Takové byly v sobotu nástrahy extrémní soutěže dvojic nazvané Běh hasičů do Svatohorských schodů, která se na nejznámější dominantě Příbrami konala již poosmé.

Sbor dobrovolných hasičů Březové Hory ji pořádá jako připomínku chvil, kdy se v těchto místech utíkalo vzhůru naostro. Při mohutném požáru areálu poutního kostela na Svaté Hoře v roce 1978 hasiči běželi skutečný závad s časem; skutečný závod s plameny. Na památný vrch nad Příbramí se tehdy museli dostat po svých (tehdy to ovšem bylo 27. dubna; za podstatně chladnějšího počasí).

Devět setin sekundy

Tým profesionálních hasičů složený z Dušana Plodra z Berouna a táborského kolegy Petra Bendy v sobotu loňské prvenství neobhájil; putovní pohár předala dvojice profesionálů Janu Morovi a Michalu Hochmutovi reprezentující dobrovolný sbor ze Starého Rožmitálu. Rozhodlo o tom pouhých devět setin sekundy, když oba týmy zvládly náročnou trať pokořit za necelé čtyři minuty; vítězové v čase 3:53.73.

Výkon je to opravdu úctyhodný, jestliže uvážíme, že běh po krytém schodišti vedoucím na světoznámé poutní místo soutěžící neabsolvují ve sportovních dresech. Závodí v zásahové obuvi a přilbě; v mužských kategoriích (ano; mezi soutěžícími nechybějí ani ženy, jejichž dvojic se letos zúčastnilo 12 s jednoznačnou převahou reprezentantek Křešína) výbavu ještě doplňuje zátěž v podobě dýchacího přístroje.

Zhruba do jedné třetiny trati soutěžící navíc nesou hadice a proudnice, které následně spojují a odkládají na vyhrazeném místě v podobě plánu ke hře „Člověče, nezlob se!"

Zahraniční účast

Třiašedesát soutěžních týmů zastupovalo převážně sbory dobrovolných hasičů z různých koutů Středočeského kraje, ale soutěžící přijeli i ze západních a jižních Čech - mezi nimi nechyběli ani reprezentanti poměrně vzdáleného Velešína na Českokrumlovsku. Dorazily dokonce čtyři týmy z nizozemského Hoornu - jednoho z partnerských měst Příbrami. Na start se postavilo i několik profesionálů.

K nepřehlédnutí byl například 53letý příbramský hasič Jaroslav Troch, který startoval společně s 28letým synem z SDH Pňovice - a společně vybojovali pomyslný bronz v kategorii nad 80 let (jedná se o součet věku obou členů týmu).

I tato kategorie zastoupená šesti dvojicemi přitom přinášela špičkové sportovní výkony prokazující nejenom sportovní zdatnost, ale i značnou psychickou odolnost. Jednoznačně to potvrzuje čas 4:59.80, kterého dosáhla vítězná dvojice Ladislav a Miloslav Vobejdovi z pořádajícího SDH Březové Hory.

Čtěte také: Škola v plamenech. Hasiči v Berouně ukázali, co musí při své profesi zvládnout