„Tím, že se stali účastníky tohoto stavebního řízení, tak mají právo přinášet své připomínky. Ty přinesli. Připomínky byly zamítnuty stavebním úřadem a oni podali odvolání na kraj," vysvětlil zdržení starosta.


Noclehárna má vzniknout v areálu bývalé výtopny. Někteří obyvatelé přilehlého sídliště se ale obávají narušení svého soukromí.

Příbramský starosta Jindřich Vařeka.Zdroj: Deník/Kateřina Chourová„Podivuji se nad tím, jak několik zlomyslných lidí může minimálně pozdržet a v některých případech dokonce poškodit i tu nejvznešenější myšlenku," dodal starosta.
Od ledna pracovníci noclehárny zaznamenali zhruba 1500 přespání a 1400 intervencí v denním centru. Zájemců o tuto službu je podle radních značný.

„Jedná se o příbramské občany. V případě žen jednáme i o umístění do azylového domu, v případě mužů se snažíme o umístění i do našich ubytoven," doplnila místostarostka Alena Ženíšková. Od září by ubytovna měla sloužit výhradně pro muže s tím, že se zpřísní i podmínky jejího užívaní. Útočiště by zde měli najít zejména muži po výkonu trestu či lidé z nízkoprahové centra.

„V tuto chvíli je noclehárna nízkoprahové denní centrum umístěné téměř v centru města. Pociťujete někdo, že by se tady dělo něco šíleného? Já se nedomnívám," argumentoval starosta. Nabídky na přemístění tohoto zařízení proto považuje za liché. Zřízení nízkoprahového centra má podle něj naopak snížit i kriminalitu. Dosud podle radních neměla situace řešení. Lidé bez přístřeší proto zůstávali v ulicích, nyní ale mohou nalézt útočiště právě v denním centru.

DOKONČENÍ CENTRA ZŘEJMĚ AŽ V LEDNU

„Z osmdesáti procent se jedná o pracující osoby, bohužel z nejrůznějších důvodů jako jsou například exekuce či další finanční problémy se ocitli bez bydlení. Rozhodně se většinou nejedná o povaleče, se kterými by nebylo možné spolupracovat, " dodala místostarostka Alena Ženíšková. Nízkoprahové centrum by i tak mělo být hotové nejpozději do konce ledna. Výstavba bude rozdělena na etapy, přičemž v té první by to mělo být zhruba dvanáct buněk. V první etapě by město mělo investovat zhruba čtyři miliony korun.

Zatím by veškeré náklady měly jít výhradně z městské kasy. Šance na získání dotace bude podle radních až u druhé fáze výstavby.

 Do centra si lidé mohou přijít nejen pro polévku, ale i pro radu. Poskytnuto jim bude i základní ambulantní ošetření.

Ilustrační foto. Zdroj: archiv Deníku„Nízkoprahové denní centrum poskytuje službu všem, kteří pomoc potřebují. Obávám se, že mnozí lidé si spojují takové zařízení s povaleči a opilci, kteří se poflakují okolo nebo uvnitř takového zařízení. Tato představa je však bohužel zcela mimo realitu," dodala místostarostka.

Útočiště by v centru mohlo najít téměř třicet lidí. Jelikož půjde o jednoduchou variantu kontejnerového bydlení, je možné i postupné rozšiřování. Buňky budou připojené ke kanalizaci, vodovodu a elektřině. Zřízení centra je ale pouze jednorázová pomoc, dlouhodobě problematiku bezdomovectví nevyřeší. Radní proto chtějí tuto skupinu lidí motivovat k nalezení zaměstnání a vlastního bydlení.

Jednou z možností je i to, že by si lidé polévku a čas strávený v centru odpracovali například u technických služeb. Radní si chtějí také posvítit na rozdělování sociálních dávek, aby nebylo tak výhodné.
Odrazit ode dna jim mají pomoci i pracovníci poradny. Od září budou lidem v tíživé životní situaci pomáhat i terénní pracovníci neziskové sociální firmy Rubikon, na tuto službu radní získali dotace.