„Každou chvíli tady někdo zastavuje a obchází tu věž ze všech stran. Docela často se také ptají nás místních, jestli nevíme, kdy se rozhledna otevře. Jenže to nikdo neví," řekl obyvatel Drhlen, obce, nad kterou se tyčí do výše 39 metrů nová rozhledna.

Místo toho, aby se z kovových stupňů ozývaly kroky turistů a z nejvyššího místa cinkot zvonu, který tam je už umístěn, je z vrcholku slyšet pouze zpěv ptáků, kteří na „věži duchů" zahnízdili.

Stavba, na níž se práce vloni zastavily, je už řadu měsíců téměř před dokončením. Po majetkovém vyrovnání mezi soukromou firmou, na jejímž pozemku začala stavba vznikat, a Středočeským krajem, jenž je investorem stavby, stále ještě zbývá vybrat firmu, která rozhlednu dokončí.

Potřeba je také vybudovat parkoviště pro návštěvníky a s vedením obce Kněžmost domluvit způsob, jak bude Čížovka využívána - zda bude veřejně přístupná, nebo tam bude správce.

První návštěvníci

Rozhledna Čížovka.Protože jednání se vlečou, někteří už odmítli nekonečné čekání. Rozhledna tak navzdory tomu, že je oblepena výstražnými cedulemi, které upozorňují na to, že ještě není dokončená, na zákaz vstupu a na chybějící kolaudaci, nese známky toho, že první návštěvníci už ji zdolali - jedna z otevíratelných mříží je vypáčená.

A jak to aktuálně vypadá uvnitř? Pohyb v těsném okolí stavby plaší ptáky, kteří se dávají do křiku. Uvnitř jsou vidět hnízda vlaštovek, ve výšce rovněž množství kosů. Ze stropu vstupního objektu obloženého kamenem visí hotová elektroinstalce.

Pokud by člověk vstoupil do rozhledny a jal se po točitém schodišti stoupat vzhůru, patrně by mohl vystoupat až na vrchol. V mezipatrech jsou však vidět kusy zábradlí, takže schodiště ještě zcela dokončené není. Přestože výstup je lákavý, rozhodně ještě není bezpečný.

Vkusná kombinace

Přestože rozhledna ještě není hotova, vypadá skvostně a do okolní krajiny perfektně pasuje. Vkusná kombinace dřeva, kamene a kovu působí čistě a harmonicky ladí s okolní přírodou Českého ráje.

Kromě vrcholu odvážlivce už nyní poutá zejména prosklený balkon ve čtvrtém mezipatře, kde bude turisty od země dělit zhruba třicet metrů a vrstva tvrzeného skla. Než sem ale legálně vystoupají první turisté, na to si ještě nějakou dobu zájemci počkají. Jakou? To nikdo raději nechce odhadovat.

Čtěte také: Starostové se ptali hejtmana: rozhledna, silnice, bezpečnost, uprchlíci