Účty založily Zálezlice hned po pár dnech, kdy začala stoupat voda, dva. Od lidí pro lidi a pro obec. V obou sbírkách se sešly skoro dva miliony korun. „Každý si mohl darovací smlouvou vybrat, na kterou z nich přispěje," poznamenal starosta.

Na účet přímo pro lidi ze zálezlické i kozárovické části vesnice přispívali dárci částkami od dvacetikoruny až po stovky tisíc. „Byli to lidé s dobrým srdcem, obce i firmy," řekl Jiří Čížek a připomněl, že většinou věnované peníze provázely i vzkazy, aby měli lidé ze zaplavené zóny dost síly na boj s následky povodně. Někteří z nich po jedenácti letech už podruhé…

Na další účet, na infrastrukturu v obci, přispívaly hojně právě obce. „Chápou, že peníze potřebuje i obec. I když seženete dotace, musíte v rámci spoluúčasti na nákladech přidat svůj podíl," vysvětlil starosta a doplnil, že hlavním dárcem bylo město Brno, od kterého Zálezlice dostaly rovný milion.

Peníze z účtu od lidí pro lidi se podle Jiřího Čížka dělí podle prostého klíče: „Kdo měl dům odpojený od elektřiny, dostane dva tisíce korun, u zatopeného technického zázemí u bydlení jde o částku deset tisíc korun, a z toho, co zbylo, dostanou shodnou částku všichni, kdo měli zatopené domácnosti."

Částku 65 900 korun dostane třicet lidí v Zálezlicích a části vesnice Kozárovice.