Unikátní stavba z 80. let 19. století se dočkala rozsáhlé rekonstrukce, jejíž prioritou bylo maximální zachování sto třicet let staré železné konstrukce a zároveň obnovení některých estetických prvků, které pro T. G. Masaryka do zimní zahrady přistavěné k palmovému skleníku ve 20. letech 20. století navrhl Josip Plečnik. Obnově skleníku předcházela pečlivá příprava.

„Vypracování stavebně-historického průzkumu a v každém stupni přípravy jsme spolupracovali s Odborem památkové péče. Výsledkem rekonstrukce je navrácení vzhledu skleníku ze třicátých let minulého století, tedy kdy architekt Plečnik upravoval pro prezidenta Masaryka nejen zámek Lány, ale také Pražský hrad. Z technických zajímavostí bych zmínil, že jsme zachovali originální 130 let starou železnou konstrukci," řekl mimo jiné Ivo Velíšek, ředitel Správy Pražského hradu.

„Chtěl bych poděkovat řediteli Správy Pražského hradu Ivo Velíškovi, který byl duší a tělem obnovy tohoto skleníku. Skleníku, který již zažil mnohé. Byl tím, kdo byl určen k demolici v roce 1921 a tehdy toto dílo Fürstenberků zachránil Josip Plečník. Další, kdo chtěli skleník demolovat, byli v roce 1985 komunisté, ale už se jim to naštěstí také nepodařilo," řekl při slavnostním ceremoniálu prezident Miloš Zeman.

Prezidentova kritika starosty Lán

„A když jezdím po krajích a vyčítám hejtmanům, že nepečují o krajinotvorné a městotvorné památky, kde někdy ruiny zohyžďují tvář kraje a města, tak bych byl sám proti sobě, kdybych jako prezident nechal tento skleník potřetí spadnout," dodal Miloš Zeman. Následně zkritizoval starostu Lán Karla Skleničku za to, že nepokračují obnovy Masarykova potoka. „My se tu snažíme, obnovujeme Masaryků potok, sázíme stromy, které nás přežijí a co vy?" uvedl prezident České republiky.

„Nemáte pocit, že Masarykův potok vytékající z lánského parku by potřeboval důstojnější pokračování, než aby se prodíral nevyčištěným korytem a křovinami? Jsem velmi rád, že jste udělal prvních třicet metrů na můj brutální nátlak. Prohlásil jste, že až vyhrajete komunální volby, budete pokračovat. Komunální volby jste vyhrál a já jsem nedávno četl článek od člověka, že alej kolem Masarykova potoka vlastně vůbec není zapotřebí, protože je příliš daleko od Lán," zmínil Miloš Zeman.

„Ten člověk byl zřejmě postaršího věku a už zapomněl, že milenci hledají pěšinky, kde se mohou skrývat. Takže nikoliv v zájmu prezidenta České republiky, ale v zájmu těchto milenců vás znovu prosím, aby tady vznikla krásná alej, která nás přežije a aby pěšinou kolem Masarykova potoka chodili mimo jiné i mladí lidé, kteří se mají rádi," vyzval prezident Miloš Zeman vedení Lán k obnově okolí zmiňovaného Masarykova potoka.

Čtěte také: Čínský prezident v Česku zasadí strom, pobude 49 hodin