtěl jen vyhnout placení mýtného.

Degiro slibuje neuvěřitelně nízké poplatky, klidně si ale naúčtuje 10 tisíc

Jestli někdo zvažuje nákup akcií na burze, mohla by ho zlákat nabídka brokerské firmy Degiro. Ta se totiž chlubí tím, že její „účtované poplatky jsou pro všechny investory neuvěřitelně nízké". Bohužel realita je odlišná. Poplatek ve výši zhruba 41 procent celkové hodnoty transakce rozhodně není neuvěřitelně nízký, ale spíše neuvěřitelně vysoký.

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

O vydání nemovitostí po sedlácích, emigrantech či obětech války žádají tisíce Čechů ročně. Uspějí jen stovky z nich.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies