„Pětisté zvíře přijaté v tomto roce do naší záchranné stanice byl ježek. Měli jsme jich tu letos již sedmdesát. A každým dnem toto číslo narůstá. Nebo alespoň se nás lidé na pomoc ježkům telefonicky ptají," řekla Jaroslava Syslová, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy Českého svazu ochránců přírody Vlašim na Benešovsku.

Zraněný ježek do stanice patří, ale zdravého by lidé z přírody brát neměli. Situace se každoročně opakuje. Mladí ježci se v září osamostatňují a učí se hledat potravu. Lidé ale mají pocit, že jsou opuštění a nemůžou zimu přežít. Zdravému ježkovi ale domnělou záchranou spíš ubližují.

Velkým nebezpečím pro ježky je doprava. Snad na každé silnici se nějaký přejetý najde. Další hrozbou je pak pálení starých hromad listí a větví, kde ježci právě v těchto dnech hledají vhodný úkryt před zimou. Přitom stačí hromadu skladovaného odpadu ze zahrady nepodpalovat přímo, ale na oheň z ní po částech přikládat. Anebo lépe nic nepálit, ale listí kompostovat.

Zdárné přezimování

Do záchranných stanic se pak nyní nejvíce dostávají ježci, kteří se narodili až ve druhém vrhu ke konci léta. Právě taková mláďata mohou mít problém se již vykrmit na hmotnost potřebnou pro zdárné přezimování.

„Ve druhé polovině října přijímáme ježky, kteří váží méně než tři sta padesát gramů. Tedy pokud již nezačíná mrznout a sněžit. To totiž mají ještě možnost se vykrmit sami v přírodě. Kapacita stanice je však i přesto nedostačující, proto je dobré když si lidé dokrmují ježky doma sami," uvedla vedoucí stanice.

Podle ochranářů je nejlépe ježky vůbec neodchytávat a pomoci jim pouze předkládáním krmení do zahrady. Například misku s drobnými granulemi, konzervou nebo nejlépe moučnými červy. Je možné jim také do zarostlejšího koutu zahrady umístit ježčí boudu, kde mohou pichláči zimovat.

„Malinké ježky pak můžete dokrmovat i doma, v chladnější místnosti, ve výběhu zbitém z prken anebo třeba ve velké kleci pro zakrslé králíky, kam navíc vložíte úkryt z krabice. Třeba od bot. Ježky je přitom dobré nechat nejprve u veterináře odčervit. A když ještě před začátkem mrazivého počasí stihnou nabrat váhu alespoň půl kila, tak by se měli zazimovat," poradila Jaroslava Syslová s tím, že hodně malí ježci se dokrmují celou zimu a vypouštějí se až na jaře.

Čtěte také: V Rakovníku stojí díky dětem hmyzí hotel

Karel Chlumec