Výrazné zvýšení hladiny mlazických tůní, které jsou napojené na řeku, nehlásí ani mělničtí rybáři. Podle jejich hospodáře Vladimíra Nývlta se však situace v revíru díky dešťovým srážkám o něco zlepšila. Mohlo prý být hůř.

„Pokud by vedra trvala 
o týden až deset dní déle, bylo by to špatné. Se zvyšující se teplotou vody v ní ubývá kyslíku, což může vést k úhynu ryb," připomněl hospodář mělnických rybářů, kteří by se v kritickém okamžiku obrátili na hasiče, aby jim vodu načeřili. „Před patnácti lety jsme hasiče využili na Hadíku. Stříkali z lodičky do vody, čímž ji prokysličili," poznamenal Vladimír Nývlt.

Pomohla dešťová kanalizace

Nedostatek vody v Černíku vyřešili před lety rybáři ze Mšena tak, že do rybníka svedli dešťovou kanalizaci z Romanovské a Palackého ulice. Letošní extrémní sucho však ukázalo, že ani to nemusí stačit. „Určitě bychom uvítali, kdyby ještě nějaký čas pršelo. Všechny naše rybníky jsou takzvané nebesáky, které jsou hodně závislé na dešti," doplnil Jan Krúpa.

Nedostatek vody je patrný 
i na průtocích v Labi a ve Vltavě. Zatímco na Labi v Mělníku vodohospodáři měří průměrný průtok 250 kubíků za vteřinu, v současné době se pohybuje okolo 75vteřinových kubíků.