Není whisky jako whisky. Ta skotská je světoznámý druh, který je odborníky uznávaný jako jeden z nejlepších. O tom vědí své pánové ze Scotch Whisky Klubu Nymburk, „Prvního polabského majáku v moři skotské whisky", jak zní podtitul této společnosti.

Datum založení, 23. říjen 1996, a místo založení dodnes připomíná deska na budově Cejpovny v Nymburce. Nymburský whisky klub je nejdéle existujícím v České republice.

Vychutnávání s noblesou

Dlouhá historie pálení whisky spolu se skotskou kulturou zaručuje vysokou kvalitu zlatavého  moku, který si zaslouží být vychutnáván s noblesou. „Pijeme whisky s mírou, jako lahůdku, i když se může podle počtu vystavených lahví zdát, že tomu tak není. Je to však společné dílo mnoha lidí, kteří klubem za 20 let prošli," řekl Jiří Černý, zakladatel a současně prezident Scotch Whisky Klubu.

Byl to on, kdo uchovával 
ve staré garáži stovky prázdných lahví, až vznikl unikátní archiv, který byl při příležitosti oslav 20. výročí od založení klubu poprvé prezentován na veřejnosti 
a patřičně fotograficky zdokumentován.

Poznávání nových značek

Na dotaz Deníku, s čím jdou členové klubu do dalších 20 let, odpověděl Jiří Černý: „Do dalšího mírného poznávání nových a nových značek, kterých je nepřeberné množství. Scházíme se čtyřikrát do roka, takže máme na mnoho let o činnost postaráno." Pokud by vás zajímalo, který druh skotské znalci Scotch Whisky Klubu preferují, pak vězte, že nelze jednoznačně odpovědět.

„Hodně lidí dává přednost jemné, lehce nakouřené whisky z ostrova Islay, jiní zase  preferují whisky z oblasti Skotské vysočiny 
s jemnými tóny sherry nebo portského…Ale uvést jedinou značku je opravdu velmi těžké. Vždyť palíren je 
v současné době ve Skotsku kolem 130, každá má svoji produkci a v mnoha variantách," řekl Jiří Černý.

Členové klubu se pak ještě vyfotili s whisky lesknoucí se ve skle a odjeli na zámek Křinec mírně slavit.

Čtěte také: Mostečan si udělal whisky hrobeček. Na hřbitově je to ojedinělá atrakce