„Na Orlíku a Slapech platí kromě lokality Podskalí všude stupeň dvě, což znamená, že voda je vhodná ke koupání bez jakéhokoliv omezení, voda muže být akorát nazelenalá či zahnědlá," řekl uboš Mandík z příbramské pobočky krajské hygienické stanice.

V Podskalí se už podle něj projevuje zvýšený obsah sinic. Kvalita vody je tam ohodnocena stupněm tři. To znamená, že voda má zhoršené vlastnosti, žádné nebezpečí ale nehrozí. Hygienici doporučují se po vykoupání v této vodě osprchovat.

Další lokality ve Středočeském kraji mají vhodné podmínky pro koupání. Hygienici kontrolují vodu ve 40 koupalištích v kraji.

Jak jsou na tom příbramská venkovní koupaliště? Podle hygieniků je voda ke koupání včetně příbramského Nové rybníku vhodná v Březnici, Obecnici a Jincích. Zde mohou děti využít také brouzdaliště.

„Bio koupaliště jsme už zpřístupnili veřejnosti. Vodu jsme původně chtěli napustit z Ohrazenického potoka, ale nebyla kvalitní, takže jsme nakonec napouštěli vodu z vodovodu. Nyní zřizujeme kolem koupaliště oplocení, zasazujeme zeleň a dokončujeme střechu u občerstvení," sdělil Příbramskému deníku starosta Jinců Josef Hála.

Vybudováním bio koupaliště si Jince slibují nejen ekologičtější provoz, ale také i úsporu peněz za nákup chemických prostředků na čištění vody. Bio koupaliště stálo přes milion korun.