Už také proto, že monopolní dodavatel pitné vody, Úpravna vody Želivka, stále zvyšuje její cenu. Navíc se chystá kvalitu vody ještě zvýšit použitím nové technologie.

„Začnou používat filtry 
s aktivním uhlím, které 
z vody odstraní po předchozí běžné úpravě i zbytkové množství látek, které nejsou pro zdraví příznivé," vysvětlil starosta Benešova. „Předpokládáme, že se tím cena zvýší znovu až o dvě koruny," řekl Petr Hostek.

Čím nižší spotřeba, tím vyšší cena

Dalším nepříznivým faktorem pro cenotvorbu vody v Benešově, jsou nejen náklady investované městem například do rekonstrukce a intenzifikace čistírny odpadních vod a rekonstrukce přivaděče pitné vody z Javorníka, ale také pokles její spotřeby. I zde platí paradox, že čím nižší spotřeba, tím vyšší cena. A spotřeba vody v Benešově se proti předešlým létům opravdu výrazně snížila.

Ale tento trend zapříčiněný skokovým snížením spotřeby vody společností Schreiber (dříve Danone, pozn. red.), se k radosti obyvatel města, podařilo zastavit. Podle starosty Petra Hostka to vypadá, že spotřeba vody v Benešově zase začíná stoupat. Právě to může přinést v budoucnu zakonzervování ceny nebo jen její mírnější nárůsty.

Aktivní zásah do ceny je vyloučen

„Bohužel Benešov do tvorby ceny nemůže aktivně zasahovat. Radnice před třemi roky podepsala s dodavatelem vody smlouvu, která to vylučuje. To je pro mě tragédie," tvrdil starosta Benešova.

„V tuto chvíli můžeme „cvičit" s cenou vody jen úpravou nájemného vodovodního potrubí, které je naše a které používá vodohospodářská společnost pro distribuci svého produktu," vysvětlil starosta s tím, že cenu předloženou vodohospodářskou společností, vždy akceptuje nejvyšší orgán města, zastupitelstvo a před ním ji vezme na vědomí také rada města.

Už v minulosti se zastupitelé Benešova postavili proti nárůstu ceny vody, ale nakonec po měsíčním „trucu" schválili návrh vodohospodářské společnosti a město jí doplatilo rozdíl mezi novou a starou cenou vody spotřebovanou během „revolty". „Necháme proto udělat právní rozbor smlouvy, zda není zjevně nevýhodná pro jednu smluvní stranu," dodal starosta.

Čtěte také: Velvary výrazně zdražily stočné. Kvůli dotaci na kanalizaci