Jen připomeňme, že samotné volby dopadly v třítisícovém městě velmi těsně a první tři subjekty, Změnu pro Sadskou, ODS a KSČM od sebe dělily jen desítky hlasů. V procentuálním vyjádření byl podíl Změny pro Sadskou 27,91 procenta, KSČM 26,41 procenta a ODS rovných 26 procent.

Začátek schůze řídil jako nejstarší zastupitel Václav Frank. Do jeho rukou pak složili ostatní zastupitelé slib. Sám se pak dopustil drobného excesu, když přísahu „Slibuji" pronesl de facto sám sobě, místo do rukou tajemnice, jak vyžadují metodické pokyny. Když po upozornění odstupující starostky svoji chybu napravil, mohlo se začít hlasovat o novém starostovi.

Dosud opoziční zastupitel Alois Bultman, lídr Změny pro Sadskou, navrhl na tuto funkci podle očekávání Evu Jurinovou. Martin Lébl zvolený za ODS pak navrhl dosavadní starostku Cecilii Pajkrtovou. Ačkoliv se mělo podle platného řádu nejprve hlasovat 
o protinávrhu, tedy o kandidatuře dosavadní starostky, dosud předsedající Václav Frank nechal jako první hlasovat o úvodním návrhu, tedy o kandidatuře Evy Jurinové.

První dáma města

Ta získala podporu devíti hlasů v patnáctičlenném zastupitelstvu, a stala se tak oficiálně první dámou města. Své hlasy spojili zastupitelé Změny pro Sadskou, KSČM a také jediný zvolený zástupce sociální demokracie Jaroslav Lambert. Což je celkem deset hlasů, samotná kandidátka na starostku se však při hlasování zdržela.

Stávající koalice je tedy daná, opozici tvoří čtyři zastupitelé ODS a jediný zástupce SNK – Naděje pro město Sadská a dosavadní místostarosta Jiří Jeník. Stejné skóre a poměr sil pak byl k vidění i ve všech následujících hlasováních. Místostarostou se stal Václav Frank (KSČM), zbývajícími třemi členy rady města Alois Bultman, Milan Dokoupil (oba Změna pro Sadskou) a Karel Skřivánek (KSČM).

Termín příštího, už pracovního zastupitelstva byl stanoven na 26. listopadu. Celé jednání trvalo necelou hodinu a ze sálu se po ukončení jednotlivých hlasování ozývaly ostrůvky potlesku jednak pro odstupující starostku Cecilii Pajkrtovou, ale také pro nově zvolenou Evu Jurinovou.

Stále tomu nemůže uvěřit

A jaké byly její pocity krátce po zvolení do nejvyšší městské funkce? „Stále tomu nemohu uvěřit. Asi mi chvilku bude trvat, než se s tím vnitřně vyrovnám," svěřila se novopečená starostka.

Podle jejich slov se nejprve musí seznámit se stavem věcí na úřadě, než vyhlásí priority pro nastávající volební období. „Samozřejmě se hned musíme začít věnovat rozpočtu na příští rok. O dalších věcech se skutečně můžeme bavit až po seznámení se se stávajícím stavem," řekla Jurinová Nymburskému deníku.